Cum au fost deposedați de pământurile lor, țăranii din judetul Alba. In vino veritas : O afacere marca Jidvei-PNL

Cum au fost deposedați de pământurile lor, țăranii din judetul Alba. In vino veritas : O afacere marca Jidvei-PNL

Cum au fost deposedați de pământurile lor, țăranii din judetul Alba. In vino veritas : O afacere marca Jidvei-PNL

by June 1, 2016 0 comments

O afacere bine ticluită cu terenuri retrocedate în județul Alba  a dus la înșelarea proprietarilor de drept care s-au văzut, peste noapte, fără pământ. S-a întâmplat cu  implicarea autorităților locale și județene, împreună cu factori politici influenți, totul, in beneficiul unei  societăți  de vinificație, din zonă. Este vorba despre  firma Jidvei, care a primit sprijinul primarilor liberali din câteva localități ( Jidvei, Valea Lungă), dar și susținerea președintelui Consiliului Județean, Ion Dumitrel și a primarului Alba Iulia, Mircea Hava, șef al PNL Alba, pentru obținerea, pe căi necinstite, a peste 500 ha teren agricol.  O relație foarte lungă si foarte profitabilă  între Jidvei și liderii PDL/PNL, candidații liberali fiind susținuți financiar de societatea viticolă,  în campaniile electorale.

Mai exact, o societate din cadrul Jidvei SA, SC Maria Turism SRL, a intrat în posesia a sute de ha de teren, între 2011 și 2016,  în urma unor  restituiri pe care le considerăm ar fi fost ilegale. O rețetă, foarte simplă, dar eficientă: la mica înțelege ( a se citi păcăleală), oamenii obțineau  promisiunea de la primărie că li se vor restitui  pământurile, în baza legii de reconstituire a dreptului de proprietate, iar ei  își dădeau acordul că  vor vinde terenul către o firmă privată, care la rândul ei, vindea  societății Jidvei. Apoi, primăria, ca autoritate publică încheia un antecontract  de vânzare-cumpărare, între  proprietarul de drept și  firma privată, care apoi  terenul să ajungă la SC Maria Turism SRL. Culmea este că  titlul de proprietate ce rezulta din  procesul de retrocedare era eliberat, direct, pe numele societății  SC Maria Turism SRL. Tranzacții imobiliare care miros a ilegalitate, ce au dus la înșelarea proprietarilor de drept.

Țăranii, lăsați fără pământuri

Despre ce este vorba? Mii de țărani din localitățile Jidvei, Valea Lungă, Valea Lungă – Făget,  Tăuni au fost înșelați de primari și au rămas fără pământ. În urma unei scheme bine ticluite de edilii liberali ( de care se pare, nu sunt străini șeful CJ, Ion Dumitrel și primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava), societatea Jidvei a pus mâna pe zeci de ha de teren, care au aparținut de drept localnicilor și care trebuiau să fie puși în posesie potrivit legii de retrocedare a pământurilor. Interesant este că toate terenurile care au ajuns la societatea controlată de Jidvei, SC Maria Turism SRL, ar fi fost  adunate într-un singur loc, pentru a putea fi exploatate uniform, potrivit unor surse jurnaliste, din zonă.

Întreaga afacere este suspectă a fi în afara legii  și chiar poate face obiectul unui dosar penal. Totul pare a fi instrumentat de primărie, prefectură, OCPI,  în complicitate cu beneficiarul, SC Maria Turism SRL, parte din societatea Jidvei. Edilii din localitățile vizate s-au folosit de prevederile legii retrocedării terenurilor foștilor proprietari, pentru a-i împroprietări pe patronii de la Jidvei, nicidecum pe țărani.

Oamenii care și-au revendicat pământurile confiscate de comuniști, au fost duși de nas și chiar șantajați, am putea spune. Primăria le-a condiționat retrocedarea pământurilor care le aparține  ( nu toate, ci doar în total de 0,15 ha), de vânzarea lor către o firmă privată.

O afacere ilegală

Totul pare a fi ilegal. În primul rând, primăria nu are dreptul să elibereze o adeverință ( cum ar fi cea cu nr.676/15 din 24.03.2011), în vederea ”încheierii unor antecontracte de vânzare-cumpărare”. Singura instituție abilitată să emită asemenea acte este un cabinet de notariat, sau în urma unei decizii judecătorești,  fiindcă este vorba despre un document oficial încheiat între două părți private. Un antecontract de vânzare –cumpărare prevede o promisiune bilaterală între persoane fizice sau  juridice private. Mai mult, autoritatea locală nu are dreptul legal să solicite prefecturii înregistrarea unor  antecontracte de vânzare- c umpărare. În același timp, prefectura nu avea dreptul legal să înregistreze antecontracte de vânzare-cumpărare sub semnatură privată.

De asemenea, este de semnalat faptul că eliberarea titlului de proprietate în urma unui proces de retrocedare se face pe numele SC Maria Turism SRL. Astfel, această firmă care aparține societății Jidvei, primește, în urma procesului de reconstituire a dreptului a proprietate, în mai multe sate, sute de  ha teren. Cu alte cuvinte, potrivit documentelor eliberate de primărie, cu semnatura de legalitate a  prefecturii, SC Maria Turism SRL, ar fi moștenitorul de drept a 132,45 ha, terenuri care i-ar fi aparținut înainte de 1945. O mare nedreptate făcută țăranilor din aceste sate din județul Alba, care au fost momiți să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare și deposedați de pământurile lor, în mod abuziv.

Titluri de proprietate pe numele SC Maria Turism SRL

Numai pentru a da câteva exemple, putem menționa că , potrivit unor documente care ne-au parvenit, există eliberate, numai într-o zi – 19.01.2016, 3 titluri de proprietate pe numele SC Maria Turism SRL, care adună peste aproape 500 de ha pe raza localităților Valea Lungă și Valea Lungă – Făget. Asfel, avem  titlul de proprietate cu nr. 14106/1349, cu codul 008354, eliberat de Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, având ștampila OCPI din data de 19.01.2016, pe numele SC Maria Turism SRL, care primește în proprietate o suprafață totală de 122 ha, prin reconstituirea dreptului de proprietate, pe terenul comunei Valea Lungă – Făget.  Actul este semnat de prefectul Cosmin Covaciu, subprefectul Ladanyi Arpad și directorului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), Cornelia Baba. De asemenea, avem titlul de proprietate nr. 14106/ 1338 , cu același cod – 008354, prin care SC Maria Turism SRL  primește, tot prin reconstituirea dreptului de proprietate, 121 ha, pe raza comunei Valea Lungă, având aceleași semnături ale oficialităților. În același timp, mai există  și titlul de proprietate nr. 14106/1339, cu același cod – 008354, în care SC Maria Turism, intră în posesia a 207 ha, tot prin reconstituirea dreptului de proprietate, pe teritoriul comunei Valea Lungă.

Trebuie precizat că, potrivit legii 1/2000 privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și forestiere, titlul de proprietate se eliberează pe numele proprietarului de drept, în cauză persoanei, căreia i s-a reconstituit dreptul de proprietate. Nicidecum unei societăți private, care a primit terenul în baza unor  unor antecontracte de vânzare-cumpărare. Firma SC Maria Turism SRL funcționează după 1989 și nu are nicio legătură cu procesul de restituire a proprietăților. Un mare abuz pus la cale de autoritățile locale și județene!

Soc ietatea Jidvei, patronată de Claudiu Necșulescu,( fiul fostului secretar PCR, Liviu Necșulescu) a avut întotdeauna o relație specială cu PDL/PNL. O relație reciproc avantajoasă: Jidvei și-a promovat afacerile în județ, având sprijinul neprecupețit al liderilor politici, democrat-liberali, apoi liberali ( vezi prietenia cu senatorul Alexandru Pereș), în schimb, SC Jidvei a contribuit substanțial la finanțarea partidului, mai ales în timpul campaniilor electorale. SC Jidvei SA are un ”partaneriat strategic ” șicu primarul Mircea Hava, președintele organizației PDL/PNL Alba, un exemplu fiind promovarea vinului Jidvei drept ”Vinul Cetății Alba Iulia”.  Chiar acum, în plină campanie electorală, SC  Jidvei SA a semnat un contract de colaborare cu Primăria Alba Iulia pentru dezvoltarea turismului, în special pentru promovarea Cetății Alba Carolina. Astfel, vinul Jidvei devine produs exclusiv promovat în Cetatea de la Alba Iulia.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.