SRI: Romania este o tara de tranzit pentru luptatorii ISIS. Este o tinta pentru luptatorii islamisti

SRI: Romania este o tara de tranzit pentru luptatorii ISIS. Este o tinta pentru luptatorii islamisti

SRI: Romania este o tara de tranzit pentru luptatorii ISIS. Este o tinta pentru luptatorii islamisti

by March 26, 2015 0 comments

“Tara noastra este in retorica acestei organizatii, nominalizata ca teritoriu ce trebuie cucerit, inclus in asa-zisul Califat. Romania este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadisti catre teatrele de operatii, dar nu este exclus sa fie si ruta de intoarcere pentru ei”, a declarat pentru Digi24.ro seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul Serviciului Roman de Informatii.

Un sondaj de opinie facut dupa atacul de la Charlie Hebdo arata ca 79 la suta dintre romani sunt de parere ca in Europa vor mai avea loc atentate, iar 39 la suta cred ca Romania poate fi o tinta.

“Raspunsul meu trebuie sa linisteasca, dar trebuie sa fie corect si obiectiv. Nu suntem feriti total de posibilitatea unui atac terorist in Romania, evident. Mergem pe niste premise. Sunt cazuri punctuale de persoane radicalizate, fundamentaliste, care adera dincolo de ideologie si incearca sa sprijine aceste organizatii teroriste”, a declarat conducatorul Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului.

Oficial, lucrurile stau asa: “Va pot spune cu certitudine ca, din informatiile proprii, dar si din analiza informatiilor primite de la partenerii nostri externi, nu avem niciun cetatean roman confirmat ca s-ar fi alaturat cauzei acestei organizatii in teritorii cum ar fi Siria sau Irak. Va pot spune ca exista, punctual, astfel de intentii, de demersuri pe care SRI, impreuna cu partenerii interni, au cautat si au reusit sa ii descurajeze punctual pe acesti adepti combatanti in demersurile lor de a se alatura acestei lupte. Daca vorbim despre cetateni straini sau despre rezidenti pe teritoriul national, au fost indentificate cateva cazuri, pana in cinci situatii, in care acestia ulterior parasirii teritoriului national au decis sa se alature acestei organizatii”, spune oficialul din cadrul SRI.
In drumul lor spre califatul declarat in Siria si Irak, o parte dintre luptatori se opresc pentru cateva zile si in Romania.

“Majoritatea vin ca turisti, cu masinile, si tranziteaza Romania pur si simplu, nu fac lucruri rele. Probabil ca aici mai au si prieteni si ii ajuta cu bani si informatii. Prefera masina, calatoriile cu masinile, pentru ca nu vin doar pentru cateva ore, doar sa schimbe avionul, aici vin sa stea cateva zile si sa porneasca mai departe. La noi, aici, au destule posibilitati de a se informa si de a primi astfel de ajutoare”, spune fostul decan al Facultatii de Informatii, prof. dr. Cristian Troncota.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.