Prima femeie PNL candidat, prima suspiciune de incompatibilitate si conflict de interese. Daniela Campean, nominalizarea liberalilor pentru CJ Sibiu

Prima femeie PNL candidat, prima suspiciune de incompatibilitate si conflict de interese. Daniela Campean, nominalizarea liberalilor pentru CJ Sibiu

Prima femeie PNL candidat, prima suspiciune de incompatibilitate si conflict de interese. Daniela Campean, nominalizarea liberalilor pentru CJ Sibiu

by February 1, 2016 0 comments

Copresedintele PNL Sibiu, Raluca Turcan si-a impus protejata, Daniela Campean,  drept candidat la presedintia consiliului judetean. Asta, in urma blatului negociat cu FDGR, ca PNL sa sustina la primaria Sibiu candidatul germanilor, iar la schimb, Federatia sa sprijine alesul liberalilor pentru sefia consiliului judetean.

Turcan a tinut sa o prezinte pe doamna Campean ca fiind prima femeie candidat, desemnata din partea PNL,  pentru conducerea unui consiliu judetean. ( citeste: http://www.turnulsfatului.ro/2016/01/29/daniela-campean-este-candidatul-pnl-pentru-conducerea-consiliului-judetean/). A omis sa precizeze insa ca este vorba despre prima femeie candidat a liberalilor care incalca decalogul criteriilor de integritate pe care trebuie sa le indeplineasca un membru PNL in batalia politica din aceasta primavara.

Astfel, subliniem faptul ca Daniela Campean este prima nominalizare a liberalilor care intra sub incidenta legii ANI, ea aflandu-se sub suspiciunea de conflict de interese, din pozitia pe care o ocupa momentan, drept consilier judetean PNL. Potrivit informatiilor noastre, confirmate de Agentia Nationala de Integritate, Daniela Campean incalca punctul 4 al criteriilor de integritate impuse de conducerea PNL referitoare la “contracte si relatia de cu statul”: candidatii PNL la alegerile locale sa nu fie implicate in afaceri sau contracte cu institutia pentru care candideaza sau in institutii din subordinea acesteia.

Ziarul Ancheteonline a dezvaluit anul trecut, in exclusivitate,  faptul ca Daniel Campean se afla in conflict de interese, potrivit unei note emise de ANI.

Astfel, Daniela Campean, in calitate de avocat a incasat bani sub forma de onorariu de la angajatii Filarmonicii Sibiu, aflati intr-un conflict de munca cu conducerea Filarmonicii. Trebuie precizat ca Filarmonica este o institutie din subordinea consiliului judetean. In afara de calitatea de avocat, doamna Campean indeplineste functie ade consilier judetean, mai mult este presedintele comisiei de cultura din cadrul CJ Sibiu. Chiar din pozitia de sefa a acestei comisii ea a aparat drepturile angajatilor din Filarmonica.

Din pozitia de ales local, chiar din cadrul comisiei de cultura,  Campean a promovat hotarari de consiliu local in care ea avea interese personale si financiare. De aceea atragem atentia asupra faptului ca aceasta speta de conflict de interese intra nu numai sub incidenta legii ANI ci si sub incidenta Codului Penal, mai exact,  se circumscrie prevederilor din articolul 301, alineat 1: “Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Mai multe detalii despreacest caz puteti citi in articolul publicat pe data de 1 iulie 2015 :

 

ANI confirma dezvaluirile Ancheteonline: vicepresedintele PNL Sibiu, Daniela Campean se afla in conflict de interese

Vicepresedintele PNL Sibiu, Daniela Campean, liderul consilierilor judeteni ai liberalilor din cadrul CJ, se afla in stare de conflict de interese si risca sa fie condamnata la inchisoare intre 1 si 5 ani. Agentia Nationala de Integritate confirma dezvaluirile Ancheteonline dintr-o ampla investigatie asupra modului in care Campean, in calitate de avocat, folosindu-se de functia de consilier judetean, a incasat mari sume de bani in urma unui contract de asistenta juridica, incheiat cu angajati ai CJ Sibiu, aflati in conflict de munca cu Consiliul judetean. ( mai mult cititi aici: ((http://www.ancheteonline.ro/2015/03/un-caz-atipic-de-multiple-stari-de-conflict-de-interese-si-incompatibilitate-cum-un-consilier-judetean-sibiu-se-transforma-in-avocatul-angajatilor-cj-aflati-in-proces-cu-conducerea-institutiei/) (http://www.ancheteonline.ro/2015/04/cum-incaseaza-un-consilier-judetean-indemnizatie-de-la-cj-sibiu-dar-si-onorariu-de-avocat-prin-reprezentare-juridica-impotriva-cj-sibiu/).
Mai mult, surse politice sustin ca ANI a demarat deja cercetarea in cazul Danielei Campean ( protejata copresedintelui PNL Sibiu, Raluca Turcan), solicitand documente de la Consiliul Judetean Sibiu.

Avocat, consilier judetean, presedinte de comisie,  membru al CA...

Dar despre ce este vorba? Avocata Daniela Campean a asigurat asistenta juridica angajatilor Filarmonicii Sibiu, institutie culturala aflat in subordinea CJ, pentru asa zise restante financiare. In acelasi timp, ea indeplinea functia de consilier judetean, presedinte al comisiei de cultura din cadrul CJ, dar si membru in consiliul de administratie al Filarmonicii. Mai mult, Daniela Campea, a participat, a propus si chiar a influentat luarea unei decizii in favoarea angajatilor Filarmonicii ( pe care ii reprezenta in instanta), in cadrul unei sedinte a comisiei de cultura din cadrul CJ. Daniela Campean a propus si a sustinut marirea bugetului Filarmonicii Sibiu, pentru acoperirea asa ziselor restante financiare, ea vand un interes personal si patrimonial in aceasta speta.

Drept urmare, Campean, in calitate de consilier judetean a intrat in conflict juridic cu Consiliul Judetean, atata timp cat a imbracat roba de avocat, aparand interesele unor subordonati ai CJ.

ANI clarifica lucrurile

Toate aceste aspecte sunt prezentate, cu lux de amanunt intr-o nota a ANI, trimisa in exclusivitate, Ancheteonline.ro.
Astfel, in raspunsul oferit ziarului nostru, inspectorii Agentiei invoca numeroase articole din legea privind incompatibilitatile si conflictul de interese pentru a demonstra faptul ca liderul PNL Sibiu s-a aflat in afara legii, ceea  ce ar putea duce la cercetarea sa penala: “Consilierii locali si consilierii judeteni care au functia de presedinte, vicepresedinte, director general, manager, administrator, membru in consiliul de administratie sau censor ori alte functii de conducere, precum si calitatea de actionar sau asociat la societatile cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unitati administrativ-teritoriale nu pot incheia contracte comerciale de prestari servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte, cu institutiile sau regiile autonome de interes local aflate in subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judetean, respectiv ori cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau consiliile judetene respective”, se arata in art.90 al legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

A avut un interes personal

ANI atrage atentia asupra faptului ca “detinerea calitatii de consilier judetean si aceea de membru in consiliul de administratie al Filarmonicii, aflat in subordinea Consiliului Judetean, simultan cu reprezentarea juridica ( in calitate de avocat, prin incheierea de contracte oneroase de asistenta juridica) a angajatilor Filarmonicii, in litigii deschise contra Consiliului Judetean, este de natura sa genereze o stare de conflict de interese, daca respectivul consilier judetean participa la deliberare si adoptarea unei hotarari a Consiliului, fata de care nu-si exprima interesul personal pe care il are in cauza, la debutul sedintei, si/sau voteaza respectiva hotarare”.

Ca urmare, “in speta dedusa discutiei, consilierul judetean are un interes personal in respectiva problema, avand posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte, ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru a alta autoritate din care face parte (Filarmonica).

De asemenea, “constituie infractiunea de conflict de interese fapta consilierul judetean care, in exercitarea atributiilor pe care le detine, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda opri pentru un afin pana la gradul 2, inclusiv pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani din partea careia a beneficiat sau beneficiaza de foloase de orice natura”.

In acest sens, ANI invoca o serie de legi care stabilesc foarte clar starea de conflict de interes e a liderului PNL, Daniela Campean.

Putea sa se abtina, dar…

Asfel, in legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, se spune ca un consilier local sau judetean “ nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotararilor , care, fie personal, fie prin sot ,afini sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local/judetean”.

In acelasi timp, in legea nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, la art.74, alin1), se arata ca “alesii locali sunt obligati sa- si faca publice interesele personale printr-o declaratie pe propria raspundere, depusa in dublu exemplar la secretarul comunei, orasului, municipiului, sectorului municipiului Bucuresti, respectiv la secretarul general al judetului, dupa caz”.

In aceasta lege, se mai spune la art 75, ca “alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau dezavantaj pentru sine sau pentru sot, sotie sau afini pana la gradul al doilea”.

La art 77 se precizeaza: “Consilierii judeteni sau locali nu pot lua parte la deliberarea si adoptarea de hotarari daca au un inters personal in problema supusa dezbaterii. In situatiile prrevazute la alin.1), consilierii judeteni sau locali sunt obligati sa anunte, la inceputul dezbaterilor, interesul personal pe care il au in respectiva problema. Anuntarea interesului personal si abtinerea de la vot se consemneaza in mod obligatoriu in procesul verbal al sedintei”.

Conflictul de interese, infractiune: de la 1 la 5 ani puscarie

ANI mentioneza ca situatia de conflict de interese ( cu care s-ar confrunta vicepresedintele PNL Sibiu, Daniela Campean), este prezenta si in Codul Penal, la art.301 si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani: “Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea de decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul 2 inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa functia publica”.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.