Raport CSM: Prevederile noul Codul Penal si de Procedura Penala ridica mari semne de intrebare

Raport CSM: Prevederile noul Codul Penal si de Procedura Penala ridica mari semne de intrebare

Raport CSM: Prevederile noul Codul Penal si de Procedura Penala ridica mari semne de intrebare

by September 19, 2015 0 comments

Noile dispozitii din Codul penal si Codul de procedura penala nu au avut intotdeauna un impact social benefic, potrivit concluziilor unui raport intocmit de un grup de lucru din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

“Nu intotdeauna noile dispozitii din Codul penal sau din Codul de procedura penala au avut un impact social benefic sau, cel putin, acest impact e pus sub semnul intrebarii. E riscant, intr-adevar, de a contura concluzii ferme in acest sens, insa sunt situatii care ridica semne de intrebare asupra noii filosofii aduse de codurile penale”, se arata in raportul care analizeaza impactul noilor coduri – Codul civil, Codul de procedura civila, Codul penal si Codul de procedura penala, potrivit Agerpres.

Un exemplu in acest sens il reprezinta, in opinia grupului de lucru, faptul ca numarul infractiunilor de vatamare corporala din culpa inregistrate pe rolul organelor judiciare a scazut, insa aceasta diminuare nu isi gaseste corespondent in realitatea sociala. Situatia ar fi determinata de modificarea conditiilor de incriminare, cum ar fi infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, ramanand in afara protectiei oferite de legea penala fapte deosebit grave prin prisma prejudiciului suferit de victime.

Un alt exemplu il reprezinta unele variante ale infractiunii de furt cu circumstante agravante legale, potrivit vechiului Cod penal. Astfel, desi s-a considerat oportun ca in cazul furtului simplu, unora dintre variantele furtului calificat si furtului in scop de folosinta sa poata interveni impacarea, drept cauza care inlatura raspunderea penala, in opinia autorilor raportului ar trebui sa se analizeze daca reglementarea acestei posibilitati nu poate constitui o incurajare a fenomenului infractional.

In document se mai propune sa se analizeze daca se impune reincriminarea unor forme agravate ale unor infractiuni contra patrimoniului, respectiv a celor care au produs consecinte deosebit de grave, prejudiciile patrimoniale in astfel de situatii fiind foarte mari.

“Cu titlu de exemplu, infractiunea de inselaciune, al carei maxim de pedeapsa este mult prea scazut (5 ani inchisoare, indiferent de valoare prejudiciului, modul de operare si alte asemenea criterii), ceea ce atrage existenta unui termen de prescriptie foarte mic in conditiile in care investigatiile ce trebuie sa fie efectuate pot atinge un nivel de complexitate deosebit de ridicat”, se precizeaza in raport.

Autorii documentului mai apreciaza ca succesul unor proceduri reglementate de noul Cod de procedura penala, reflectat in gradul de solutionare a cauzelor penale, este discutabil, asta desi initial se aprecia ca in felul acesta se vor recupera prejudiciile de catre victimele infractiunii si ca scopul procesului penal ar fi atins.

“Spre exemplu, procedura acordului de recunoastere a vinovatiei: numarul acordurilor de recunoastere a vinovatiei incheiate este cu mult mai redus in raport cu numarul trimiterilor in judecata, procedura este dominata de formalism, incheierea acordului presupunand formalitati multiple, iar in cazul in care instanta sesizata respinge acordul de recunoastere a vinovatiei si trimite dosarul procurorului in vederea continuarii urmaririi penale, procedura este reluata, cu cheltuirea astfel a unor resurse umane si materiale inutile, iar scopul institutiei nu pare a fi atins”, se mai mentioneaza in raport.

Rolul comisiei care a intocmit raportul a fost de a analiza impactului noilor coduri asupra activitatii instantelor si parchetelor, apoi sa inainteze CSM recomandari in vederea eficientizarii si imbunatatirii activitatii instantelor si parchetelor.

Analiza a fost realizata pe cinci paliere (obiective), legate intre ele. Obiectivele cuprind un istoric anterior intrarii in vigoare a noilor coduri, un istoric dupa intrarea in vigoare, o analiza a datelor statistice si a dinamicii activitatii instantelor si parchetelor in raport cu perioada de trecere de la vechile coduri la noile coduri, infrastructura si concluziile/recomandarile grupului de lucru.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.