Dezvaluiri din Republica Gheorghe Falca! Unde se duc banii aradenilor cand se duc? Falimentul sistemului de termoficare a orasului

Dezvaluiri din Republica Gheorghe Falca! Unde se duc banii aradenilor cand se duc? Falimentul sistemului de termoficare a orasului

Dezvaluiri din Republica Gheorghe Falca! Unde se duc banii aradenilor cand se duc? Falimentul sistemului de termoficare a orasului

by November 25, 2015 2 comments

Administratia Gheorghe Falca din municipiul Arad se dovedeste a fi una falimentara. Baronii locali ai vechiului PDL isi arata fata schimonosita. Dupa ce primarul Cluj-Napoca, Emil Boc si-a demonstrat limitele in materie de administratie locala ( vezi cazul muntilor de gunoaie de la marginea orasului), celebrul edil al Aradului, scoate la iveala propria incompetenta profesionala. Un exemplu in acest sens il reprezinta prabusirea CET Arad. Acum , in prag de iarna, compania energetica a municipiului Arad este plina de datorii, total incapabila sa asigure agentul termic pentru populatie. Un document emis de Ministerul Dezvoltarii devoaleaza lacunele din administratia Falca.

Aflandu-se intr-o situatie catastrofala, primaria Arad, in diperare de cauza, trimite, pe 12.08.2015, o nota catre Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, solicitand suma de 41, 595 milioane de lei de la Guvern pentru salvarea CET Hidrocarburi si a Societatii Centrala Electrica Termoficare Arad SA.

Care a fost raspunsul Ministerului: “Referitor la adresa nr. 51574/12.08.2015 privind proiectul de hotarare a Guvernului privind alocarea unor sume din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2015 pentru finantarea unor cheltuieli urgente pentru asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare, in sistem centralizat, cu energie termica pe raza municipiului Arad, precizam urmatoarele: pentru acelasi obiectiv, respectiv, asigurarea serviciului public de alimentare a populatiei cu energie termica, in sistem centralizat si cu aceeasi motivatie, reprezentantii Municipiului Arad, ai societatii CET Hidrocarburi si ai Societatii Centrala Termica Termoficare Arad SA, au solicitat, sume diferite, la termene scurte: 1. Prin adresa nr.46.902/24.07.2015 a Primariei Municiului Arad, a fost solicitata suma de 6.371.683 lei; 2. Prin adresa nr.49.327/03.082015 a primariei Municipiului Arad, este solicitata suma de 34.863.378,95 lei; 3. Prin adresa nr.4337/03.08.2015 a Societatii Centrala Termica de Termoficare Arad SA a fost solicitata suma de 6.731.683 lei; 4. Prin adresa nr. 51.574/12.08.2015 a Primariei Municipiului Arad, este solicitata suma de 41.595.000 lei”.

 

Neseriozitate si lipsa de profesionalism

Ca urmare, Ministerul Dezvoltarii constata o mare neseriozitate la nivelul Primariei Arad si a conducerii celor doua CET-uri, sustinand ca “rezulta o inconsecventa a valorii sumelor solicitate, care determina o analiza atenta, avand in vedere ca explicatiile cu privire la aceste sume sunt bazate pe aceleasi considerente”.

Mai mult, ministerul considera ca alocarea de fonduri Primariei Arad pentru sistemul de termoficare nu reprezinta decat finantarea de la bugetul de stat a unei imense gauri financiare, in contextul unui management local total defectuos. Cu alte cuvinte, Ministerul Dezvoltarii a refuzat sa-si asume raspunderea financiara pentru colapsul societatilor aradene.

“Potrivit adresei MDRAP nr.66.378/63.735/11.08.2015, o posibila alocare de sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, nu poate fi alocat decat unitatii administrativ-teritoriale si numai pentru cheltuieli curente si de capital, generate de situatii deosebite nou-aparute in timpul exercitiului bugetar, care necesita finantare imediata si pentru care fondurile existente in bugetele ordonatorilor principali de credite sunt insuficiente in raport cu destinatia acestora, din motive independente de vointa ordonatorilor de credite”.

Banii aradenilor, aruncati intr-o gaura neagra

Drept urmare, se mai spune in nota Ministerului Dezvoltarii, “raportat la cele mai de sus, analizand continutul adresei nr.52672/17.08.2015, rezulta, fara echivoc, ca la data de 30.06.2015, municipiul Arad nu inregistreaza obligatii de plata catre cei doi operatori economici din sectorul energiei termice. In nota de fundamentare, se arata ca au fost deja alocate sume din bugetul local pentru Societatea CET Hidrocarburi SA, in vederea acoperirii pierderilor din prestarea serviciului de interese economice generale: 1. Suma de 8.459.409 lei, prin hotararea consiliului local nr. 288/23.10.2014 pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat, inregistrate de SC CET Hidrocarburi SA Arad.; 2. Suma de 4 milioane lei, prin hotararea consiliului local nr. 344/23.12.2014 pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat, inregistrate de SC CET Hidrocarburi SA.; 4. Suma de 2.646.000 lei, prin horararea consiliului local nr.5/12.01.2015 pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat, inregistrate de SC CET Hidrocarburi SA Arad”.

Totodata, Ministerul Dezvoltarii, atrage atentia ca “sumele angajate in anul 2014, (…) in vederea asigurarii platii unor cheltuieli urgente, pentru buna desfasurare a activitatilor specifice sezonului rece 2014-2015, Municipiul Arad a primit suma de 7.786.000 lei, in temeiul Ordinului vicepremierului, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei publice nr.2.185/05.11.2014”.

Unde s-au dus peste 15 milioane de lei numai in 2015?

Drept urmare, adunand, ajungem la concluzia ca cele doua CET Arad a “mancat” in 2015 peste 15 milioane de lei si a primit de la Guvern in 2014, peste 7,7 milioane lei. Ca apoi, in august 2015, sa mai ceara, in mai multe solicitari, tot de la Executiv ( in speta Ministerul Dezvoltarii), sume precum 41 milioane, 34 milioane, 6,3 milioane sau 6,7 milioane lei. Oare ce-a facut Primaria condusa Gheorghe Falca cu acesti bani si cum a reusit sa falimenteze aceste societati locale? Este vorba despre cheltuirea de zeci de milioane de lei de la bugetul local si general pentru o regie autonoma din municipiul Arad, care acum a ajuns in faliment.

Ministerul Dezvoltarii demonstreaza faptul ca la Primaria Arad nu este numai incompetenta profesionala , ci si rea credinta, care ar putea insemna fapte de coruptie: “La Primaria Arad se constata ca nu s-a raspuns adresei MDRAP nr.66.378/63.735/11.08.2015, prin care am explicat urmatoarele: 1. Suma solicitata din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sa fie in concordanta cu valoarea obligatiilor asumate si neachitate de Minicipiul Arad, din bugetul local si justificata prin copii dupa hotarari ale consiliului local pentru aprobarea respectivei cheltuieli; 2. La descrierea situatiei actuale si a schimbarilor preconizate, sa fie prezentata situatia municipiului Arad ce determina imposibilitatea de a fi indeplinite obligatiile asumate in legatura cu cu asigurarea energiei termice si implicit necesitatea repartizarii unor sume catre bugetul local ( si nu dificultatile pe care le traverseaza operatorul din subordine).

In acest context, Ministerul Dezvoltarii a decis “identificarea, la nivel central, a unor masuri specifice pentru sprijinirea autoritatilor administratiei publice locale de a asigura, in bune conditii, incalzirea populatiei in sezonul rece 2015-2015, iar in perioada urmatoare se va constitui o comisie interministreriala care va lua in discutie si situatia sistemului centralizat de la nivelul municipiul Arad”.

Datorii de aproape 90 milioane lei

In aceeasi nota, ministerul sustine, ca in acest moment, in ciuda, finantarii “la greu” cu bani de la bugetul de local si de stat, CET Arad inregistreaza datorii la diversi debitori, in valoare de 18.177.764 lei. Insa, intr-un document emis de aceasta societate locala, creantele sunt mult mai mari: 89.458.411 lei. Astfel, este vorba despre datorii catre Complex Energetic Oltenia, de 10.394.128 lei, transport carbune CFR, de 37.296.223 lei, Energomontaj Timisoara, de 20.507.040 lei, EON Energie, de 20.916.749 lei, catre alti furnizori, de 284.271 lei. De asemenea, CET Arad are doua credite: 10 milioane lei catre BCR si 30 milioane lei catre CEC.

Capusare si politizare excesiva

Situatia falimentara de la cele doua CET Arad poate fi explicata prin capusarea acestora de clientela politica a primarului Gheroghe Falca si prin politizarea excesiva a acesteia. Potrivit presei locale (liveArad.ro), politizarea administratiei locale a atins cele mai inalte culmi, in Arad. Un exemplu in acest sens este il reprezinta chiar pozitia pe care o ocupa, secretarul general al PDL ( actual PNL), Ioan Plaveti, omul de incredere al primarului( presedintele organizatiei judetene liberale). Acesta este seful de resurse umane de la CET Arad, cel care face angajarile( pe criterii politice si familiale) la aceasta societate. Desi compania este in faliment, el incaseaza lunar, peste 4000 lei ( pe an- 50.545 lei). Sotia acestuia lucreaza tot la CET Arad, avand un salariu lunar de peste 3000 de lei. Dar secretarul general al fostului PDL este si presedinte al CA la TOP SA ( administratia pietelor), de unde a incasat in 2014, suma de 13.260 lei, dar si membru in AGA la Compania de Transport Local Arad.

De asemenea, in CA al CET Arad este membru, Lucian Rivis, consilier personal al lui Gheorghe Falca si fost deputat PDL, dar si Gheorghe Hutiu, fost consilier local PDL, precum si Cosmin Serb, consilier local, tot PDL. In CA o mai gasim si pe doamna Irina Susana Szobo, membru UDMR.

La CET Hidrocarburi, aceeasi situatie. In CA isi impart influentele, Florin Manta, bun prieten al lui Gheorghe Falca, fost consilier local PDL, Ionel Costin, membru PDL ( actual PNL), fost consilier judetean, Ion Titiriga, tatal viceprimarului PDL din Sebis.

 

Conflict de interese

Pe langa toate acestea, la cele două CET-uri avem de a face cu un conflict de interese, care ridica mari semne de întrebare cu privire la implicarea in afacerile necurate a unor oameni de la vârful administraţiei aradene. Mana dreapta a primarului, consilierul Ovidiu Moşneag, este pus sa controleze tot ce misca pe subiectul CET SA – CET Hidrocarburi SA, probabil pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control .
Ovidiu Moşneag este membru in Adunarea Generala a Actionarilor atat la CET SA, cat si la CET Hidrocarburi, ceea ce, ar putea reprezinta un grav conflict de interese. Mosneag, în calitate de membru AGA la CET Arad, ar fi trebuit sa ia masuri pentru recuperarea datoriilor de la CET Hidrocarburi, impreuna cu conducerea centralei si consiliul de administraţie.

Din punct de vedere financiar, Ovidiu Mosneag sta foarte bine. Potrivit liveArad.ro, din ultima declaraţie de avere, depusă în 2014, reiese faptul ca acesta a castigat 8092 de lei de la CET Arad SA si 9248 de lei de la CET Hidrocarburi. In aceeași perioada, CET-ul facea disponibilizări, iar activitatea era pe pierdere.
Un alt personaj foarte apropiat de primarul Ghoerghe Falca si a viceprimarului Levente Bognar, este prezent in consiliile de administratie in cele doua CET-uri: Kalman Czister.

Ca o concluzie, putem atrage atentia PNL-lui asupra situatiei de la Arad, partid care a vociferat foarte accentuat, in ultima perioada, pentru depolitizarea administratiei centrale si locale. Credem ca liberalii ar trebui sa inceapa curatenia chiar din propria ograda.

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation
  1. ceva ceva
    #1 ceva ceva 26 November, 2015, 11:31

    in sfarsit . DNA sa vina

    Reply this comment
  2. Mache
    #2 Mache 1 December, 2015, 09:42

    Nu numai la Arad dar si la Bucuresti, Galati, Braila, Brasov,etc.CET-urile sunt in faliment. Toate administratiile si partidele se agata de ele deoarece sunt”pusculite” de unde se scot bani pentru partide si locuri caldute cu salarii mari pentru clientii tuturor partidelor!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.