Anunţ de ultimă oră al BOR. Căsătoriile religioase mixte, posibile cu dispensă specială de la episcopul ortodox al locului

Anunţ de ultimă oră al BOR. Căsătoriile religioase mixte, posibile cu dispensă specială de la episcopul ortodox al locului

Anunţ de ultimă oră al BOR. Căsătoriile religioase mixte, posibile cu dispensă specială de la episcopul ortodox al locului

by February 20, 2016 0 comments

Conducătorii Bisericii Ortodoxe Române au anunţat că în ceea ce priveşte căsătoriile religioase mixte, acestea vor fi permise dar cu aprobarea din partea chiriarhului locului.

Decizia a fost luată în urma discuţiilor din presă referitoare la poziția Bisericii Ortodoxe Române privind căsătoriile religioase mixte.

”Pentru a păstra unitatea de credinţă şi de viaţă spirituală în familie, tradiția canonică strictă a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdicția căsătoriei credincioșilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creștină. Totuși, prin iconomie sau pogorământ, din rațiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxă îngăduie căsătoria credincioşilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creştină, după obţinerea dispensei (aprobării speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înaltă responsabilitate pastorală în eparhie. În acest sens, la cea de-a doua Conferință Panortodoxă Presinodală din anul 1982, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au confirmat această practică a iconomiei sau dispensei, menţionând însă condiția ca pruncii care se nasc dintr-o căsătorie mixtă să fie botezați în Biserica Ortodoxă. Prin urmare, Bisericile Ortodoxe locale pot lua hotărâri în privința aplicării iconomiei după caz și din rațiuni pastorale particulare”, scrie site-ul basilica.ro al Patriarhiei Române.

Conform prevederilor art. 88, alin. 1, lit. w din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, numai episcopul conducător al eparhiei (chiriarhul) poate acorda dispensă bisericească pentru căsătorii mixte.

”În concluzie, în lumina celor menționate mai sus, episcopul locului (chiriarhul) poate să acorde (ca excepţie de la regulă) dispensă pentru căsătoria religioasă a unei persoane creştin-ortodoxe cu o persoană de altă confesiune creştină”, menţionează sursa citată.

Săptămâna aceasta mass-media a prezentat cazul unui cuplu mixt, germano-româno, care nu se poate căsători religios în România, deoarece Biserica Ortodoxă îi cere cetăţeanului străin să se convertească, deşi este botezat creştin.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<