Incredibil! Cum a finantat Consiliul Judetean Alba o asociatie sportiva care nu exista. Miroase a deturnare de fonduri si abuz in serviciu

Incredibil! Cum a finantat Consiliul Judetean Alba o asociatie sportiva care nu exista. Miroase a deturnare de fonduri si abuz in serviciu

Incredibil! Cum a finantat Consiliul Judetean Alba o asociatie sportiva care nu exista. Miroase a deturnare de fonduri si abuz in serviciu

by April 14, 2016 0 comments

Sportul a fost si este o buna acoperire pentru finantari ilegale venite din banul public. Au devenit deja clasice cazurile de la Ploiesti si Targu Mures, unde autoritatile locale au sponsorizat “pe sub mana” cluburile de fotbal. Procurorii DNA au descins acolo, iar edilii sunt anchetati, au fost trimisi in judecata si chiar au trecut pe la “beciul domnesc”( vezi cazurile lui Iulian Badescu si Andrei Volosevici, pe de o parte  si Dorin Florea, pe de alta parte). Din pacate, DNA nu prea vede ilegalitatile care se intampla  in judetul Alba, unde baronii locali, Mircea Hava (primarul resedintei de judet) si seful CJ, Ion Dumitrel,  au  risipit sume mari de bani pentru asa zisa sustinere a sportului din judet. De fapt, a fost o forma de capusare a bugetului local, pentru a finanta retele de clientelism politic. Ziarul nostru a prezentat pe larg  modul in care Primaria si Consiliul Judetean au alocat bani publici catre clubul de fotbal Unirea Alba iulia si felul defectuoas in care a fost instrumentat cazul de procurorii DNA Alba Iulia (http://www.ancheteonline.ro/2016/02/cum-a-prejudiciat-administratia-hava-dumitrel-banul-public-arbitrajul-a-viciat-rezultatul-meciuluidintre-fc-unirea-alba-iulia-si-autoritatea-locala/).

De data aceasta prezentam un alt caz de detunare de fonduri , de la consiliul judetean Alba, prin finantarea unei asociatii sportive de rugby, care , din punct de vedere juridic,  nu exista. Mai exact, CJ Alba a alocat, din 2008, sume mari de  bani pentru aceasta asociatie,  care s-a infiintat abia in 2011. Interesanta este metoda prin care autoritatile locale au incercat sa dribleze legea: au infiintat asociatii sportive, care aveau ca obiectiv sustinerea sportului in masa, pentru a permite finantarea din banul public, ca apoi, banii sa junga, in buzunarele clubului sportiv privat.

Asa s-a intamplat si in cazul finantarii echipei de fotbal FC Alba Iulia, unde s-a infiintat o asociatie sportiva, iar finantarea primita de la Primarie si Consiliu Judetean a ajuns in buzunarele fotbalistilor, legitimati la clubul privat de fotbal. Dosarul a fost inchis, nimeni nu intelege cum.

In schimb, pe cazuri similare, procurorii i-au pus sub  acuzare pe edilii din Ploiesti si Targu Mures pentru abuz in serviciu si deturnare de fonduri, tocmai din cauza scurgerilor de bani din bugetul local catre asociatii de fotbal, care au reprezentat o acoperire pentru finantarea directa a cluburilor private, in aceste cazuri find vorba despre FC Petrolul si ASA Targu Mures. La Ploiesti a functionat Asociatia Lupii Galbeni iar la Targu Mures Asociatia Sport Club ASA 2013. In cele doua cazuri, DNA i-au inculpate pentru abuz in serviciu si detunare de fonduri, la Ploiesti pe fostii primari, Andrei Volosevici si Iulian Badescu, iar la Targu Mures, pe primarul in functie, Dorin Florea.

In situatia de fata, potrivit documentelor care ne-au fost remise, Consiliul Judetean Alba a cotizat, din 2008, in fiecare an, pana in 2010, cu 50 000 de lei, iar in 2011( anul infiintarii asociatiei), suma a crescut la 80 000 lei.

Astfel, in data de 24 iulie 2008 este emisa hotararea consiliului judetean Alba “privind aprobarea aderarii CJ Alba la Asociatia Rugby Club Cugir”. “Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, se desemneaza, in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Alba in Adunarea Generala a Asociatiei Rugby Club Cugir”, se arata in hotarea CJ.

Insa, potrivit Registrului sportiv din judetul Alba, Asociatia Rugby Club Cugir, apare ca fiind infiintata, pe data de 15.06.2011, fiind inregistrata la pozitia 92, avand nr.0050759.

Prima hotarare a CJ Alba  de finantare a Asociatiei de rugby dateaza din 25 septembrie 2008. “Se aloca  suma de 50 000 lei , reprezentand cotizatia Consiliului Judetean Alba pentru Asociatia Rugby Club Cugir pe anul 2008. Cu ducere la indeplinire a prezentei hotarari se incredinteaza presedintele CJ, domnul Ion Dumitrel, prin directia dezvoltare si bugete”, se arata in hotarea CJ.

Aceasta hotare a CJ se repeta in 2009, pe data de 27 februarie, in 2010, pe data de 25 februarie, fiind vorba, in cei doi ani, tot, cate 50 000 de lei, iar in 2011, suma a crescut la 80 000 lei.  In total, 230 000 de lei, alocati acestei Asociatii sportive, care nu exista, din punct de vedere juridic. Implicat direct in aceasta afacere dubioasa, este presedintele CJ, Ion Dumitrel, el fiind cel care punea in aplicare hotararile consiliului judetean.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.