BOR nu se poate deplasa in delegatii oficiale decat cu girofar. Oare nu s-a intrebat daca este legal?

BOR nu se poate deplasa in delegatii oficiale decat cu girofar. Oare nu s-a intrebat daca este legal?

BOR nu se poate deplasa in delegatii oficiale decat cu girofar. Oare nu s-a intrebat daca este legal?

by October 28, 2015 0 comments

Patriarhia Romana spune ca cere masina de la Ministerul de Interne atunci cand intampina delegatii oficiale, in baza unui protocol incheiat cu ministerul in 2008, in timp ce Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti afirma ca nu a solicitat echipaj de politie nici cand au fost vizite de la Vatican, scrie Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca intre Patriarhia Romana si Ministerul Afacerilor Interne exista un protocol de colaborare “inca de pe vremea patriarhului Teoctist”, reinnoit prin Legea 15/2008, de organizare si functionare a MAI si Legea Cultelor.

“Acest protocol face referire la cooperarea Patriarhiei cu Ministerul de Interne pentru buna desfasurare a vizitelor oficiale, a activitatilor religioase de amploare, pentru asigurarea ordinii publice si bunei desfasurari a acestora. Astfel, la solicitarea in scris a Patriarhiei Romane, Brigada Rutiera a Politiei Romane pune la dispozitie un echipaj care permite deplasarea delegatiei oficiale in trafic. A fost nevoie sa existe un astfel de protocol de colaborare dupa ce, in anul 2000, o delegatie oficiala a Patriarhiei a ramas blocata mai multe ore pe bulevardul Magheru”, a explicat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

El a dat ca exemplu evenimentele care au avut loc cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale.

“A fost facuta o solicitare catre MAI odata cu sosirea in Romania a delegatiei din Sfantul Munte Athos. De asemenea delegatia oficiala a fost insotita de un echipaj marti seara, cand a participat la concertul de la Sala Radio, intrucat acesta incepea la ora 19.00, in schimb la plecarea de la concert delegatia nu a mai fost condusa de echipajul de la Politia Rutiera. De asemenea, miercuri, la ora 15.00, cand va pleca delegatia Greciei spre Aeroportul Otopeni, s-a solicitat din nou ajutorul Brigazii Rutiere pentru facilitarea deplasarii spre aeroport”, a spus preotul Constantin Stoica.

Potrivit acestuia, Patriarhia Romana nu a beneficiat de coloana oficiala cu echipaje complexe de politie si cu girofar.

De asemenea, atunci cand patriarhul s-a deplasat la Techirghiol sau la Busteni ori in alte locuri din tara unde aveau loc evenimente pentru mai multe zile, care nu reprezentau urgenta, a mers singur, fara sa fie nevoie de un echipaj al Politiei.

“Solicitarile catre MAI sunt facute in scris, pentru situatii speciale si delegatii oficiale, este solicitata o singura masina de politie pentru a ajuta la usurarea deplasarii in trafic, iar masinile nu merg cu viteza mare”, a explicat Stoica.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti, preotul Francisc Dobos, a spus ca nu a fost solicitat echipaj de politie nici cand a fost vorba de vizite oficiale de la Vatican, intrucat acestea sunt reglate la nivel de stat.

“Nu am solicitat masina pentru deplasari oficiale, intrucat atunci cand in Capitala soseste o delegatie de la Vatican, de intampinarea acesteia se ocupa statul roman, iar cand avem actiuni religioase de amploare, ca la orice alta actiune publica sau religioasa, Jandarmeria este aceea care asigura desfasurarea in bune conditii a evenimentului”, a explicat preotul Francisc Dobos.

Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, a declarat pentru Mediafax ca nu a beneficiat si nici nu beneficiaza de antemergator din partea Politiei.

“Sunt la fel ca toti cetatenii. Statutul profesional, social il ai pentru o anumita perioada, dar suntem egali in fata legiuitorului si in fata lui Dumnezeu”, a spus Muftiul Cultului Musulman.

Folosirea coloanelor oficiale este principalul subiect dezbatut atat de media, cat si pe retelele de socializare, dupa ce politistul Bogdan Gigina a murit, in 20 octombrie, dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa, in timp ce insotea coloana ministrului Gabriel Oprea.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Politiei Rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale doar in cazul sefului statului, presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor si primului ministrului. Ministrii pot beneficia de insotire cu echipaje ale Politiei Rutiere doar “in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta”, conform prevederilor legale.

Ministrul Gabriel Oprea nu a lamurit nici la o saptamana de la accident in baza carei legi a folosit coloana oficiala, rezumandu-se la a cataloga speculatiile ca a incalcat legea sau ca a folosit dispozitivul de insotire in trafic fara temei legal drept “complect” nefondate.

In Legea Cultelor nu exista nicio prevedere concreta legata de posibilitatea Bisericii de a folosi masini ale Politiei pentru deplasari.

Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor prevede ca “autoritatile publice centrale pot incheia cu cultele recunoscute parteneriate in domeniile de interes comun” si “acorduri pentru reglementarea unor aspecte specifice traditiei cultelor, care se supun aprobarii prin lege”.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.