Marius Bostan, leader proiect “Repatriot”: Vrem sa ducem o campanie pentru intoarcerea in tara a valorilor antreprenoriale romanesti

Marius Bostan, leader proiect “Repatriot”: Vrem sa ducem o campanie pentru intoarcerea in tara a valorilor antreprenoriale romanesti

Marius Bostan, leader proiect “Repatriot”: Vrem sa ducem o campanie pentru intoarcerea in tara a valorilor antreprenoriale romanesti

by September 10, 2015 0 comments

Ziarul nostru a organizat un interviu cu Marius Bostan, presedinte al Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri, senior partner la VMB Partners, leader proiect “Repatriot”absolvent de MBA, investitor piata capital, la baza fiind absolvent de matematica. El ne-a vorbit despre investitii, despre viitorul economiei romanesti, despre noul Cod Fiscal, dar si despre o serie de proiecte de anvergura care vizeaza intoarcerea oamenilor intreprinzatori acasa, in cadrul programului “Repatriot”.

 

1. Care este cea mai buna varianta de investitie in Romania atat pentru persoanele fizice cat si cele juridice?

Nu e simplu de spus, depinde de profilul investitorului, de sumele detinute, de perioada pe care vrea sa investeasca, de dorinta de a lichida rapid investitia si de multi alti factori. Am putea lista oportunitati oferite  de piata de capital, actiuni, obligatiuni si diverse titluri pe langa oportunitatile din real-estate, terenuri agricole, initierea unor companii noi in diverse ramuri unde sunt oportunitati si nevoi nesatisfacute.

2. Ca om simplu, daca ati avea o suma de bani unde ati investi-o sau economisi?

Economisirea se poate face in depozite si daca e vorba de o suma de pana la echivalentul 1000 de euro as lua in calcul variatele oferite de subventionare oferite de stat prin intermediul unor banci daca as fi o persoana prudenta si care nu as cunoste piata de capital. As lua in calcul cumpararea de actiuni la companii solide prin intermediul unei societati de investitii financiare sau as merge catre un administrator profesionist.

3. Legat de economisire, dumneavoastra ati recomanda sa se faca intr-un depozit bancar sau o asigurare de viata cu o componenta de economisire?

Unele componente de economisire ale asigurarilor aduc randamente bune. Ar trebui evaluata performanta obtinuta de acele fonduri si ar trebui luata decizia in cunostinta de cauza, evaluand toate costurile. De vazut si costul de iesire, de retragere a banilor in cazul in care exista nevoia reinvestirii sau cheltuirii lor.

4. Ce parere aveti despre asigurarile de viata si despre economisirea pe termen lung?

Ele sunt necesare si folositoare. Economisirea pe termen lung cu posibilitate de exit mi se pare o varianta de luat in calcul.

5. Din experienta dumneavoastra ati recomanda sa se investeasca in: bonuri de tezaur, titluri de stat, bursa sau fonduri de investitii (in Eur si in RON)?

Oricare din aceste optiuni sunt bune dar ar trebui evaluat atent si decis dupa cunoasterea cat mai buna a instrumentelor si riscurilor. Eu as miza pe Leu in perioada urmatoare.

6. Legat de codul fiscal, care este punctul dvs de vedere? Ce ati alege: relaxarea fiscala sau stabilitate macroeconomica?

Nu cred ca cele doua sunt contradictorii complet. Cred cu tarie ca avem nevoie de o relaxare fiscala graduala intinsa pe cativa ani si dublata de o strategie de regandire a rolului statului si implicarii sale in societate. Avem nevoie de un stat puternic dar mic si suplu. Birocratie redusa, eficienta, bine platita si pregatita.

7. Cum vedeti viitorul economic al Roamaniei in context global?

Romania are sansa sa devina cea mai dinamica economie a Europei daca intareste parteneriatul strategic si economic cu Statele Unite ale Americii si adopta masuri rapide de crestere a libertatii economice. Cred ca antreprenorii romani vor construi rapid o Romanie puternica. Clasa politica va trebui sa asculte chemarea intreprinzatorilor si sa actioneze in consecinta daca va dori sa contribuie la cresterea economica rapida. Cred ca multi antreprenori romani din Diaspora vor reveni si in tara pentru a fructifica oportunitatile de aici.

O importanta organizatie de afaceri Romanian Business Leaders a initiat un proiect generos si inteligent, Repatriot prin care se acorda sprijin celor care doresc sa revina. Au fost conferinte la Milano si Torino si urmeaza la Londra si Dublin. Actiunea se va muta apoi in Spania si se mizeaza pe antrenarea unui curent de revenire a valorilor antreprenoriale romanesti. S-a lansat un site www.repatriot.ro si deja exista in timp foarte scurt o efervescenta si actiuni concrete in jurul ideii. Intrebarile privind infrastructura de afaceri, telecomunicatiile, sistemul de asigurari, sistemul medical, birocratia, educatia, coruptia si nivelul taxarii sunt foarte dese.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.