Dezvaluirile din Ancheteonline au avut efect: urmasii lui Klaus Iohannis la Primaria Sibiu, declarati incompatibili
by Ancheteonline December 20, 2015 0 commentsInspectorii ANI i-au declarat incompatibili pe primarul interimar al Sibiului , Astrid Fodor (FDGR) si viceprimarul Virgil Popa (PNL), in urma dezvaluirilor aparute in ziarul nostru. Ancheteonline descoperea, in doua articole publicate pe 23 aprilie si 14 iulie 2015, ca urmasii lui Klaus Iohannis s-au aflat in stare de incompatibilitate pe vremea cand edil era chiar Iohannis, acesta fiind cel care a semnat actele ( in calitate de primar), prin care Fodor si Popa deveneau membrii in consiliile de administratie la doua scoli ( Liceul Brukenthal si Gradinita nr.37), desi era stiut ca incalca legea.
In urma articolelor Ancheteonline.ro, ANI s-a autosesizat si intr-un document oficial, transmis ziarului nostru in data 10 iulie a.c., ne-a anuntat ca au inceput investigatiile. Astfel, intr-o perioada de timp foarte scurta, inspectorii de integritate i-au declarat pe cei doi edli ai primariei Sibiu, ca fiind incompatibili, in urma dezvaluirilor noastre.
Situatia la Sibiu se complica in privinta alegerilor locale de anul, mai ales ca Astrid Fodor isi anuntase intentia de a candida la primarie, ea riscand sa-si piarda functia, daca, ar obtine acest post. Drept urmare, FDGR ar trebui sa vina cu un nou candidat. De asemenea, liberalul Virgil Popa ar fi dorit sa candideze, dar in noua situatie, PNL ar putea sa-i respinga intentia.
Va prezentam, in integralitate, 2 articole publicat de Ancheteonline.ro, care a stat la baza cercetarilor inspectorii ANI si care au avut ca finalitate declararea ca incompatibili al celor doi lideri locali din Sibiu:
Urmasii lui Klaus Iohannis de la conducerea primariei Sibiu, anchetati de ANI pentru incalcarea regimului incompatibilitatilor
Agentia Nationala de Integritate a demarat verificarea averii si cercetarea starii de incompatibilitate pentru primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor si a viceprimarului municipiului, Virgil Popa. Inspectorii ANI s-au sesizat in acest caz in urma publicarii ziarului nostru a unui articol, care dezvaluia o posibila stare de incompatibilitate in care s-ar afla edilii orasului Sibiu. Interesant este faptul ca Agentia a deschis si un dosar de ancheta asupra averii celor doi alesi, in conditiile in care exista presupuse suspiciuni privind insusirea ilegala unor sume de bani din bugetul local. de mentionat este faptul ca cei doi alesi locali au fost adusi in stare de incompatibilitate printr-un act semnat de Klaus Iohannis, pe vremea cand era primar al Sibiului.
In nota trimisa de ANI, in exclusivitate pentru Ancheteonline, se sustine ca , “referitor la doamna Fodor Astrid Cora, primar interimar al municipiului Sibiu, in lucrarea nr.21394/S/ll/25.05.2015, se efectueaza evaluarea respectarii regimului juridic al incompatibilitatilor de catre aceasta, in perioada detinerii functiilor si demnitatilor publice, in conformitate cu prevederile art.11 din Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice. Activitatea de evaluare a declaratiei de avere, a datelor si informatiilor privind averea existanta, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite in perioada exercitarii functiilor ori demnitati publice, precum si de evaluare a conflictelor de interese si incompatibilitati se efectueaza atat pe perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, cat si in decursul a 3 ani dupa incetarea acestora. Activitatea ce se efectueaza pe durata prevazuta la alin.1, consta in evaluarea declaratiei de avere, a datelor si informatiilor privind averea existenta, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite, a conflictelor de interese sau a incompatibilitatilor, exclusiv pentru perioada exercitarii functiilor sau demnitatilor publice”.
In cazul viceprimarului Virgil Popa, ANI ne-a precizat, in exclusivitate, ca “pe rolul Agentiei exista lucrarea nr. 21407/G/ll/25.05.2015, ce are ca obiect respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor”, sustinand ca petitia inaintata de Ancheteonline “a fost conexata la lucrarea sus-mentionata”.
“Inspectorul de integritate va efectua evaluarea respectarii rgimului juridic al incompatibilitatilor de catre dl. Popa Virgil, viceprimar al municipiului Sibiu, in conformitate cu prevederile art.11 din Legea 176/2010 privind integritatea in exercitatea functiilor si demnitatilor publice. Activitatea de evaluare a declaratiei de avere, a datelor si a informatiilor privind averea existenta, precum şs a modificarilor patrimoniale intervenite existente in perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, precum si cea de evaluare a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor se efectueaza atat pe durata exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, cat si in decursul a 3 ani dupa incetarea acestora. Activitatea ce se efectueaza pe durata prevazuta la alin. (1) consta in evaluarea declaratiei de avere, a datelor si a informatiilor privind averea existenta, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite, a conflictelor de interese sau a incompatibilitatilor, exclusiv pentru perioada exercitării funcţiilor sau demnităţilor publice”.
Cum s-a ajuns la starea de incompatibilitate? Intr-o hotarare a alesilor locali, semnata de primarul Klaus Iohannis din data de 21.08.2014, se decide reconfirmarea viceprimarul Astrid Fodor in calitatea de membru al consiliului de administratie la Colegiul National Samuel Van Brukenthal si la Gradinita numarul 37. De asemenea, potrivit aceleasi hotarari, viceprimarului Virgil Popa i se prelungeste calitate de membru in consiliul de administratie la Gradinita nr.19.
Ori, potrivit unei note preliminare, intocmite de ANI si semnate de fostul presedinte al Agentiei, Horia Georgescu, pe 13.03.2015, “exercitarea simultana a functiei de viceprimar si a calitatii de reprezentant in consiliul de administratie al unitatilor de invatamant, ca urmare a desemnarii de catre consiliul local, este de natura sa genereze o situatie de incompatibilitate, conform prevederilor legislative incidente”.
Cum si-a lasat Klaus Iohannis oamenii de baza de la primaria Sibiului in stare de incompatibilitate
Urmasii lui Klaus Iohannis la primaria Sibiului se afla in stare de incompatibilitate si ar putea sa-si piarda posturile. Mai mult, potrivit legii, nu ar mai putea candida pentru o functie publica timp de 3 ani. Este vorba despre primarul interimar, Astrid Fodor (FDGR) si viceprimarul Virgil Popa (PNL), lasati de Iohannis sa conduca urbea, dupa ce el a ajuns presedinte al Romaniei. Din pacate actualul sef al statului, pe vremea cand era primar, a ignorat legislatia ANI si i-a plasat pe cei doi “locotenti” ai sai in posturi incompatibile cu legea.
Acest lucru este constatat de ANI, intr-o nota trimisa in luna februarie a.c. , catre reprezentatii guvernului in teritoriu. Cei doi alesi locali se afla in stare de incompatibilitate de mai multi ani, ca urmare a unei hotarari luate de consiliul local, la propunerea lui Klaus Iohannis, in calitate de primar al Sibiului. De altfel, Astrid Fodor, a fost desemnata in functia de primar interimar, ca sa continue “opera” lui Iohannis din administratia municipiului Sibiu.
Cum s-a ajuns la starea de incompatibilitate? Intr-o hotarare a alesilor locali, semnata de primarul Klaus Iohannis din data de 21.08.2014, se decide reconfirmarea viceprimarul Astrid Fodor in calitatea de membru al consiliului de administratie la Colegiul National Samuel Van Brukenthal si la Gradinita numarul 37. De asemenea, potrivit aceleasi hotarari, viceprimarului Virgil Popa i se prelungeste calitate de membru in consiliul de administratie la Gradinita nr.19.
Viceprimarul, incompatibil cu functia de membru in CA
Ori, potrivit unei note intocmite de ANI, pe 13.03.2015, “exercitarea simultana a functiei de viceprimar si a calitatii de reprezentant in consiliul de administratie al unitatilor de invatamant, ca urmare a desemnarii de catre consiliul local, este de natura sa genereze o situatie de incompatibilitate, conform prevederilor legislative incidente”.
Cum au stat lucrurile? Klaus Iohannis si-a creat propria structura de conducere a orasului Sibiu, fiind inconjurat numai de oameni de incredere, foarte fideli si care nu ieseau din cuvantul sau. Asa s-a ajuns ca, atunci cand era primar la Sibiu, sa-si numeasca in functia de viceprimar,” proprii locotenenti”: Astrid Fodor (FDGR) si Vigil Popa (PNL). Doi oameni proveniti din structurile politice pe care le conducea si controla. Acum, PNL si FDGR asigura majoritatea in consiliile locale si judetene din Sibiu.
Din productie, direct in curtea lui Iohannis
Primarul interimar, Astrid Fodor, este in tabara lui Iohannis de multa vreme. De aceesi etnie ca si Iohannis, Fodor a fost recrutata din “productie” inca din perioada primului mandat de primar al lui Iohannis. In anul 2000, din simplu jurist a unei fabrici de confectii din Medias, a ajuns consilier local din partea FDGR dar si director economic al Consistoriului Evanghelic din Sibiu. De atunci, Astrid Fodor a devenit om de baza in curtea lui Iohannis. Om de incredere – pe linie confesionala ( ocupandu-se de finantele Bisericii Evanghelice), pe linie etnica ( lider marcant al FDGR), dar si pe linie administrativa( mana dreapta a lui Iohannis la primarie). Acesta este si motivul pentru care Astrid Fodor a fost numita in consiliul de administratie al Liceului Brukenthal, de vreme ce acest liceu a fost retrocedat Bisericii Evenghelice. Iohannis avea nevoie de cineva de incredere care sa supervizeze activitatea unei unitati de invatamant, din sfera de influenta a cultului evanghelic si al Forumului Democrat al Germanilor din Romania.
Acum, Astrid Fodor a ajuns vioara intai la nivelul Sibiului, pe linie politica si administratie, ea anuntandu-si deja candidatura pentru un mandat de primar, la alegerile din 2016. Este foarte probabil sa fie candidatul unic din partea FDGR si PNL.
Insa, lucrurile se pot complica pentru Astrid Fodor. Asta, deoarece ANI ar putea sa o declare incompatibila. Ea s-a aflat in stare de incompatibilitate inca din mandatul trecut. In calitate de viceprimar, ea a ocupat pozitia de membru in consiliul de administratie la doua institutii publice locale: Colegiul National Brukenthal si Gradinita nr. 37, ceea ce incalca legea ANI. Daca instanta decide ca a incalcat regimul incompatibilitatilor, Astrid Fodor nu ar mai putea candida pentru un mandat de primar in 2016, sau daca s-ar afla in functie, si-ar pierde aceasta calitate.
Omul de casa al lui Iohannis din cadrul PNL
In aceeasi situatie se afla si viceprimarul Virgil Popa. Este un important lider PNL, om de baza al lui Iohannis, la primaria Sibiu. Acesta este considerat cel mai bogat ales local, el detinand , potrivit presei sibiene, depozite de aproape 1 milion de lei, 3 apartamente si 3 case. Ca reprezentant al PNL, pe linie politica si administratie, Popa este reprezentantul lui Iohannis la primaria Sibiu. Din pacate, poate ramane fara aceasta pozitie, in conditiile in care si el este considerat incompatibil, deoarece, ca viceprimar, a fost numit de consiliul local Sibiu, drept membru in consiliul de administratie de la Gradinita nr.19.
Primarul interimar, Astrid Fodor si viceprimarul Virgil Popa au ajuns in stare de incompatibilitate ca urmare a unei hotarari a consiliului local din data de 21.08.2014 “privind reconfirmarea pentru anul scolar 2014/2015 a reprezentantilor Consiliului Local al Municipiului Sibiu ca membrii ai consililiilor de administratie si ai comisiilor pentru evaluarea si asigurarea calitatii din unitatile de invatamant preuniversitar de stat din Minicipiul Sibiu”. Acest document este semnat de primarul de atunci, Klaus Iohannis. In urma acestei decizii, viceprimarii Astrid Fodor ( n.r. actual primar interimar) si Virgil Popa au fost numiti in CA ai unitatilor de invatamant prescolor, ceea ce dus la intrarea acestora in starea de incompatibilitate, plasandu-se astfel in afara legii.
Acest fapt este reliefat de o nota emisa de Agentia Nationala de Integritate in data de 13.04.2015, semnata de presedintele de atunci, Horia Georgescu. “In conformitate cu dispozitiile din Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei,(…) functia de viceprimar este incompatibila cu (…) functia de membru al consiliului de administratie( …) la institutii publice”, se spune in nota ANI.
Incompatibilitate, potrivit legii ANI si a Legii invatamantului
In acest document se precizeaza ca “ in conformitate cu dispozitiile din Legea nr.1/2011 a Educatiei Nationale, asa cum a fost modificata prin OUG 49/2014, la art. 96 se arata ca unitatile de inavatamant preuniversitar cu personalitate juridica sunt conduse de consiliile de administratie , de directori si de directori adjuncti, dupa caz. In exercitarea atributiilor ce le revin, consiliile de administratie si directorii conlucreaza cu consiliul profesoral, cu comitetul de parinti si cu autoritatile administratiei publice locale. In unitatile de invatamant de stat consiliul de administratie este organ de conducere si este constituit din 7,9 sau 13 membri, astfel: in cazul unitatilor de invatamant la nivel gimnazial cu un singur rand de clase, consiliul de administratie este format din 7 membri cu urmatoarea componenta: 3 cadre didactice, inclusiv directorul; 2 reprezentanti ai parintilor; primarul sau un reprezentant al acestuia; un reprezentant al consiliului local. In cazul in care consiliul de administratie este format din 9 membri, dintre acestia 4 sunt cadre didactice, primarul sau reprezentant al acestuia, 2 reprezentanti ai consiliului local si 2 reprezentanti ai parintilor. In cazul in care consiliul de administratie este format din 13 membri, dintre acestia 3 sunt cadre didactice, primarul sau un reprezentant al acestuia, 3 reprezentanti ai consiliului local si 3 reprezentanti ai parintilor”. In concluzie, in CA ale unitatilor de invatamant nu pot fi membrii decat primarul sau reprezentat al acestuia si consilieri locali sau reprezentanti ai acestora. Nicidecum viceprimarul!
“Din cele expuse si din interpretarea sistematica a prevederilor legale incidente,(…), opinam ca exercitarea simultana a functiei de viceprimar si a calitatii de reprezentant in consiliul de administratie al unitatilor de invatamant, ca urmare a desemnarii de catre consiliul local, este de natura sa genereze o situatie de incompatibilitate, conform legislatiei incidente. Astfel, din consiliul de administratie al unitatilor de invatamant pot face parte, ca reprezentanti ai administratiei locale, primarul sau un reprezentant al acestuia, precum unul sau mai multi reprezentanti ai consiliului local. Avand in vedere situatia de incompatibilitate reglementata de legea 161/2003 cu privire la calitatea de viceprimar, pentru ca regimul juridic al incompatibilitatilor sa nu fie incalcat, reprezentatul/reprezentantii Consiliului local in consiliul de administratie al unitatilor de invatamant vor fi altul/altii decat viceprimarul”, se precizeaza in nota ANI, care este semnata personal de fostul presedinte, Horia Georgescu.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.