Presedintele, incoltit, o da la intors: E posibil sa fim nevoiti sa primim mai multi refugiati

Presedintele, incoltit, o da la intors: E posibil sa fim nevoiti sa primim mai multi refugiati

Presedintele, incoltit, o da la intors: E posibil sa fim nevoiti sa primim mai multi refugiati

by September 17, 2015 0 comments

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca, desi pozitia Romaniei in consiliul JAI de saptamana viitoare ramane neschimbata – suntem solidari cu statele UE insa nu putem accepta cotele obligatorii de migranti – , exista totusi posibilitatea ca Uniunea Europeana sa ne oblige sa primim mai multi refugiati decat ne-am oferit noi. El a aratat ca in Consiliul Suprem de Aparare al Tarii desfasurat joi s-au discutat modalitati de a face fata acestei situatii, o varianta vehiculata fiind aceea de a lua fonduri UE pentru a extinde facilitatile de primire a refugiatilor sau pentru construirea altor centre de primire pentru refugiati. Nu s-a luat insa o decizie in aceasta privinta, a adaugat seful statului.

Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis:

 • Pe ordinea de zi a sedintei au fost multe puncte, dar ele s-au axat in principla pe 4 mari teme
 • Prima tema e modul in care se implimenteaza Strategia Nationala de Aparare. Au fost aprobate documente intocmite pentru a putea aplica Strategia, printre care planul de implemnetare, Cartea Alba, strategia privind ordinea publica.
 • A doua tema a fost Orientul Mijlociu, evolutiile din Siria si Iran. Mai multe materiale au fost prezentate pentru a permite o informare corecta.
 • Au fost de asemenea pe ordinea de zi materiale legate de prezenta romaneasca in cadrul NATO.
 • Un punct mai aparte s-a referit la participarea Romaniei la fortele de mentinere a pacii sub egida ONU, si aici am convenit ca trebuie sa avem o contributie mai mare. Chestiunea va mai fi detaliata.
 • Tematica cea mai asteptata, cea a migratiei: am avut informari foarte bune.
 • S-a discutat modul in care Romania se va prezenta la Consiliul JAI de saptamana viitoare
 • S-a explicat membrilor CSAT care e pozitia Romaniei: ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemanator cu precedentul  – Romania e solidara cu celelalte state membre UE, dar nu putem considera cotele obligatorii o solutie la problema migratiei
 • Insa noi am vrut sa discutam ce se intimpla si dupa acest Consiliu JAI, pentru ca Parlamentul European a votat o recomandare in acest sens care, din pacate, contine cote obligatorii. Este posibil ca printr-o procedura care va fi aplicata saptamana viitoare la Consiliul JAI, UE sa ne oblige sa primim mai multi refugiati decat ne-am oferit noi. E un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu cred ca ajuta la rezolvarea problemei refugiatilor, dar este un scenariu posibil, si am discutat ce se poate intampla in acest context.
 • Daca se intampla asa ceva, e clar ca trebuie sa intreprindem ceva. S-a vehiculat ideea – nu s-a luat inca o decizie – de a lua fonduri UE pentru a extinde facilitatile de primire a refugiatilor sau pentru construirea altor centre de primire pentru refugiati
 • In fine, in timpul CSAT pe media a aparut stirea privind trimiterea in judecata a premierului Ponta.
 • Situatia este din ce in ce mai problematica pentru premier, pentru Guvern si pentru PSD. Dar trebuie sa recunoastem ca imaginea Romaniei are foarte mult de suferit.
 • Sper sa se analizeze situatia cu toata raspunderea si cei care pot veni cu solutii sa vina cu solutii.
 • Parerea mea nu s-a schimbat: cea mai simpla solutie ar fi cea pe care am propus-o si in iulie.
 • Va multumesc!
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.