Dupa 9 ani de zile, instanta a decis: O parte din averea fostului ministru Dan Ioan Popescu, obtinuta pe cai ilicite

Dupa 9 ani de zile, instanta a decis: O parte din averea fostului ministru Dan Ioan Popescu, obtinuta pe cai ilicite

Dupa 9 ani de zile, instanta a decis: O parte din averea fostului ministru Dan Ioan Popescu, obtinuta pe cai ilicite

by November 27, 2015 0 comments
Judecatorii ICCJ au decis definitiv si irevocabil confiscarea a 200.000 de euro din averea fostului ministru al Cabinetului Nastase, Dan Ioan Popescu. Decizia vine in urma constatarii faptului ca fostul ministru nu poate justifica aceasta suma din averea sa.Instanţa a decis în urmă cu 4 ani că fostul ministru şi soţia sa nu pot justifica 4 milioane de lei, potrivit România TV. Procesul s-a mutat apoi la Curtea de Apel, unde a fost depusă o contestaţie, instanţa stabilind că suma care nu poate fi justificată este de 900.000 de lei.

În final, dupa ani buni, instanţa supremă a respins toate contestaţiile şi a decis să-i confişte fostului ministru suma de 900.000 de lei.

Numele fostul ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu, in mandatul caruia au fost privatizate companiile din energie, a mai parut in presa zilele acestea. El apare gravat pe vitrina celui mai scump magazin de haine din lume, alături de cel al lui Barack Obama, Vladimir Putin şi Arnold Schwarzenegger. Conform politicii magazinului, aflat pe o celebră stradă din Beverly Hills, la loc de cinste se află numele celor care au cheltuit sume impresionante pe haine.

Acum cativa ani publicam in Romania Libera cateva articole despre averea controversatului ministru si om de faceri, dezvaluirile noastre facand obiectul cercetarilor inspectorilor ANI la inceputul anului 2006.

Va prezentam in integralitate articolele publicate atunci:

 

Averea lui Dan Ioan Popescu, case si terenuri: minimum 15 milioane de euro!

5 Septembrie 2005, Costel Oprea
Averea imobiliara declarata, dar si cea nedeclarata a deputatului PSD Dan Ioan Popescu (PID), fost ministru al Industriei, evaluata cu ajutorul unor firme imobiliare, ajunge la fabuloasa suma de 15.000.000 euro. In aceasta suma nu au fost incluse conturile detinute de PID in banci, bijuteriile si obiectele de arta. De altfel, valoarea acestora, aproximativ 1.500.000 euro, nu este de neglijat.

In 15 ani de democratie, DIP a fost demnitar, a pus ban pe ban din salariu si concureaza acum la un loc in topul milionarilor in valuta, in conditiile in care el a declarat ca nu este om de afaceri. In urma unei sesizari a Centrului de Resurse Juridice, procurorul general al Romaniei a solicitat Parchetului General inceperea unei anchete privind averea dobandita de Dan Ioan Popescu.

Din declaratia de avere a fostului ministru PSD aflam ca acesta detine in Bucuresti cinci apartamente si doua terenuri intravilane. Valoarea de piata a apartamentelor este 1.400.000 euro, iar terenurile amplasate, spre exemplu in zona Arcului de Triumf, au un pret mai mare de 7.000.000 euro.

– DIP mai are o “casuta” de vacanta la Azuga, evaluata la 400.000 euro, si un teren intravilan de peste 7.000 mp, estimat la 900.000 euro.
– In Ilfov, DIP detine la Gruiu un teren intravilan de 7.829 mp.
– Un alt teren de 10.000 mp, tot intravilan, a fost achizitionat recent de sotia deputatului PSD la Mogosoaia si este evaluat pe piata la 1.000.000 euro.
– In Pantelimon, are doua terenuri intravilane de peste 10.000 mp, valorand 280.000 euro.
– Este adevarat ca acestea din urma figureaza in proprietatea firmei Luxten, insa numeroase informatii indica faptul ca adevaratul proprietar este DIP.
– A mai cumparat pamant – ce-i drept, agricol – si in Baragan la Balaciu.
– Toate aceste proprietati se regasesc in declaratia de avere a deputatului PSD. Insa, despre celelalte imobile de la Azuga DIP nu pomeneste nimic in declaratia de avere. Un hotel in constructie, doua vile impunatoare si un teren de peste 5.000 mp, toate avand o valoare de aproximativ 4.000.000 euro.

Ziarul nostru a acceptat provocarea lui Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriilor si Comertului, actual deputat PSD, de a juca ping-pong cu averea sa. El s-a declarat total transparent in privinta bunurilor sale dobandite. Asa ca am luat urma valorilor sale imobiliare, raspandite in toata tara. Potrivit unor evaluari ale unor specialisti din domeniul imobiliar, proprietatile declarate valoreaza peste 11 milioane de euro.

In urma anchetei noastre, am descoperit alte proprietati care nu au fost trecute in declaratia de avere si care ajung la o valoare de peste 4 milioane de euro. Este adevarat, nu sunt pe numele lui, insa toate informatiile indica faptul ca ele fost trecute doar formal in proprietatea altora. Este vorba despre noi vile, noi terenuri, trecute pe numele unor firme cu stranse legaturi cu familia Popescu.

Sursele noastre au vorbit chiar despre presiuni asupra unor societati pentru a ceda bunuri imobiliare cu valoare foarte mare, influente la toate nivelurile, in functie de interesele fostului ministru.

DIP si-a dobandit toata averea dupa 1989, timp in care nu a lucrat decat la stat si s-a aflat la putere timp de 10 ani.
Potrivit unor surse bine informate, doamna Popescu a gestionat afacerile familiei. Orasul Azuga a ajuns fieful clanului Popescu. “Nimic nu misca in acest oras fara acordul fostului ministru. Primaria nu vinde nici un teren decat cu acordul lui Popescu. Orice afacere nu se incheie in oras decat dupa ce primarul il suna pe acesta. In declaratia de avere, spune ca are doar 7.000 mp. Nu este adevarat. Are peste 20.000 mp in Azuga”, ne declara un om de afaceri din zona. PID si-a facut drum personal, care duce la vila sa. A cumparat pe nimic terenul din jurul casei sale, dupa unele surse chiar si padurea din spatele imobilului. Zona este pazita si un indicator interzice drumul spre padure. Oamenii lui sunt raspanditi in tot orasul.

Hotelul din Azuga, oficial la “Luxten”. Neoficial, “doamna Popescu i-a schimbat acoperisul de trei ori”

Dupa ce a aflat ca ziarul nostru face cercetari in privinta averii sale, prezenta noastra la Azuga a fost monitorizata, fiind urmariti permanent de o masina de teren. Pe toata durata sederii noastre la Azuga, masina a fost “umbra” noastra. Muncitorii care lucreaza la hotelul sau au primit ordine clare: nimic sa nu “respire” la presa. Este vorba despre un hotel de 4 stele, a carui constructie a inceput in 2000. Dan Ioan Popescu a trecut afacerea de la o firma la alta (de la ITAL AGENCY la LUXTEN). Insa toata lumea din Azuga stie ca hotelul este al fostului ministru. “Doamna Popescu a schimbat acoperisul de trei ori. Va dati seama cati bani au fost irositi”, ne-au spus sursele citate mai sus. Sotia lui Dan Ioan Popescu a fost administrator la ITAL AGENCY (firma a familiei Popescu), in timp ce LUXTEN apartine prietenilor familiei Popescu.

Despre legaturile stranse dintre LUXTEN si Dan Ioan Popescu presa a scris seriale intregi. Familia Popescu si-a cumparat in Bucuresti nu mai putin de cinci apartamente, toate dupa 1989, dintre care trei cat timp a fost ministru. Sunt apartamente de patru si cinci camere, de peste 100 mp, iar unul are peste 230 mp. Potrivit evaluarilor, valoreaza peste 1,3 milioane de euro.

In Capitala, DIP a achizitionat si doua terenuri intravilane de peste 10.000 mp, in “buricul” targului (unul dintre ele, in zona Arcului de Triumf). Ele valoreaza, potrivit specialistilor din domeniul imobiliar, aproape sapte milioane de dolari. In zona Arcul de Triumf, un metru patrat de teren costa intre 2.500 si 3.000 de euro. Dan Ioan Popescu mai are sase terenuri in judetele Ialomita si Ilfov, in valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro.
Padurea contesei Popescu

de Costel Oprea , 19 ianuarie 2006

Pe 30 octombrie 2004, cu putin inainte de alegeri, ROMSILVA aproba scoaterea definitiva din fondul forestier national a unei suprafete de 7000 mp la Azuga. Este vorba despre o padure de brazi, situata in spatele hotelului de patru stele in constructie de langa partia Sorica. Hotelul a apartinut initial firmei ITAL AGENCY, firma care a fost pusa pe picioare de DIP si predata apoi sotiei sale, in 2001. Elena Popescu (care si-a castigat titlul de contesa in urma mariajului cu contele italian Nicoletti) a devenit presedinte al consiliului de administratie la ITAL AGENCY, ea ocupandu-se personal de constructia hotelului. Tot Elena Popescu este cea care a perfectat, in calitate de presedinte al CA al ITAL AGENCY, contractul de cumparare de la ROMSILVA a celor 7000 mp de padure. Suma tranzactiei este ridicola: 700 milioane de lei, adica trei euro/mp. Acest lucru in conditiile in care terenurile din zona partiei Sorica au ajuns si la 150 euro/mp.

Padure a statului vanduta fara compensari

Dar pretul foarte mic este doar o mica parte din manevrele imobiliare ale familiei Popescu.
“Hotararea de scoatere definitiva a 7000 mp de padure din spatele hotelului Azuga, din fondul forestier, fara compensare, este ilegala”, se arata intr-un raport al inspectorilor silvici de la directia Inspectoratului Silvic Prahova. Surse din cadrul Inspectoratului Silvic ne-au declarat ca “orice scoatere definitiva din fondul forestier national nu se face decat prin compesare”. “Adica, din punct de vedere legal, persoana privata care primeste padure de la ROMSILVA trebuie sa cedeze fondului forestier national un teren echivalent cu cel primit in proprietate, pentru a fi impadurit. Totodata, persoana respectiva este obligata sa asigure cheltuielile pentru impadurirea acelui teren”, au adaugat sursele citate. Intr-un memoriu justificativ, firma ITAL AGENCY, proprietara hotelului, vine cu o serie de argumente pentru achizitionarea terenului forestier: “Pentru a se oferi turistilor posibilitatea de petrecere a timpului in aer liber, in cadrul natural existent, se solicita o suprafata de 7000 mp, in imediata apropiere a acestui hotel, necesara amenajarii unui spatiu mic de plimbare si recreere. Acest spatiu se va amenaja cu alei pietonale, realizate din dale de piatra, prevazute cu trepte tot din piatra, care vor prelua diferentele de nivel. Pentru amenajarea acestui teren nu se vor efectua defrisari si el va servi pentru extinderea suprafetei plantate si amenajare a hotelului”. Pe aceasta cale, firma condusa la acea vreme de sotia lui DIP se angajeaza sa nu defriseze padurea primita in proprietate. Insa tocmai proiectul amenajarii acestei zone prevede taierile de copaci. Trebuie precizat faptul ca padurea din spatele hotelului este destul de deasa. Iar pentru construirea unei cai de acces, cu alei si trepte din piatra, vor fi necesare defrisari masive.

Contract declarat caduc

O alta ilegalitate a acestei afaceri este prezentata in raportul inspectorilor silvici: “Vanzarea catre ITAL AGENCY este ilegala pentru ca nu exista acordul proprietarului (statul). Directia Silvica Ploiesti nu este proprietar, ci administrator al padurilor statului, asadar, hotararea de scoatere definitiva din fondul forestier este ilegala”. Este vorba despre faptul ca acest contract este semnat de Directia Silvica Ploiesti, reprezentata de Dorin Garbacea, in calitate de director, si firma ITAL AGENCY, reprezentata prin Iordache Daniela. Raportul constata faptul ca Directia Silvica Ploiesti nu avea autoritatea pentru a scoate din fondul national forestier 7000 mp. Sursele citate ne-au declarat ca era nevoie de semnatura pe contract a directiei generale a ROMSILVA. Dorin Garbacea, fostul director al ROMSILVA, sustine insa ca el doar a pus in aplicare o decizie care fusese luata deja la Bucuresti si ca semnatura sa a fost doar o formalitate. Interesant este ca, intr-adevar, exista o decizie a conducerii centrale a ROMSILVA, in speta Directia Teritoriala de Regim Silvic si de vanatoare Bucuresti, care aproba “scoaterea definitiva din circuitul silvic a suprafetei de 7000 mp teren forestier, fara defrisarea vegetatiei forestiere pentru SC ITAL AGENCY”. Insa conducerea de la Bucuresti a evitat probabil sa-si puna semnatura pe contractul de vanzare-cumparare. Tocmai pentru ca o serie din prevederi ale acestuia nu erau conform legii.
DIP si Nastase au blocuri gemene

de Costel Oprea , 13 septembrie 2005

 

Dan Ioan Popescu si Adrian Nastase se pot mandri, fiecare, cu un bloc in centrul Bucurestiului. Popescu are imobilul pe strada Uruguay 12, iar Nastase – pe Zambaccian 16. Amandoua blocurile, langa Arcul de Trimf.

Grandoarea acestui monument i-a atras, se pare, ca un magnet pe liderii PSD. Cele doua blocuri PSD se aseamana izbitor. Constructia este aproape identica, amandoua P plus trei niveluri, apartamentele mari si spatioase, de peste 100 mp, cu balcoane largi si cu garaj spatios la subsol. Imobilul lui DIP a fost dat in folosinta in ultima perioada, in timp ce blocul lui Nastase asteapta sa fie pus in folosinta. Pentru cele doua constructii, liderii PSD au ales drept constructori doua personaje controversate, apropiate partidului. Nastase si-a ridicat blocul cu firma lui Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Sechelariu a fost si el implicat in numeroase scandaluri de presa legate de firmele sale. Iar Dan Ioan Popescu s-a asociat cu un om de afaceri, Dumitrescu Virgil, dator vandut la stat. Ca ultima informatie – dupa cum ne-au declarat vecinii din Zambaccian 16 – “intr-o saptamana-doua, Nastase se va muta in casa noua”. Acestia ne-au spus ca doamna Nastase si-a intetit vizitele in Zambaccian 16.

Tot o asemanare intre Popescu si Nastase: amandoi si-au lasat o mare parte din avere pe mana sotiilor, care se ocupa asiduu de inmultirea ei. Cele doua doamne conduc afacerile familiei, implicandu-se activ in derularea lucrarilor la constructia de case. Potrivit unor surse, pe vremea guvernarii PSD, liderii partidului de guvernamant s-ar fi aflat intr-o permanenta concurenta in privinta dobandirii de bunuri. S-a tot vorbit despre casele lui Nastase, de unde si porecla “Nastase 7 case”. Insa, in urma investigatiilor noastre, se pare ca Dan Ioan Popescu detine mai multe proprietati decat Nastase. Oricum, putem constata o evolutie asemanatoare a cresterii averii celor doi capi ai PSD. Adica, tocmai atunci cand au fost la putere: timp de 10 ani, din cei 15 de dupa Revolutie.
O alta asemanare: amandoi vorbesc despre mosteniri pe care le-au dobandit sau bani pe care i-au adunat inainte de 1989

Averea lui DIP
– In Bucuresti: cinci apartamente pe numele sotilor Popescu, trei pe numele copiilor, doua terenuri intravilane, din care unul in centru.
– La Azuga: resedinta – vila cu etaj, gradina exotica, salon de vara, garaj si alte dependinte; un hotel, doua paduri, un teren de 3,5 ha, doua vile (pe numele ITAL AGENCY si LUXTEN), peste 7.000 mp, pe numele familiei Popescu. In tara: peste 50.000 mp, teren intravilan.
– Bijuterii sotie: valoare de aproximativ 30.000 euro.
– Obiecte de arta si aparatura electronica: peste 300.000 euro.
– Colectie de arta si numismatica: aproape 30.000 euro.

Averea lui Nastase
– Resedinta: Cornu, judetul Prahova; alte doua case in aceasta localitate, trei terenuri intravilane.
– La Bucuresti: un bloc intreg, un apartament, cota indiviza apartament.
– Bijuterii: peste 10.000 euro
– Obiecte de arta: 40.000 euro
– Icoane si obiecte de cult: aproape 3.000 euro.
– Obiecte de arta decorativa: aproape 4.000 euro.
– Pictura moderna si contemporana: peste 10.000 euro.
– Imprumut la banca: 40.278 euro.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.