Connect-R ne ajută să vedem importanța religiei în școli

Cristian Roșu

Connect-R ne ajută să vedem importanța religiei în școli<br><br>Cristian Roșu

Connect-R ne ajută să vedem importanța religiei în școli

Cristian Roșu

by March 11, 2015 0 comments

În ultimii doi ani, Biserica Ortodoxă Română a fost foarte prezentă în mass-media, dar toate aceste apariții au fost neutre sau negative. Fie că vorbim de Catedrala Neamului, cazurile de corupție din Constanța sau cazul Iulia Ionescu, BOR a avut o comunicare deficitară. Deși are birou de presă, comunicarea BOR lasă de dorit, în concluzie Biserica are nevoie de PR.

Deși pare ceva nou, nu este deloc așa, Biserica Catalolică folosește tactici de PR încă din anii ’80, iar Papa Francisc a dus PR-ul la un nou nivel: a lansat echipe sportive de la Vatican, a promis să boteze, personal, bebelușul unei femei care a refuzat presiunile partenerului să avorteze, ba chiar a sugerat că ”ateii pot fi salvați” și că nu judecă catolicii gay. Biserica Catolică a înțeles că lumea s-a schimbat și că, dacă vrei să reziști pe piață, trebuie să te adaptezi.

Odată cu discuțiile despre religia în școli, BOR a apelat, în sfârșit, la PR. Marea problemă este că au avut o campanie foarte slabă cu oameni total nepotriviti. Simpla idee de a-l auzii pe Connect-R spunând că ”Ora de religie a născut niște valori în mine” trebuia să-i facă pe reprezentanții BOR să-și dea seama că ceva nu este în regulă. Pe lângă Connect-r, la această campanie au mai participat Ana Blandiana, Sofia Vicoveanca, Manuela Hărăbor, Dan Puric, Daniel Buzdugan și Elisabeta Lipă.

Marele pericol după campania cu religia în școli este ca BOR să creadă că aceasta a avut succes deoarece aproape 90% dintre elevi au optat pentru a face religie. Această campanie nu a avut succes, a demonstrat, în schimb, ca BOR era dispusă să facă orice asocieri pentru a crește numărul copiilor înscriși la ora de religie. Îmi este greu să cred că milioane de români au văzut importanța religiei în școli prin mesajele lui Connect-r, Ana Blandiana, Sofia Vicoveanca, Manuela Hărăbor, Dan Puric, Daniel Buzdugan și Elisabeta Lipă.

Faptul ca Biserica Ortodoxă Română a folosit PR-ul nu este greșit, dar trebuie să facă asta într-un mod instituțional. Trebuie să comunice mai mult și trebuie să facă asta pe înțelesul oamenilor. Sunt convins că pentru fiecare preot șpăgar există un preot cu un comportament ireproșabil, iar imagine Bisericii trebuie să crească bazându-se pe acești oameni. Asocierile cu persoane publice (vedete) sunt și ele binevenite, dar aceste proiecte trebuie să fie doar o parte integrată a campaniei, nu poti promova un cult așa cum promovezi Pepsi, deoarece Biserica nu este o corporație, chiar dacă în ultima perioadă pare că și-ar dori.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.