Parchetul General incearca sa faca dreptate in celebrul caz al mortii disidentului Gheorghe Ursu

Parchetul General incearca sa faca dreptate in celebrul caz al mortii disidentului Gheorghe Ursu

Parchetul General incearca sa faca dreptate in celebrul caz al mortii disidentului Gheorghe Ursu

by January 19, 2016 0 comments

Procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat presedintelui Romaniei formularea cererii de urmarire penala a lui George Homostean, fost ministru de Interne in perioada 1978-1987, pentru complicitate la infractiuni contra umanitatii in cazul mortii disidentului Gheorghe Ursu, a anuntat marti Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), citat de Agerpres.

“Faptele retinute in sarcina acestuia formeaza obiectul dosarului cunoscut generic ‘Moartea disidentului Ursu Gheorghe Emil’ aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare. (…) Desi faptele ce formeaza obiectul cauzei au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale, avand in vedere ca normele de procedura sunt de stricta si imediata aplicare, procedura de sesizare a Presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului ori fost membru al Guvernului este aplicabila si in prezenta cauza”, se arata intr-un comunicat al PICCJ.

Conform sursei citate, Curtea Constitutionala a stabilit ca in privinta mandatului de membru al Guvernului legea fundamentala nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei.

“Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale”, se precizeaza in comunicat.

Inginerul Gheorghe Ursu, cunoscut disident anticomunist, a murit pe 17 noiembrie 1985 la Spitalul Penitenciar Jilava, in urma batailor primite in arest.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<