Un roman, condamnat la moarte in Malaysia pentru consum si trafic de droguri. El ar putea fi spanzurat in luna august

Un roman,  condamnat la moarte in Malaysia pentru consum si trafic de droguri. El ar putea fi spanzurat in luna august

Un roman, condamnat la moarte in Malaysia pentru consum si trafic de droguri. El ar putea fi spanzurat in luna august

by March 3, 2015 1 comment
Recursul lui Ionuţ Alexandru Gologan, românul care a fost condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaysia, a fost respins, iar avocatul său a introdus, în regim de urgenţă, cererea de recurs la o instanţă superioară, Curtea Federală de Justiţie. Daca si ultima cale de atac va fi respinsa, romanul va fi spanzurat in luna august.

Curtea de Apel din Putrajaya, Malaysia, a judecat, pe 16 februarie, apelul introdus de Ionuţ Alexandru Gologan, un tânăr de 23 de ani din judeţul Prahova, arestat pentru trafic de droguri şi condamnat la pedeapsa capitală în primă instanţă, pe 16 octombrie 2013, şi a decis respingerea apelului şi menţinerea sentinţei primei instanţe. În urma acestei decizii, avocatul cetăţeanului român a introdus, în regim de urgenţă, cererea de recurs la o instanţă superioară, respectiv Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, în prezent fiind aşteptată decizia autorităţilor judiciare malaysiene privind stabilirea termenului de judecată, a precizat Ministerul de Externe, subliniind că cetăţeanul român a fost reprezentat de avocatul ales, iar la şedinţa de judecată a asistat şi un reprezentant al Ambasadei României în Malaysia, potrivit Mediafax.
Ministerul de Externe informează că, încă de la arestarea cetăţeanului român, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins „multiple demersuri pe canalele diplomatice şi consulare în vederea acordării asistenţei de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale”. În acest sens, au existat contacte la nivelul miniştrilor afacerilor externe ai României şi Malaysiei.MAE va continua, în regim permanent, demersurile de asistare a cetăţeanului român şi va utiliza „toate mecanismele legale conform competenţelor specifice, pentru identificarea unor soluţii destinate salvării vieţii acestuia”. În paralel cu acţiunile derulate, pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, încă din anul 2013, o amplă campanie de conştientizare a cetăţenilor români cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri în state ale căror sisteme legislative prevăd pedeapsa cu moartea pentru asfel de infracţiuni. Promovată sub deviza „Drogurile îţi schimbă destinaţia”, campania anti-drog este destinată publicului larg şi informează în legătură cu aspecte mai puţin cunoscute privind legislaţia unor ţări precum Malaysia, precizează MAE.

Românul condamnat la moarte în Malaezia este din comuna Telega (Prahova), iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului 2012, cu o lună înainte de a fi arestat, a declarat , pe 16 octombrie 2013, primarului localităţii, Ilie Gheorghe precizând că tânărul Ionuţ Alexandru Gologan a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanţi de droguri.
Potrivit acestuia, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată şi bunică, după ce mama lui a plecat din Telega în urmă cu mai mulţi ani. „Face parte dintr-o familie dezbinată. Maică-sa e plecată de mai mulţi ani din localitate. El a rămas cu tatăl şi cu bunica, a fost crescut de bunică. Bunica lui a fost funcţionar public în Primăria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la învăţătură, dar ştiţi cum este, când pun mâna grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el”, a declarat primarul Ilie Gheorghe. El a precizat că tânărul a mers ultima dată acasă, la Telega, în luna iunie a anului 2012, când a ajutat la ridicarea zidurilor unei case din localitate, primarul catalogându-l drept „un băiat foarte muncitor”.
„După aceea a plecat către Germania, acolo a fost racolat de grupuri din astea, care se ocupă şi cu aşa ceva, şi a fost trimis ca transportator, încotro nu pot să vă spun”, a afirmat Ilie Gheorghe. Primarul a spus că, la o lună după ce l-a văzut pe tânăr în localitate, în vara anului 2012, a aflat că el a fost arestat şi trimis în judecată în Malaezia pentru trafic de droguri. Ilie Gheorghe a spus că bunica tânărului a venit la Primărie pentru a fi îndrumată ce să facă să îl ajute pe băiat în timpul procesului, iar Primăria a făcut o anchetă socială şi recomandări care să îl ajute în faţa instanţei. În bagajele tânărului, care lucra ca şofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină.
Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. bunica
    #1 bunica 18 July, 2015, 00:25

    asa merita unii…sincer as adopta aceasta lege si la noi in tara..

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.