Cine este Stelian Fuia, condamnat la 4 ani de inchisoare pentru delapidarea Institutului Fundulea

Cine este Stelian Fuia, condamnat la 4 ani de inchisoare pentru delapidarea Institutului Fundulea

Cine este Stelian Fuia, condamnat la 4 ani de inchisoare pentru delapidarea Institutului Fundulea

by October 7, 2015 0 comments

Ziarul nostru a publicat in ultimii ani, in exclusivitate,  mai multe investigatii legate de activitatea infractionala a fostului ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, un protejat al regimului Basescu, sustinut de fostul prim-ministru, Emil Boc. Fuia a fost condamnat, miercuri, in prima instanta, de Curtea de Apel Bucuresti la 4 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, anunta Digi 24. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Va prezentam, in integralitate cateva articole:

Guvernul sesizeaza DNA cu privire la aranjamentele imobiliare de la Institutul Fundulea. Alte afaceri de la Fundulea: vezi cazul Stelian Fuia

Guvernul a sesizat DNA cu privire la posibile fapte penale legate de trecerea unei suprafete de teren din domeniul public al statului si administrarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea in domeniul privat al orasului Fundulea. Ziarul nostru a dezvaluit si afacerile controversate ale directorului general al Institutului de de Plante Medicinale( tot de la Fundulea), fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia( cercetat penal in alt dosar de DNA), un apropiat al primarului din aceasta localitate , Dorel Dorobantu (suspectat de inspectorii guvernamentali de ilegalitati), precum  si relatiile sale dubioase cu personaje certate cu legea.

“Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atributii de control, va sesiza organele de urmarire penala, respectiv Directia Nationala Anticoruptie, privind operatiunile sau actele ilicite in legatura cu care au rezultat indicii de savarsire a unei posibile fapte care poate intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunii sia supra vinovatiei”, se arata in Raportul Corpului de Control al Primului-ministru privind verificarea respectarii dispozitiilor legale in legatura cu trecerea unei suprafete de teren in domeniul privat al orasului Fundulea.

Corpul de control al premierului a efectuat un control la institutiile publice implicate in reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate pe raza judetului Calarasi. Controlul a avut ca biect verificarea respectarii prevederilor legale in legatura cu trecerea unor suprafete de teren din domeniul public al statului si administrarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea) in domeniul privat al unor unitati administrativ-teritoriale.

In raport se arata ca, in data de 12.07.2007, primarul orasului Fundulea, Dorel Dorobantu, in calitate de presedintele Comisiei locale de fond funciar Fundulea, a incheiat procesul verbal de delimitare a unei suprafete de 1982,54 ha, aflata in domeniul public al statului si in administrarea Institutului Fundulea, “in vederea punerii in posesie a persoanelor al caror drept de proprietate a fost reconstituit (…) de catre comisiile locale Fundulea, Tamadau, Gurbanesti, Sarulesti, Nicolae Balcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupsanu”.

Corpul de control a constatat ca din continutul procesului verbal “nu a rezultat modul in care a fost calculata suprafata respectiva”.

Suprafata de 1982.54 ha din domeniul public al statului in domeniul privat ai orasului Fundulea s-a facut prin Hotararea Comisiei iudetene de fond funciar Calarasi, in conditiile in care, potrivit legii “trecerea din domeniul public in domeniul privat se face, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, a consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local (…)”, a mai constatat Corpul de control.

In raport se mentioneaza ca sanctiunea nerespectarii competentei si a procedurii de dezafectare a terenurilor din domeniul public si de trecere a acestora in domeniul privat era, la acea vreme, nulitatea absoluta a actelor iuridice incheiate cu incalcarea acestor dispozitii legale.

Corpul de Control al premierului a mai constatat ca prin hotararea din 2007, Comisia judeteana de fond funciar Calarasi a aprobat trecerea terenului in domeniul privat “fara a exista o justificare pentru delimitarea acestei suprafete de teren”.

In raport se arata ca terenurile aflate in domeniul public al statului si in administrarea Institutului Fundulea puteau fi retrocedate in doua situatii, si anume:

  • in cazul in care terenurile reprezentau veciul amplasament al proprietarului deposedat;
  • daca nu mai exista teren disponibil administrat de alte institutii si autoritati publice in judetul respectiv sau in judetele invecinate.

Institutia Prefectului –  Judetul Calarasi a comunicat Corpului de control ca in rezerva comisiilor locale de fond funciar Lupsanu, Valea Argovei, Sarulesti, Gurbanesti, Nicolae Balcescu, Nana, Tamadau Mare, Funduleal Lehliu Gara nu mai exista teren, nefiind identificate “situatiile centralizatoare privind terenurile aflate la dispozitia comisiilor locale de fond funciar”, insa in urma verificarilor s-a constatat ca la momentul acela Nana, Gurbanesti si Sarulesti aveau teren in rezerva, precizeaza raportul.

Corpul de Control precizeaza ca in urma tranferului, valoarea suprafetelor de teren a fost majorata considerabil.

“Valoarea aferenta suprafetei totale de teren de 1.793,9171 ha, care urma sa faca obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, transferata de la comunele Gurbanesti, Sarulesti, Valea Argovei, Nicolae Balcescu, Lupsanu, Nana si Tamadau Mare, cuprinsa intre minim 580.344,13 EUR si maxim 1.160.688,26 EUR pentru aceste comune, a fost sporita la valori cuprinse intre minim 1.345.437,82 EUR si maxim 2.690.875,65 EUR pentru orasul Fundulea”, precizeaza Corpul de control.

(http://www.ancheteonline.ro/2014/04/afacerrile-baronului-de-calarasi-stelian-fuia-guvernul-sesizeaza-dna-privind-privatizarea-institutului-de-cercetare-de-la-fundulea/)

 

Relatiile nepotrivite dintre deputatul Stelian Fuia si Stefan Poienaru. Trafic de influenta si conflict de interese

Fostul ministru al Agriculturii, deputatul Stelian Fuia s-a folosit de demnitatile publice pentru a interveni pe langa organele de ancheta in favoarea  partenerului sau de afaceri, Stefan Poienaru. Fuia, in calitate de presedinte al comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, a trimis la sfarsitul anului trecut,  mai multe  adrese oficiale, DNA si ministerelor  Justitiei, Internelor si Agriculturii, pledand cauza lui Poienaru,  in conditiile in care acesta era urmarit penal de DNA , era cercetat de Politie in mai multe dosare si era in proces cu ADS.  Fuia vorbea in numele Parlamentului iar adresele contineau stampila forului legislativ. Cum se explica aceasta situatie? Simplu: fratele fostului ministru este asociat in intr-o firma cu Stefan Poienaru, iar societatile detinute de familia lui Fuia ii furnizeaza aceluiasi Poienaru, diferite produse agricole. De altfel, Fuia s-a plasat in stare in stare de conflict de interese si in perioada cand a fost ministru al Agriculturii  (in Guvernul Ungureanu), deoarece Stefan Poienaru se afla in proces cu Agentia Domeniilor Statului, agentie din subordinea ministerului de resort.

Fostul ministru a intervenit pe langa institutiile statului in favoarea lui Poienaru

Stelian Fuia s-a pronuntat  anul atrecut, in favoarea intereselor financiare ale  lui Stefan Poienaru , in calitate de presedinte al comisiei de agricultura din Camera Deputatilor.  El s-a plasat intr-o stare de incompatibilitate ( poate chiar trafic de influenta), cand in numele functiei parlamentare, a trimis o adresa catre Ministerul Agriculturii ( atunci condus de Valeriu Tabara), Ministerul Justitiei, Ministerul Administratiei si Internelor si DNA, sustinand cauza  omului afaceri Stefan Poienaru, asociat cu familia Fuia. “Cu memoriul nr. 24/37/2011, s-a adresat comisiei noastre, administratorul SC Vitifam SRL Fetesti, judetul Ialomita, nemultumit de faptul ca unele institutii ale statului nu respecta prevederile legii 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare, terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului si nu pun in aplicare sentinte judecatoresti, ramase definitive”, se arata in memoriul trimis de Fuia catre institutiile abilitate.

In aceasta nota, Stelian Fuia, critica ADS ca afecteaza interesele societatii lui Poienaru: “Cu toate ca in legea 268/2001, prevederile de la art 21 sunt clare, concise si fara echivoc, ADS din cadrul Ministerului Agriculturii a concesionat suprafata de 8546 ha teren agricol Societatii Comerciale A&S International SRL, in defavoarea Societatii Comerciale Vitifam SRL Fetesti, societate care detine in proprietate activele”. Drept urmare, Stelian Fuia se pronunta, pe fata,  in favoarea societatii lui Poienaru, asociatul fratelui sau: “Conform prevederilor legii 268/2001, ADS trebuie sa concesioneze suprafata sus mentionata, prin atribuire directa, lui SC Vitifam SRL Fetesti, care detinea in proprietate toate activele si nu lui SC A&S International 2000 SRL”.  In final, Stelian Fuia, in calitate de presedinte al comisiei de agricultura din Parlamentul Romaniei, roaga institutiile sesizate ( trei ministere si DNA) sa dispuna analiza cazului si “ luarea de masuri, in functie de atributiile institutiei dumneavoastra”.

Coincidenta saau nu, dupa ce presedintele comisiei de agricultura, Stelian Fuia trimitea aceasta nota Ministerului Justitiei ( condus atunci de Catalin Predoiu), Stefan Poienaru isi angaja, pentru a reprezinta firmele sale, casa de avocatura Zamfirescu, Racotii&Predoiu.

Interventia lui Stelian Fuia in favoarea asociatului familiei sale, Stefan Poienaru nu poate fi caracterizata decat ca interventie ( trafic de influenta) pe langa institutiile statului. Cu atat mai mult cu cat, Poienaru se afla in proces cu Ministerul Agriculturii( in speta ADS), este urmarit penal de procurorii DNA si cercetat de Politie.

Fratele lui Fuia, actionar la firma lui Poienaru

Fratele ministrului Agriculturii este actionar la holdingul SC Agrofam SRL Fetesti, detinut de omul de afaceri Stefan Poienaru. Una dintre firmele acestui holding, SC Vitifam SRL, al carui administrator este acelasi Poienaru se afla in proces cu ADS, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii. Agentia Domeniilor Statului a dat in judecata, in 2007 societatea lui Poienaru pentru ocuparea si exploatarea  abuziva a 1000 de ha din proprietatea statului, teren administrat de ADS. Procesul nu este inca finalizat. In asemenea conditii, ce interese a reprezentat reprezinta  Stelian Fuia atunci cand a fost ministru al Agriculturii ( in guvernul Ungureanu)? Ale ministerului Agriculturii in fruntea caruia s-a aflat , sau ale familiei sale, partener de afaceri cu Poienaru?  Mare dilema!

Familia Fuia distribuie holdingului Agrofam produse chimice

O stransa relatie de afaceri exista de multa vreme intre  Stelian Fuia si mosierul Stefan Poienaru.  Firmele fostului ministrul distribuie, prin intermediari, produse chimice (pesticide, insecticide), holdingului SC Agrofam, detinut de Poienaru. Familia Fuia detine 5 firme specializate in comercializarea de produse chimice destinate agriculturii: SC Procera, SC Procera AgroChemicals, SC Synchem Agroindustries, SC Fuia Management &Investements si SC Procera Biofuels. Stelian Fuia a fost director executiv intre 2002-2005 la SC Procera AgroChemicals, unde momentan, administrator este sora  acestuia, Alexandria Fuia. Sotia fostului ministru, Maria Ina Fuia este manager la SC Procera SRL. Societatea Procera AgroChemicals distribuie angros, produse chimice  firmelor SC Prosal 2006 si SC Pestisem Trade. Actionar la Prosal 2006 este Daniel Obada, directorul Directiei Agricole Calarasi, iar la Pestisem Trade – directorul APIA Calarasi, Ilie Munteanu. In acelasi timp, holdingul lui Poienaru, achizitioneaza produse chimice de la SC Prosal 2006 si SC Pestisem Trade.

Poienaru are mari probleme cu justitia

Astfel, in 2007, Agentia Domeniilor Statului a dat in judecata holdingul Agrofam pentru ocuparea si exploatarea abuziva , timp de 6 ani a 1000 de ha teren arabil pe raza comunei Gradistea ( Calarasi) din proprietatea statului. In acest caz, procurorii s-au autosesizat si i-au deschis omului de afaceri, Stefan Poienaru ( asociatul fratelui ministrului Agriculturii), un dosar penal cu nr 201/P/2011pentru un prejudiciu adus statului de 9 milioane de euro, dar si pentru fals, uz de fals in declaratii depuse la APIA Ialomita, in vederea obtinerii de subventii de peste 1,5 milioane euro. De asemenea, DNA i-a mai instrumentat lui Poienaru un dosar penal, nr 8665/65/19.09.2011 pentru fals, uz de fals si evaziune fiscale. In acelasi timp, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, are in lucru 4 dosare penale in care inculpat este acelasi Poienaru, tot pentru evaziune fiscal, fals si uz de fals, in urma caroa procurorii au pus sechestru asigurator  asupra Silozului din Fetesti, deoarece prejudiciul adus statului se ridica la 2 milioane de euro. Dosarul a fost deschis in urma unui control efectuat de politistii de la IGPR, inspectorii de la Garda Financiara si ANAF. Potrivit acestui dosar,  prin adresa 8765/65/01.09.2011, IGPR a solicitat Garzii Financiare si ANAF verificarea contractelor incheiate intre firmele lui Poienaru cu ADS si APIA Calarasi –Ialomita. De asemenea, Poienaru mai este cercetat intr-un alt dosar penal, nr 108.570/2011 instrumentat de politistii IPJ Ialomita, fiind acuzat de inselaciune si tuburare de posesie, fals si uz de fals.

(http://www.ancheteonline.ro/2012/06/relatiile-nepotrivite-dintre-deputatul-stelian-fuia-si-stefan-poienaru-trafic-de-influenta-si-conflict-de-interese/)

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.