Deputatul PNL, Dan Cristian Popescu: O alianta cu UNPR ar fi in defavoarea partidului nostru

Deputatul PNL, Dan Cristian Popescu: O alianta cu UNPR ar fi in defavoarea partidului nostru

Deputatul PNL, Dan Cristian Popescu: O alianta cu UNPR ar fi in defavoarea partidului nostru

by September 3, 2015 0 comments

Domnule deputat Dan Cristian Popescu începe o nouă sesiune parlamentară ordinară. Cum vedeți dumneavoastră această sesiune din punct de vedere legislativ, dar mai ales politic? În mod cert vom avea o nouă moțiune de cenzură, în mod cert se va continua de către liderii PNL demersul de demitere a guvernului Ponta și creare a unei majorități parlamentare…

PNL va încerca debarcarea guvernului Ponta, numai că de data aceasta un demers similar va exista și din partea PSD. Vedem foarte clar că acțiunile noului lider interimar al PSD, Liviu Dragnea, conduc în această direcție. După ce s-a observat izolarea lui Ponta în interiorul PSD, asistăm la începutul decapitării unor pesediști din poziții cheie, asta însemnând o strategie evidentă a intrării PSD, în mod controlat, în opoziție.Pe lângă acest lucru, pe surse, am înțeles, că liderul UNPR, Gabriel Oprea, le-ar fi transmis, în mod clar, pesediștilor că el nu susține guvernul PSD, ci doar guvernul Ponta. Acest avertisment dat de Oprea nu cred că a picat bine noului lider al PSD. Concluzia este că PSD rămâne captiv în propria guvernare.

Analizând motivele enumerate mai sus, nu cred că acest guvern va mai rezista mult timp. Pe de altă parte, ne lovim de niște mișcări populiste ale guvernului care ignoră în totalitate situația internațională. Economia mondială dă ,din nou , semne că ar putea intra într-o nouă criză profundă.

Cred că această tematică politică va domina noua sesiune parlamentară.

Este evidentă ruptura dintre Dragnea și Ponta, ca și faptul că noul lider al PSD este conștient că fiecare zi în care Ponta, un premier cercetat penal, se află la guvernare reprezintă o bilă neagră pentru PSD…

Să nu uităm că Ponta a dorit să o lase președinte interimar al PSD pe Rovana Plumb, cum acest lucru nu s-a întâmplat am asistat la un eșec vizibil al premierului. Politic, electoral, vorbind, înțeleg punctul de vedere al lui Liviu Dragnea care consideră intrarea PSD în opoziție ca singura soluție viabilă pentru partid.  PSD este într-o cădere continuă, iar premierul îi trage în jos, mai ales că nu asistăm la o guvernare de succes.

Măsurile populiste reprezintă, în acest moment, singura armă a guvernului Ponta, ca o încercare disperată de a se mai menține la guvernare. Cât de mult mai contează pentru acest guvern, realitatea economică și socială, cât timp obsesia/disperarea menținerii la Palatul Victoria pare mai importantă decât orice?

Premierul  știe foarte bine că nu va mai sta mult timp la Palatul Victoria și, în consecință, preferă să arunce niște cărți pe masă, vorbesc de măsuri populiste, prin care să rămână, cât de cât popular în percepția electoratului.Trebuie spus ca România pana in clipa de fata NU a fostîn stare să cheltuie banii pentru investiţii. Asta e problema bugetului, a economiei, care are o infrastructură slabă. NU este exclus să asistăm la introducerea de noi taxe.

Cât de reale sunt negocierile dintre PNL și UNPR privind crearea unei noi majorități parlamentare prin care să se preia ulterior și hățurile guvernării? Chiar cred liderii PNL că o alianță cu Gabriel Oprea și gașca de profitorii din UNPR le pot permite punerea în practică a promisiunilor electorale?

 Eu cred că această alianță ar fi una în defavoarea PNL. Lumea s-a săturat de acest tip de manevre politicianiste prin care mutăm câțiva traseiști de colo, colo, și punem bazele unei noi majorități, a unei noi guvernări. Dacă nu rupem pisica și ajungem la guvernare în urma unui vot popular masiv în favoarea noastră pentru a nu mai depinde de un partener minoritar, precum UNPR -care profită de partenerii săi, inclusiv de PSD dacă privim la situația politică a anului 2015- nu vom reuși să realizăm programul de guvernare.Acest șantaj continuu  la care am fi supuși dacă am intra la guvernare alături de UNPR, în această toamnă, ar pune, până la urmă, în pericol performanțele guvernării.

Vedem des, de altfel, cum se schimbă secretari de stat, șefi de agenții și chiar miniștri în favoarea UNPR care emite noi și noi pretenții. UNPR va avea, în aceste condiții, aproape o treime din guvernul Ponta.

Președintele Iohannis a devenit în ultima vreme ținta unor dezvăluiri/atacuri evidente din partea adversarilor politici. Credeți că se dorește decredibilizarea acestuia, în condițiile în care nu puțini îl văd locomotiva PNL la alegerile locale și parlamentare de anul viitor?

 Este vorba de o strategie a PSD care, după cercetări sociologice, a ajuns la concluzia că Iohannis este vectorul de imagine al PNL, chiar dacă domnia sa nu mai este membru PNL. Vorbim de două paliere aici: pe de o parte este atacat pe chestiuni personale, cu scopul evident al decredibilizării sale, iar pe de o altă parte vorbim de un alt plan, foarte bine pus la punct, și anume prezentarea sistematică a unor sondaje în care să fie creditat cu un scor electoral din ce în ce mai mic. Se vizează, astfel, deformarea unei realități cu scopul evident de a arăta susținătorilor săi că populația nu îl mai sprijină. Sper că această tehnică de manipulare grosolană nu va da roadele electorale pe care mizează liderii PSD.

Cum răspundeți ca și parlamentar PNL celor care susțin că prestația de până acum a președintelui Iohannis este una sub așteptări?

 Depinde de așteptările fiecăruia. Consider că președintele Iohannis se menține în zona în care a promis că o să fie. Vorbesc de un președinte altfel, care își ia rolul în serios, care este mediator, care reprezintă țara la un alt nivel în relațiile externe. Este, din punctul meu de vedere, în zona așteptărilor pe care le aveam.

 Își doresc cu adevărat liderii PNL preluarea guvernării în toamna acestui an? Și mai mult, are PNL forța necesară pentru a realiza acest lucru?

Bineînțeles!  PNL își dorește să preia guvernarea și mâine. Evident că nu mi-aș dori să preluăm guvernarea în orice condiții. De altfel, eu personal, nu mi-aș dori să guvernăm alături de UNPR sau de alți parteneri de această factură. Putem lua în calcul un guvern minoritar sau un guvern de tehnocrați, susținuți de PNL, până la alegerile parlamentare de anul viitor. Sunt formule care pot salva țara de guvernul Ponta, un guvern incompetent care nu are nicio viziune pe termen mediu și lung și care se ghidează doar după un proiect dus haotic dus de pe o zi pe alta.

Reprezintă alegerile anticipatele o variantă de luat în calcul pentru PNL?

 Din punctul meu de vedere varianta alegerilor anticipate ar fi cea mai bună soluție, sau, ar mai fi varianta unui guvern minoritar care să conducă România până la alegerile parlamentare de anul viitor.

Deja au apărut numele unor lideri județeni și nu numai ai noului PNL (mulți dintre ei veniți pe filiera PDL ) cu o imagine compromisă care vor candida la alegerile locale. Credeți că acest tip de candidați reprezintă o soluție viabilă pentru PNL la alegerile locale și parlamentare din 2016?

În afara unor criterii clare de selecție a candidaților PNL și mă refer aici la condamnare efectivă, trimitere în judecată, sau alte motive,  este greu să apreciez în ce măsură un politician este compromis sau nu, asta  dacă tinem cont că anumiți candidați stau foarte bine electoral. Admitem situația în care locuitorii  unui județ îl vor pe politicianul X sau Y, este greu să îi blochezi accesul spre o candidatură sau alta pentru că, până la urmă, prejudiciezi punctele electorale ale partidului. Vor conta atât sondajele, cât și profilul candidatului respectiv.

Cum vedeți evoluția politică a României până alegerile locale de anul viitor?

 În perioada preelectorală, alegerile locale sunt de departe cele mai mobilizatoare. Ele, prin forța lucrurilor, dau semnalul pentru alegerile parlamentare. Procesul electoral la alegerile locale este viu până și în ultimul cătun, pentru că și acolo este ales cineva. În aceste condiții, înaintea alegerilor locale, lumea este mult mai activă. Pe de altă parte, sunt și considerente de vot nepolitice legate de aspecte locale. De multe ori în comune sau orașele mici se votează omul nu partidul.

Alegerile locale dau un semnal în privința parlamentarelor în orașele mari unde până la urmă votul este preponderent politic: București, Constanța, Craiova, Iași, Brașov etc.

Ce este de făcut, domnule Popescu, ca PNL să aducă la vot o parte cât mai consistentă din electoratul nehotărât, chiar e scârbit de politică?

Este evident că oamenii de care vorbiți doresc o altfel de politică, o altfel de clasă politică. Dacă PNL va trece acest examen și va propune candidați credibili cred că va obține prima poziție la finele alegerilor locale și parlamentare. De altfel, câștigarea alegerilor locale și parlamentare reprezintă unică țintă electorală a PNL. Oamenii trebuie să inteleaga că purificarea clasei politice trebuie făcută de electorat și să constientizeze astfel importanță votului!

Preluare Cronica Romana: http://cronicaromana.net/2015/08/31/dan-cristian-popescu-spune-nu-unei-aliante-pnl-unpr/

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.