Un caz atipic de conflict de interese si incompatibilitate. Cum un consilier judetean Sibiu se transforma in avocatul angajatilor CJ, aflati in proces cu conducerea institutiei

Un caz atipic  de conflict de interese si incompatibilitate. Cum un consilier judetean Sibiu se transforma in avocatul angajatilor CJ, aflati in proces cu conducerea institutiei

Un caz atipic de conflict de interese si incompatibilitate. Cum un consilier judetean Sibiu se transforma in avocatul angajatilor CJ, aflati in proces cu conducerea institutiei

by March 30, 2015 3 comments

O situatie hilara se petrece la Sibiu. Un consilier judetean se erijeaza in avocatul salariatilor unei institutii aflate in subordinea Consiliului Judetean. Pentru serviciile juridice prestate, impotriva CJ, consilierul local este platit din banii incasati de angajati de la acelasi CJ. Oare cum s-ar putea fi o asemenea situatie? O multipla stare de conflict de interese si incompatibilitate? Inspectorii ANI ar trebui sa raspunda.

Mai exact, despre ce este vorba: consilierul PNL, Daniela Campean, presedinte al comisiei de cultura din cadrul CJ, a incheiat un contract de asistenta juridica( nr.31/02.07.2014) cu salariatii CJ Sibiu ai Filarmonicii din acest municipiu, in urma unui conflict de munca. Angajatii Filarmonicii acuza faptul ca reprezentantii Consiliului Judetean trebuie sa le plateasca restante financiare din perioada 2008-2010.

Astfel, Daniela Campean, prim-vicepresedinte PNL Sibiu, lidera grupului liberal din cadrul Consiliului Judetean, amesteca politica cu afacerile. Cu alte cuvinte, ca om politic face bani frumosi. Insa de pe o pozitie evident de incompatibilitate. Mai exact, se foloseste de calitatea sa de om politic, pentru a-si rotunji veniturile. Am putea adauga: si pentru a-si regla conturile , in disputele sale politice cu PSD, care asigura conducerea consiliului judetean Sibiu, reprezentata de Ioan Cindrea.

Ales local, impotriva propriului mandat

Asa se explica faptul ca, in calitate de avocat, doamna Campean se intoarce impotriva CJ, desi ea este membru al acestui consiliu judetean. Mai mult, ea, din pozitia de presedinte al comisie de cultura din cadrul CJ, intra in conflict cu directiunea Filarmonicii Sibiu, aflata in subordinea CJ.

Ca urmare, ea este platita de Consiliu Judetean Sibiu, in calitate de consilier judetean, dar si de anjagatii Filarmonicii, din pozitia de avocat, cu bani incasati tot de la CJ.

Acest lucru este evident chiar din contractul de asistenta juridica incheiat de Daniela Campean cu angajatii Filarmonicii Sibiu. Acest contract, in valoare de 1300 lei, este semnat intre C.I.A “Campean Daniela” si Farcas Ovidiu, reprezentant salariati CJ Sibiu. Obiectul contractului il reprezinta “redactare intampinare si reprezentare parati in dosarele 2100/85/2014 si 2076/86/2014 a Tribunalui Sibiu, pentru clientul salariati CJ Sibiu, parati in dosarele amintite”.

Si avocat si consilier judetean, in acelasi timp

Mai mult, consilierul judetean PNL manifesta un adevarat dispret fata de mandatul public execitat fata de alegatorii sai. Daniela Campean, ignorand calitatea de ales al judetului Sibiu, trimite, din pozitia sa de avocat, o adresa catre Consiliul Judetean , in care cere punerea in aplicare a deciziei luate de Curtea de Apel Alba Iulia, potrivit careia CJ este obligata sa acorde angajatilor Filarmonicii, restante financiare din perioada 2008-2010.

“Subsemnata av. Daniela Campean, mandatar al salariatilor Filarmonicii de Stat din Sibiu, va aduc la cunostinta ca, prin deciziile anexate prezentei, Curtea de Apel Alba iulia a dispus ca Filarmonica de stat Sibiu sa le plateasca diferentele de drepturi salariale pe care ar fi trebuit sa le incaseze in perioada 01.12.2008-01.01.2010. Sumele in discutie vor fi actualizate cu indicele de inflatie de la scadenta pana la data platii efective, conform acelorasi decizii. S-a dispus totodata ca, Consiliul Judetean Sibiu, sa asigure Filarmonicii de Stat Sibiu, fondurile banesti necesare acordarii acestor drepturi financiare. Prin urmare, va solicit ca in bugetul pentru anul 2013, pe care il veti aproba pentru Filarmonica de Stat Sibiu, sa includeti si sumele necesare acordarii acestor drepturi banesti”, se spune in adresa trimisa de avocatul Daniela Campean, Consiliului Judetean Sibiu.

In acelasi timp, Filarmonica Sibiu trimite o nota Consiliului Judetean, pe data de 26 februarie 2013, in care se arata ca, “urmare a adresei inregistrate sub nr. 57/25.02.2013, prin care mandatara angajatilor Filarmonicii de Stat Sibiu, doamna avocat Daniela Campean, ne-a transmis deciziile Curtii de Apel Alba Iulia, referitoare la drepturile salariale pe care angajatii filarmonicii ar fi trebuit sa le incaseze in perioada 01.12.2008-01.01.2010, va solicitam sa dispuneti luarea masurilor care se impun in vederea punerii in executare a dispozitiilor Curtii de Apel Alba iulia. Metionam ca deciziile Curtii de Apel Alba Iulia sunt definitive si irevocabile. Suma necesara pentru plata acestor drepturi salariale este de 3.080.270 lei, actualizata cu indicele de inflatie pana la data platii efective”.

Mentionam faptul ca aceste adrese au fost trimise la inceputul lunii februarie 2013, in momentul in care se discuta in CJ Sibiu, bugetul pe anul in curs. In sedinta CJ, Daniela Campean, si-a dat roba de avocat jos, si si-a pus haina de consilier judetean, cea care vota bugetul CJ Sibiu si sustinea necesitatea includerii in buget a cererii angajatilor Filarmonicii de Stat, pe care i-a reprezentat in instanta. Ca urmare, in acelasi timp, Campean, din pozitia de avocat, cerea buget marit pentru Filarmonica, ca apoi, din calitate de ales local, sa voteze pentru o asemenea cerinta. Curat murdara stare de conflict de interese!

Taie salariile apoi vrea recuperarea lor

Interesant este si faptul ca Daniela Campean, prim-vicepresedinte PNL, provine din fostul PDL, partid care , aflat la guvernare in perioada 2008-2010, a fost cel care a taiat, in mod discretionar si in dispretul legii, salariile angajatilor CJ Sibiu, din cadrul Filarmonicii. In perioada aceea, avocata Campean nu s-a aratat interesata de soarta salariatilor Filarmonicii, care s-au trezit peste noapte cu veniturile injumatatite. Atunci era un soldat fidel al partidului. Mai ales ca PDL a avut grija de ea si pus-o pe lista candidatilor partidului la europarlamentarele din 2014, pe pozitia 18, dar nu a reusit sa asceada in PE.

Subit, lidera consilierilor PNL din CJ Sibiu, si-a gasit vocatia de aparatoare a intereselor financiare ale muzicienilor de la Filarmonica, atunci cand la guvernare se afla PSD, iar la conducerea CJ, un reprezentant social-democrat.
Dar consiliera PNL are deja in spate experienta starii de conflict de interese in cadrul Consiliului Judetean Sibiu. O experienta din care a castigat foarte multi bani. Bani din contracte cu statul. Mai exact, potrivit declaratiei de interese pentru anul 2000, Daniela Campean, a incheiat numeroase contracte de reprezentare in instanta cu primarii din judetul Sibiu, in fruntea carora se aflau edili PDL. In acea perioada era consilier judetean PDL, iar acele primarii incasau finantare de la bugetul judetean, prin intermediul CJ Sibiu.

Contracte cu statul, pe banda rulanta

Astfel, Daniela Campean a lucrat ca avocat pentru primariile Cristian (6.700 de lei), Marpod (4.360 de lei), Gura Raului (4.100 de lei), Miercurea Sibiului (1.200 de lei), Sura Mica (1.200 de lei), toate aceste primarii fiind conduse de primari PDL. Cei mai multi bani, Daniela Câmpean i-a primit, în 2010, de la Primaria Boita – 7.600 de lei. Contractele incheiate vizau dispute judiciare cu diferite firme sau chiar cu consiliul judetean.
In acelasi timp, tot in 2010, consiliera judeteana PDL, Daniela Campean a incheiat contracte de asistenta juridica cu diferite institutii aflate in subordinea Consiliului Judetean Sibiu: Spitalul Clinic de Urgenta , Spitalul CFR, Directia Silvica .

De asemenea, potrivit declaratiei de avere din 2011, sotul doamnei Campean a încheiat, in anul precedent, un contract de prestari servicii cu Agentia Regionala de Protectiei Mediului Sibiu, in valoare de 38.160 de euro.

Facebook Comments Box

3 Comments so far

Jump into a conversation
  1. Subtire
    #1 Subtire 30 March, 2015, 16:34

    art 90 din legea 161/2003 zice ca doar srl-ul e incompatibil. Daca domnita din imagine n-are SRL ci doar cabinet de avocatura, nu este incompatibila pe lege.

    Reply this comment
    • admin
      admin 30 March, 2015, 18:08

      Da, poate, dar este o problema de incompatibilitate si conflict de interese prea evident…pe cabinet de avocatura nu se obtin venituri? nu este o societate privata?

      Reply this comment
  2. jurist
    #2 jurist 30 March, 2015, 20:02

    SRL -ul este facut pe legea 31 a societatilor comerciale. Cabinetul este alt tip de entitate , pe legea 51/1995. Nu cotizeaza ca restul. Au propria casa de asigurari.Mai interesant este ptr Curtea de conturi.Cum justifica institutia ca are Oficiu juridic daca externalizeaza procesele? De ce nu angajeaza juristi competenti? De ce seful lor n-a fost niciodata in instanta?

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.