Pedepse de pana la 3 ani pentru defaimarea tarii in cadrul manifestarilor publice

Pedepse de pana la 3 ani pentru defaimarea tarii in cadrul manifestarilor publice

Pedepse de pana la 3 ani pentru defaimarea tarii in cadrul manifestarilor publice

by March 24, 2016 0 comments

Mai multi parlamentari PSD, UNPR si ALDE au depus un proiect de lege care prevede pedepsirea cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru manifestarile publice care defaimeaza tara sau natiunea.
Proiectul prevede introducerea unui nou articol in Codul penal si a fost depus la Senat pe 23 martie:

Art. 256 ind. 1: Defaimarea tarii sau a natiunii“Manifestarile publice savarsite cu intentia de a defaima tara sau natiunea romana se pedepsesc cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi.”
In expunerea de motive, semnata de deputatul PSD Sorin Avram Iacoban, intiatorii sustin ca dezincriminarea, in 2006, a infractiunii de defaimare a tarii si ofensei aduse unor insemne s-a dovedit falimentara si vorbesc despre manifestari secesioniste.Fragmente din expunerea de motive:

  • Tot mai multi cetateni de alte etnii decat cea romana considera Ziua Nationala de Romaniei ca zi de doliu national. Sunt comemorati si se plange la capul criminalilor de razboi, sunt considerati eroi nationali cei care au asasinat populatia romana din Ardeal dupa dictatul de la Viena, sunt ridicati la rang de patrioti cei care promoveaza secesiunea teritoriala si, nu in ultimul rand, asistam la o epurare a populatiei romanesti care inca mai traieste in inima tarii.
  • Aceste manifestari secesioniste si iredentiste, aceste instigari la crima de leznatiune nu fac parte din sfera dreptului la libera expresie, ci pot fi considerate acte pregatitoare care pun in pericol securitatea nationala.
  • Recent, pe acest fond secesionist determinat de componenta etnica, a fost organizat un atentat care urma sa vizeze romanii ce sarbatoreau Ziua Nationala la Targu Secuiesc, atentat care a ramas doar in faza de tentativa datorita eforturilor organelor abilitate.
  • Scoaterea din ilicitul penal a infractiunii de defaimare a tarii sau a natiunii nu a avut niciun fundament real si constitutional.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.