Traian Băsescu scapă deocamdată. Parchetul infirmă soluția dată în dosarul de șantaj

Traian Băsescu scapă deocamdată. Parchetul infirmă soluția dată în dosarul de șantaj

Traian Băsescu scapă deocamdată. Parchetul infirmă soluția dată în dosarul de șantaj

by July 28, 2016 0 comments

Procurorul General, Augustin Lazar, a infirmat prin ordonanta rechizitoriul prin care fostul presedinte, Traian Basescu, era trimis in judecata in dosarul in care este acuzat ca a amenintat-o pe Gabriela Firea, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public. Potrivit sursei citate, cercetarile urmeaza a fi reluate de catre sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justie.
“Rechizitoriul, in ansamblul sau, desi pastreaza structura unui astfel de act procesual, in realitate nu intruneste exigentele unui act de sesizare a instantei. Actul este marcat de ipsa de rigoare in modul de prezentare a faptelor ce fac obiectul actuatiei penale si motivare a dispozitiei de trimitere in judecata”, se mai arata in comunicatul Parchetului.

Comunicatul Parchetului

“Avand ca obiective atat comunicarea publica transparenta, cat si respectarea caracterului nepublic al urmaririi penale, in contextul vehicularii in mass-media a unor informatii referitoare la solutia dispusa de procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica in dosarul privind plangerea formulata de doamna Gabriela Firea (fost senator) impotriva fostului presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu, sub aspectul savarsirii de catre acesta a infractiunii de amenintare, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Prin ordonanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din 27 iulie 2016, examinandu-se din oficiu, conform dispozitiilor art. 64 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara (republicata), legalitatea rechizitoriului s-a dispus infirmarea solutiei data in dosarul mentionat anterior.

Prin rechizitoriul emis de procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica, verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei de catre procurorul – sef de sectie, la 21.07.2016, s-a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte sub aspectul savarsirii infractiunii de amenintare, in forma continuata (2 acte materiale).

In urma controlului ierarhic de legalitate efectuat, s-a constatat lipsa unei anchete efective, care sa respecte exigentele in materia continutului rechizitoriului si standardelor de claritate in prezentarea acuzarii in instanta, impuse de jurisprudenta in materie si practica Curtii Europene a Drepturilor Omului, rezultand astfel faptul ca nu au fost respectate prevederile art. 328 alin. (1) teza I coroborat cu art. 286 alin. (2) lit. c) C.pr.pen., cu referire la dispozitiile art. 1, alin. (2), art. 8, art.10 C.pr.pen., art. 6 paragraful (3) lit. a) din CEDO, art. 6 din Directiva 2012/13/UE.

Ca urmare a infirmarii solutiei initiale dispuse de procurori, cercetarile urmeaza a fi reluate de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru clarificarea acuzatiilor penale, completarea materialului probator, in vederea lamuririi tuturor aspectelor cauzei.

Ulterior, se va efectua o noua evaluare a intregului material probator, in raport si de doctrina si jurisprudenta in materie, pentru a adopta o solutie legala si temeinica in cauza.”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.