Institutul Elie Wisel contesta mai toate personalitatile culturii romanesti. Oare cine ii este pe plac?

Institutul Elie Wisel contesta mai toate personalitatile culturii romanesti. Oare cine ii este pe plac?

Institutul Elie Wisel contesta mai toate personalitatile culturii romanesti. Oare cine ii este pe plac?

by May 5, 2016 0 comments

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel” afirma ca initiativa Bancii Nationale a Romaniei de a lansa o moneda omagiala dedicata lui Mihail Manoilescu “poate sa contribuie la promovarea unui model antidemocratic al nationalismului xenofob si antisemit si, totodata, aduce atingere memoriei victimelor fascismului din Romania si Europa”.

Institutul se refera la initiativa BNR de a lansa in circuitul numismatic un set de trei monede cu tema “Guvernatori ai Bancii Nationale a Romaniei – Ion I. Campineanu, Mihail Manoilescu si Ion I. Lapedatu”.

Intr-un comunicat, Institutul “Elie Wiesel” afirma ca, in lucrarile sale, “Mihail Manoilescu a dezvoltat o pledoarie in favoarea dictaturilor fasciste din Germania si Italia, totalitarismului, partidului unic si ideii mussoliniene a corporatismului”.

De asemenea, acesta a militat explicit si sistematic impotriva parlamentarismului, pluripartidismului, votului universal si democratiei, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

In plus, revista “Lumea Noua” (1932-1942), pe care Mihail Manoilescu a condus-o, “a reprezentat o tribuna pentru propaganda fascista si rasista” iar sustinerea sa pentru Miscarea Legionara “nu a constat doar in contributii la dezvoltarea doctrinara a acestei organizatii fasciste, ci a inclus si candidatura sa la alegerile parlamentare din 1937 pe listele Partidului Totul pentru Tara”.

Institutul mai arata ca “Mihail Manoilescu, ca membru in guvernul condus de Ion Gigurtu si in calitate de publicist adept al nationalismului integral, a fost un sustinator activ al procesului de romanizare care a constat in excluderea evreilor din viata politica, economica si culturala a Romaniei prin confiscari, exproprieri, disponibilizari si restrangerea drepturilor profesionale ale acestora”.

“In contextul recrudescentei nationalismului extremist in intreaga Europa, apreciem ca valorile democratiei pot fi protejate numai prin reconsiderarea critica a trecutului traumatic si nu prin glorificarea acestuia”, se mai afirma in acest comunicat.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.