Ion Iliescu: Nu am confirmat existenta inchisorilor CIA in Romania. Totul a fost scos din context

Ion Iliescu: Nu am confirmat existenta inchisorilor CIA in Romania. Totul a fost scos din context

Ion Iliescu: Nu am confirmat existenta inchisorilor CIA in Romania. Totul a fost scos din context

by April 27, 2015 0 comments

Fostul preşedinte Ion Iliescu scrie, luni, pe blog, că e ”neplăcut suprins” de modul în care au fost reflectate afirmaţiile sale pentru ”Der Spiegel”, susţinând că nu a confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA în România, închisoare unde s-ar fi aplicat tehnici precum tortura.

Fostul preşedinte are, luni, prima sa reacţie publică de la reizbucnirea scandalului privind închisorile CIA, după ce ”Der Spiegel” a publicat un interviu în care Ion Iliescu afirma că el a aprobat “în principiu” o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba despre vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale, scrie Spiegel Online.

Luni, Ion Iliescu scrie, pe blogul său, că este ”neplăcut surprins de modul în care se reflectă şi mai ales se comentează” afirmaţiile făcute de el într-un interviu acordat publicaţiei germane ”Der Spiegel”.

El susţine că, dacă ar fi ştiut ”ce destinaţie are facilitatea solicitată de partea americană” ar fi luat, ”cu siguranţă”, o altă decizie.

”Vreau să fiu cât se poate de clar: nu am confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, închisoare în care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar că, dacă aş fi ştiut ce destinaţie are facilitatea solicitată de partea americană, aş fi luat, cu siguranţă, o altă decizie. Ştiind ceea ce aprobasem – acordarea unui sediu pentru reprezentanţa CIA în România-justifică faptul că, în toţi aceşti ani, am negat existenţa unei închisori CIA pe teritoriul Româniai. Resping cu toată hotărârea interpretarea acestui gest-firesc între parteneri şi aliaţi-drept o formă de a «mitui» partea americană, pentru ca România să fie primită în NATO. Aprobarea a fost dată, din câte ştiu, după ce la Praga, la summitul NATO, în noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii ţării noastre în Alianţa Nord-Atlantică. Admiterea în NATO este rezultatul firesc al reformelor politice şi militare operate după 1989 şi a avut un şir de costuri, pe care le-am acceptat, pentru că beneficiile apartenenţei noastre la NATO întrec cu mult costurile. Iar acum vedem cu adevărat că atunci am făcut o alegere corectă, care ne asigură securitatea, într-un context internaţional complicat şi extrem de periculos, afirmă fostul şef al statului.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.