CCR: Decizia luata de Senat in cazul Dan Sova este neconstitutionala

CCR: Decizia luata de Senat in cazul Dan Sova este neconstitutionala

CCR: Decizia luata de Senat in cazul Dan Sova este neconstitutionala

by May 6, 2015 0 comments

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, miercuri, in urma unei sesizari depuse de PNL, ca hotararea Senatului in cazul votului pentru solicitarea DNA de incuvintare a arestarii lui Dan Sova, dat in 25 martie si care a provocat o intreaga saga in Senat, este neconstitutionala. PNL a sesizat, pe 23 aprilie, Curtea Constitutionala, aratand ca “Senatul trebuia sa-si asume decizia prin care incuviinteaza ori nu retinerea si arestarea preventiva a senatorului in cauza”. Presedintele CCR Augustin Zegrean declarase ca, in cazul in care se va decide ca aceasta hotarare este nevalida trebuie data o alta hotarare, deci sa se reia votul. Pe de alta parte, miercuri, Zegrean a afirmat doar ca “Senatul stie ce trebuie sa faca”.

“Nu vom indica nicio cale de urmat, pentru ca Senatul stie ce are de facut. Nu trebuie sa le spunem noi ce trebuie sa faca”, a spus Zegrean.

Hotararea a fost de altfel redactata tot in urma unei decizii a Curtii Constitutionale din 8 aprilie, dupa o sesizare a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (detalii mai jos).

Ce spune CCR:

In ziua de 6 mai 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. l) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona sesizarea formulata de un numar de 46 senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal, referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.32 din 25 martie 2015.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca Hotararea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art.24 alin.4 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senator Sova Dan-Coman, este neconstitutionala, intrucat a fost adoptata in temeiul unor dispozitii legale si regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 alin.(2) din Constitutie.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.