Marian Vanghelie, un nou dosar penal la colectie. ”Suspect este prenume national”

Marian Vanghelie, un nou dosar penal la colectie. ”Suspect este prenume national”

Marian Vanghelie, un nou dosar penal la colectie. ”Suspect este prenume national”

by May 5, 2016 0 comments

DNA a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Marian Vanghelie pentru abuz in serviciu, fostul edil fiind acuzat in cazul a doua contracte de curateni in valoare de 6,5 mil. lei, acordate de Primaria Sectorului 5 in mai 2007.

Fostul primar al sectorului 5 din Bucuresti a fost audiat joi dimineata la DNA intr-un nou dosar instrumentat de procurori, la intrare spunand ca “suspect este prenume national”.

Ce scrie in comunicatul Directiei Anticoruptie:

“In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 14 mai 2008, suspectul Vanghelie Daniel Marian, in calitate de primar al Sectorului 5 Bucuresti, a incheiat, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, doua contracte de salubrizare stradala (ambele in valoare totala de 6.461.361,48 lei ce priveau in total 147 de strazi) si anexele respective la acestea.

Cele doua contracte au fost incheiate pe o perioada de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte aditionale, daca presupusa situatie de urgenta invocata de Primaria Sectorului 5, nu ar fi incetat.

Concret, starea de fapt se prezenta in felul urmator: Prevalandu-se de o presupusa situatie de urgenta, la nivelul acestei institutii publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare, cu toate ca, la nivelul Primariei exista o sectie specializata de salubritate stradala si menajera, la care erau angajate 627 de persoane (incepand cu anul 2007).

In acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societati comerciale. Potrivit legislatiei achizitiilor publice, in vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fara publicarea unui anunt de participare impunea intocmirea unei note justificative in care sa se motiveze aceasta alegere.

In acest sens, au fost intocmite 3 note justificative (toate avand acelasi numar de inregistrare), documentatia privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum si invitatiile de participare la procedura negocierii, fara publicarea unui anunt de participare.

Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian. Expunerea motivelor din notele justificative nu avea insa nicio baza legala, intrucat la momentul respectiv nu exista nicio urgenta dat fiind faptul ca Primaria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curatenia stradala, care functiona in acel moment si care, de altminteri, a continuat sa functioneze si dupa incheierea demersurilor prin care s-a incercat externalizarea serviciilor de curatenie stradala in Sectorul 5.

In acelasi context, la data de 12 mai 2008, cu incalcarea dispozitiilor legale, suspectul Vanghelie Daniel Marian a aprobat referatul de necesitate si dispozitia prin care s-a constituit comisia de evaluare si negociere a ofertelor prin procedura de negociere fara publicarea unui anunt de participare.

Membrii acestei comisii, cu incalcarea dispozitiilor legale (art.30 alin. 13 si 14 din Legea nr. 51/2006), au intocmit documentatia ce a stat la baza incheierii celor doua contracte.

Ca urmare a acestei conduite infractionale, a fost creat un prejudiciu Primariei Sectorului 5 Bucuresti in valoare totala de 2.000.194,41 lei, suma ce constituie totodata si un folos necuvenit pentru cele doua societati comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate.”

Fostul primar al sectorului 5 din Bucuresti, Marian Vanghelie a fost audiat joi dimineata la DNA intr-un nou dosar instrumentat de procurori, la intrare spunand ca “suspect este prenume national”.

La iesirea din Directia Anticoruptie, Vanghelie a spus reporterilor prezenti ca este acuzat de abuz in serviciu in cazul a doua contracte de salubrizare din 2008. “Stiti ca nu eu nu am facut salubrizare, a fost atunci cu NATO”, a declarat fostul edil.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.