Schimbarea vine din stradă

Schimbarea vine din stradă

Schimbarea vine din stradă

by November 8, 2015 0 comments

Protestele masive din ultimele zile au cutremurat clasa politică românească. Am asistat la căderea guvernului Victor Ponta și la demisia primarului Piedone, dar nu este destul. Strada cere schimbare până la capăt.

Societate civilă se trezește, dar se trezește în toată România nu doar în București. Pentru că nu trebuie să uităm că au fost oameni în stradă și la Craiova, Timișoara, Sibiu, Iași și Brasov. În această săptămână am fost martori la cele mai mari proteste din ultimii 10 ani și bineînțeles că partidele politice încearcă să capitalizeze electoral aceste mișcări.
PNL a lansat tema alegerilor anticipate, care, în subtext, avantajează toată clasa politică actuală, pentru că nu dă șansa unor noi formațiuni politice să se ridice dintre cei care protestează.

Iohannis a chemat reprezentanții societății civile la Cotroceni pentru a-i face cunoscute ”cererile străzii” de parcă ”strada” nu este suficient de vocală. Prin acestă strategie, Klaus Iohannis a încercat să-și asume rolul de purtător de mesaj al protestatarilor, pentru a putea controla discuțiile pentru noul guvern. Un alt motiv al acestei întâlniri între unii reprezentanți ai protestatarilor și președinte este pentru a crea disensiuni între cei din stradă. Indiferent de metoda prin care aceștia au fost selectați pentru vizita la Controceni, ea poate și va fi contestată, mai ales că proteste au fost peste tot în țară, schimbare vor și cei din Galați, Brașov și Timișoara. Extinderea mișcării de protest nu a fost doar din solidaritate cu Capitala ci și din frustrare. Oamenii din provincie resimt și ei aceleași probleme ca cei din București ceea ce reclamă probleme cu adevărat sistemice.
Această puternică mișcare de stradă a fost începută de evenimentul tragic din Clubul Colectiv, dar protestele nu au, neapărat, legătură cu incediul din Centrul Vechi. Acestea au pornit dintr-o nemulțumire latentă ce aștepta doar elementul declanșator. Marele câștig din aceste proteste nu este demisia lui Ponta sau Piedone este, de fapt, trezirea societății româneștii. Oamenii și-au dat seama că pot schimba lucrurile ieșind în stradă, ba chiar este mult mai simplu așa, deoarece ultimele două referendumuri nu au avut rezultatele așteptate, deși au scos la urne câteva milioane de români.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.