Pericol! Statul roman ar putea plati daune de 80 milioane de euro, pe an, pentru detinuti

Pericol! Statul roman ar putea plati daune de 80 milioane de euro, pe an, pentru detinuti

Pericol! Statul roman ar putea plati daune de 80 milioane de euro, pe an, pentru detinuti

by March 1, 2016 0 comments

Ministrul Justitiei Raluca Pruna a declarat marti, la Comisia pentru abuzuri din Camera Deputatilor ca Romania este in pericol sa plateasca aproape 80 de milioane de euro pe an detinutilor, daca CEDO va da o decizie pilot prin care sa sanctioneze conditiile din penitenciare care incalca drepturile tuturor detinutilor,potrivit stiripesurse.ro.

 “Situatia in penitenciare este una grava, chiar foarte grava. In urma cu cativa ani, cu exceptia a trei penitenciare, am vizitat toate penitenciarile, 12 ani mai tarziu speram sa fie mai bine. Nu este”, a spus Pruna.
Ea a precizat  ca au fost nenumarate plangeri la CEDO si numarul lor este in crestere, la fel si daunele pe care trebuie sa le plateasca Romania.

“Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO sa amane luarea unei decizii pilot – ar fi un cost foarte mare pentru Romania. Exista un precedent in Italia, nu am fi primii. Italia a fost nevoita sa plateasca 8 euro pe zi pentru fiecare detinut, pe toata perioada de detentie. Aproximativ 78 de milioane de euro pe an celor detinuti.

In Romania ar putea fi 4 euro pe zi la 28.000 de persoane, dupa estimarile noastre ar fi 80 de milioane de euro pe an pentru neconformitatea conditiilor din penitenciar.

Am scris acest memorandum si cerem ingaduinta CEDO sa nu se pronunte inca. Ne-am angajat in 8 saptamani sa trimitem un calendar cu masuri angajante pentru imbunatatirea situatiei din penitenciare”, a spus Raluca Pruna.

Printre masuri s-ar afla construirea de noi penitenciare si repararea infrastructurii existente, dar acest lucru poate fi realizat pe termen lung. Ar dura ani buni sa se realizeze noi penitenciare “si daca am avea azi un miliard de euro”, a spus ministrul.

“Ne trebuie 9 penitenciare. E o masura pe termen lung. Guvernul in iulie 2015 s-a obligat sa construiasca 2 penitenciare”, a spus Raluca Pruna.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.