Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, vizat de acuzaţiile fără PRECEDENT lansate de colaboratorii lui Putin

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, vizat de acuzaţiile fără PRECEDENT lansate de colaboratorii lui Putin

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, vizat de acuzaţiile fără PRECEDENT lansate de colaboratorii lui Putin

by February 5, 2016 2 comments
Ministerul rus de Externe a acuzat încercările României de a rescrie istoria celui de-Al II-lea Război Mondial, dintr-o perspectivă anti-rusească. Atacul îl vizează chiar şi pe preşedintele Klaus Iohannis, potrivit evz.ro

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat prin intermediul unui comunicat de presă. “Am luat notă cu surprindere de afirmaţiile purtătorului de cuvânt al MAE rus din data de 4 februarie 2016, cu privire la marcarea în România a Zilei Internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. Este regretabil şi straniu modul în care sunt amestecate, în confuzie, evenimente şi informaţii publice printr-un mesaj al cărui scop este dificil de înţeles. Suntem dezamăgiți de informarea deformată ce i-a fost oferită purtătorului de cuvânt menționat, înainte de emiterea reacției sale.
După cum este bine cunoscut opiniei publice, autoritățile din România, atât cele centrale, cât şi cele locale, organizează în fiecare an evenimente de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului, cu ocazia zilelor de 9 octombrie (Ziua națională de comemorare a victimelor Holocaustului din România), 27 ianuarie (Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului) și 2 august (Ziua de comemorare a victimelor din comunitățile de romi în perioada Holocaustului).

Şi în acest an, la 27 ianuarie, Ministerul român al Afacerilor Externe a organizat un eveniment de marcare a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului din întreaga lume, eveniment la care au luat cuvântul ministrul afacerilor externe și o serie de invitați, între care Președintele Federației Comunităților Evreiești din România și Președintele Asociației Evreilor din România supraviețuitori ai Holocaustului. La eveniment au participat și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, iar reflectarea mediatică a oferit suficiente informații pentru orice observator al activităților oficiale din România.

Mai mult, acest eveniment a succedat comemorării în mod distinct, la împlinirea a 75 de ani, a victimelor Pogromului de la București. În mod eronat și de neînțeles, reacția purtătorului de cuvânt al MAE rus face abstracție de aceste realități și, în schimb, se referă la o expoziție care nu are nicio legătură cu programul de evenimente oficiale pentru marcarea în România a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. La fel de eronate și surprinzătoare sunt și deducțiile purtătorului de cuvânt cu privire la o așa zisă neasumare de către România a trecutului său istoric.

Ca urmare, reamintim finalizarea încă din 2004 a raportului Comisiei internaționale pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” ca și eforturile în asumarea trecutului și cunoașterea largă a acestuia la nivelul societății românești. Sunt recunoscute și încurajate determinarea României de a contribui activ la eforturile internaționale pentru prevenirea unor asemenea tragedii istorice, progresele făcute în domeniul educației privind Holocaustul, angajamentele asumate pentru cooperarea cu societatea civilă pe tematici ce privesc comemorarea Holocaustului, combaterea antisemitismului, discriminării rasiale, xenofobiei și oricăror forme de intoleranță.

Ministerul român al Afacerilor Externe contribuie activ la întărirea instrumentelor legislative şi instituţionale potrivite, care să prevină şi să sancţioneze astfel de fenomene și poate oferi în mod transparent informații detaliate despre modul în care România respectă și își asumă responsabilităţile cu privire la comemorarea victimelor Holocaustului, promovarea educaţiei tinerelor generaţii în privinţa acelei perioade tulburi din istoria Europei și din istoria României. În același timp, invităm la o documentare actualizată cu privire la responsabilitățile de nivel internațional pe care România și le-a asumat pe linia organizației IHRA, precum și în cadrul altor organizații multilaterale”, se arată în comunicatul MAE.

Într-o declarație a purtătoarei de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, aflată pe site-ul instituției, se vorbește despre o expoziție organizată recent la București, având ca temă deportarea sașilor din Transilvania în URSS, informează Agerpres.

În contextul în care pe plan internațional se comemora Ziua Holocaustului (Bucureștiul a făcut-o și el, darprin evenimente destul de modeste”, comentează oficialul moscovit), expoziția românească a avut „tonuri fățiș anti-sovietice și anti-rusești”, punând accentul pe acțiunile crude, inumane” ale „forțelor de ocupație sovieticefață de etnicii germani, dar omițând „fapte pe larg cunoscute care dovedesc vina Berlinului şi a Bucureştiului în genocidul evreilor şi al ţiganilor”.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a subliniat că un rol activ în tot acest spectacol” l-a avut ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk.

Zaharova a afirmat:

„La ceremonia de deschidere a expoziţiei (despre deportarea saşilor) nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvânt de compasiune pentru evreii români. A fost dat uitării adevărul istoric potrivit căruia listele cu germani care urmau să fie exilaţi din România postbelică au fost întocmite chiar de administraţia românească.”

Oficialul rus susține că acțiunea era menită a asigura reducerea populației de sași și de maghiari în Transilvania, în favoarea populației românești de aici.

Atacul l-a vizat și pe Klaus Iohannis:

Cine, dacă nu în primul rând preşedintele României, etnicul german Klaus Iohannis, ar trebui să cunoască aceste pagini din istoria recentă a ţării sale?”

Maria Zaharova a mai arătat că, în aceste zile, marcate de sărbătorirea de către Moscova a victoriei împotriva naziștilor de la Stalingrad,Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata română în acele zile.

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation
  1. Iordache Marilena
    #1 Iordache Marilena 5 February, 2016, 19:01

    Nu uit nici eu Pactul Ribbentrop Molotov…Rusia si Germania au un trecut bogat de intelegeri si confruntari…Ambasadorul Rusiei ar face bine sa nu pozeze in “fecioara” ca nu-i sta bine. Daca este asa bine informat din punct de vedere istoric, poate spune cateva cuvinte si despre Gulagul rusesc unde au murit atatia oameni…

    Reply this comment
  2. Brumar Vasile
    #2 Brumar Vasile 6 February, 2016, 23:05

    Ce holocaust, mai baieti? Va luati dupa niste nebuni de evrei khazari? De ce nu ascultati de evreii cinstiti, fara intentii dubioase la adresa romanilor, cum a fost Raul Shorba, si altii, care au marturisit clar ca Romania a ajutat evreii sa ajunga in Palestina,(pe care azi, Izraelul o macelareste, acolo nu e holocaust?). In razboi, ca la razboi…mor oamenii, de toate natiile si de toate varstele…De ce va caciuliti, la propriu, va puneti pe tartacute(fara creier) ,,farfurioarele” lor si faceti temenele in fata lor? Doar nu sunt zei…Aha, nu aveti vou coloana vertebrala verticala, o aveti ca serpii…am inteles.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.