Atentatele din Paris resetează politica europeană

Atentatele din Paris resetează politica europeană

Atentatele din Paris resetează politica europeană

by November 25, 2015 0 comments

Atacurile teroriste din capitala Franței sunt un ”game-changer” în politica europeană. Acest eveniment resetează total modul în care statele din Uniunea Europeană se vor raporta de acum încolo la imigranții din Orientul Mijlociu și la deschiderea spațiului Schengen.
În Germania, Franța, Belgia și statele nordice au apărut deja mișcări foarte consistente împortiva imigranților. Daca până acum administrația Merkel îi caracteriza pe toți cei care aveau poziții anti-imigranți ca fiind extremiști, în acest moment, mare parte din populația europeană este speriată de aceste valuri de imigranți, printre care se pot ascunde membrii ISIS. Se discută despre un Schengen redus, propus de Olanda iar premierul francez Manuel Vals își dorește întărirea granițelor și controale amănunțite, indiferent de țara de proveniență a vizitatorilor.
Pe lângă aceste propuneri, care pun în pericol unitatea țărilor din UE, pericolul terorist pare iminent. În acest weekend, la Bruxelles au fost închise stațiile de metrou și majoritatea obiectivelor turistice, intersecțiile și sediile organismelor europene au fost păzite de militari și vehicule blinditate iar forțele de ordine au fost mai prezente pe stăzi decât turiștii. În toată Europa domnește un sentiment de teamă și nesiguranță iar propagarea mesajelor partidelor de extremă dreapta prinde foarte bine în aceste momente. Mai ales în Franța și Germania, partidele și organizațiile de extremă dreapta se folosesc de sentimentul de nesiguranță al populației și identifică în imigranți unicul dușman, creându-și astfel un bogat bazin electoral în vederea următoarelor alegeri.
Criza financiară din 2012 crescuse deja numărul simpatizanților partidelor extremiste din Europa iar aceste atentate și valurile de imigranți nu fac decât să promoveze niște politicieni ca Marie Le Pen și Lutz Bachmann și să propage, în continuare, sentimentul de teamă care lor le aduce voturi. Asistăm și în România la această strategie folosită, în special, de fostul președinte Traian Băsescu care încearcă să capitalizeze pentru MP voturile rămase vacante după dispriția PPDD și PRM.
Îngrijorarea europenilor este legitimă, iar fenomenul migrației, prezentat de mass-media ca fiind ”criza imigranților” ridică o problemă concretă care ține de integrare, dar aceste evenimente nu trebuie să ducă automat la o închidere a Uniunii Europene. Modelul ales de Israel este poate eficient în Orientul Mijlociu, pentru un stat cu populație redusă și mulți dușmani declarați, dar civilizația europeană nu trebuie să-și schimbe stilul de viață și raportarea la exterior de frica unor îndoctrinați care visează 70 de virgine în viața de apoi.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.