Un caz ”școală” de politizare excesivă a învățământului. Relațiile partinice, dincolo de profesie

Un caz ”școală” de politizare excesivă a învățământului. Relațiile partinice, dincolo de profesie

Un caz ”școală” de politizare excesivă a învățământului. Relațiile partinice, dincolo de profesie

by July 27, 2016 0 comments

Educația este în mare suferință, fapt demonstrat și de rezultatele la examenul de bacalaureat de anul acesta( doar 60% din elevi au luat bacu).  O mare pacoste care a generat eșecurile  din ultimii ani o  reprezintă politizarea excesivă a învățămâțământul. Avem un exemplu concludent în județul Buzău, unde ,un profesor, fiu de fost primar PNL , a ajuns din nou director de școală, pus în acest fotoliu de un inspector, care, a caștigat concursul de inspector școlar general, din poziția de lider liberal . Este vorba despre profesorul de matematică, Claudiu Cordodel, din orașul Nehoiu, fiul fostului edil, Alexandru Corcodel(PNL), susținut politic de Florina Stoian, devenită, de curând, șef al IȘJ Buzău.

Interesant este faptul că, potrivit presei locale,  acest Corcodel a fost numit director al liceului din Nehoiu, la o zi după ce doamna Stoian a obținut postul de sef al inspectoratului școlar. Nu s-a ținut cont de faptul că acesta fusese cercetat de Inspectoratul Școlar și chiar de Parchet,  după ce și-a umilit elevii, punându-i să scrie pe burtă. Mai mult, același Corcocel se află într-un conflict juridic cu școala pe care acum o conduce. Acum doi ani și-a dat liceul  în judecată pentru că fosta conducere i-a acordat calificative proaste.

Elevii, umiliți

Presa locală scria la sfârșitul anului trecut că elevii dintr-o clasă de la liceul din Nehoiu, Buzău, s-au plans de comportamentul  profesorului de matematică. Copiii de clasa a noua au susţinut  că dascălul, Claudiu Corcodel  i-a pus să ia notiţe întinşi pe duşumea şi că, de obicei, îi jigneşte şi le vorbeşte urât.  Părinții s-au arătat revoltați și au declarat că nu-și vor mai trimite copiii la școală până când nu se iau măsuri. Au depus plângeri la Inspectoratul Școlar și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele.

Incidentul a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie când trei elevi de la liceul din Nehoiu au întârziat la ora de matematică. Supărat, dascălul i-a pus să stea în picioare cu caietele lipite de perete și să scrie. Când adolescenții au spus că este o poziție incomodă şi că nu mai pot sta astfel, profesorul le-a spus să stea pe jos. Momentul în care elevii au stat întinși pe parchet a fost surprins de un coleg cu telefonul mobil.

Astfel, s-a ajuns ca un un grup de peste 20 de părinți să semneze o plângere comună  împotriva profesorului de matematică,  pe care îl acuză că terorizează și umilește elevii, pe care i-ar pune să ia notițe la oră stând pe burtă, pe podea.

Reclamația părinților

Mai mult, întreaga clasă s-ar afla în situație de corigență după ce profesorul Corcodel nu și-ar da prea mult interesul la clasă. Reclamația părinților a ajuns la Inspectoratul Școlar Buzău care, potrivit reclamanților, nu a luat măsuri, iar mai nou, la Ministerul Educației, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele.

„Fiica mea este clasa a IX-a D la Liceul din Nehoiu, unde a intrat a II-a pe clasă, iar eu sunt președintele consiliului de părinți. Am constatat că fiica mea are doi de 4 la matematică și m-am îngrijorat, așa că am luat legătura cu diriginta. Am văzut că la alte materii situația nu este la fel și că toată clasa are câte doi de 4 la matematică. Mi s-a spus că profesorul Corcodel este unul mai dificil, iar copiii spun că nu prea predă la ore. Sunt situații multe de corigență, iar caietele copiilor au doar 17 file scrise pe parcursul unui semestru. L-am sunat pe profesorul Corcodel, cu care mă cunoșteam de când era director, și mi-a spus: «stai liniștit că lucrurile se vor îndrepta». După două zile a mai pus încă un 4. Am aflat că mulți copii fug de la orele lui de frică. Am făcut ședință cu părinții și mulți au spus că vor să își mute copiii la alte clase“, a declarat pentru ziarul OPINIA Titu Vânătoru, unul dintre părinții reclamanți.

Părinții au apelat și la Inspectoratul Școlar, care a trimis în două rânduri în control doi inspectori, dar nu s-a întâmplat nimic.

„Inspectoratul a trimis la Nehoiu pe inspectorul de matematică Iorgu Mînzală, dar nu a făcut nicio cercetare. Mai mult, nu s-a ferit să meargă să bea cu Corcodel la bistro, unde au fost văzuți de localnici. Am sunat iar la IȘJ și l-au trimis pe inspectorul zonal Marcel Sultănescu. Acesta a început să învinovățească elevii că nu învață destul, că așa a pățit și el cu copilul lui. Niciun inspector nu a fost însă curios să verifice ceea ce am sesizat noi: modul în care profesorul Corcodel predă la oră, notele pe care elevii le au la alte materii. Chiar în ziua aceea a fost dată teza la matematică și Corcodel, în semn de răzbunare, i-a umplut de 1, dându-le subiecte foarte grele. Directorul liceului a vrut să facă o comisie de disciplină, dar profesori cu gradul I au refuzat să participe de frică. Nu e de mirare, atâta timp cât profesorul Corcodel este cunoscut pentru firea sa; i-a denigrat pe cei din liceu pe facebook, numindu-l pe director «baleg㻓, a mai declarat Titu Vânătoru.

Cică totul a fost premeditat

Corcodel s-a apărat, lansând acuze dure la adresa unui părinte: ”Totul a pornit de la tatăl unei eleve, care este un fost pușcăriaș pentru escrocherii. Totul cred că a fost premeditat, poze, scandal, după ce m-a sunat să îi pun fiicei o notă mai mare la matematică și am refuzat. O să-i fac plângere penală pentru calomnie. Poate avea și motive politice, pentru că tatăl meu a fost 20 de ani primar iar eu directorul liceului timp de șase ani. Cu conducerea școlii sunt într-un scandal mare și cred că și de acolo mi se trage”, a afirmat Claudiu Corcodel.

Susținătoarea profesorului Corcodel, Florina Stoian a câștigat  concursul organizat la Ministerul Educației, în primăvara acestui an,  devansându-i pe ceilalți cinci contracandidați. Membră  P.N.L., având sprijinul politic al lui Cezar Preda ( potrivit surselor noastre), Stoian a promovat cele trei probe (de CV, proba scrisă de teorie și prezentarea proiectului managerial) cu un punctaj total de 115,5 puncte.  Florina Stoian a mai fost inspector general în perioada guvernării PDL, ea la bază fiind educatoare.

Contracandidati au fost Nela Wamsiedel, inspector general cu delegație, Ionela Voicu (învățător Școala Cislău), Ionel Meiroșu (fost inspector general adjunct în guvernarea PNL), Dumitru Săndulache (profesor Colegiul Agricol), Radu Ispirescu (profesor Centru Școlar pentru Educație Incluzivă Buzău). Drept urmare, după câte se vede, pentru a ajunge inspector general e nevoie de susținere politică. Profesioniștii nu au nicio șănsă fără o proptea de partid.

Numit director, cu dedicație

Interesant este faptul că, potrivit presei locale, Claudiu Corcodel a fost numit director al liceului de la Nehoiu, la o zi după ce Florin Stoian a caștigat poziția de inspector general pe educație. Nu s-a ținut cont că profesorul Corcodel este în litigiu cu liceul, în urma incidentului legat de comportamentul său față de elevi, faptul că părinții acestor copii s-au adresat chiar și Parchetului de pe lângă  Judecătoria Pătârlagele. Legaturile politice dintre cei doi sunt, se pare, mai puternice. Precizăm că  profesorul Corcodel a fost membru marcant al PDL, ocupând , pe perioadă de timp, funcția de președinte PDL Nehoiu. Iar în urma fuziunii PDL-PNL, s-a format noul PNL, deci, inspectorul școlar general, fiind  , mai nou, în același partid cu Claudiu Corcodel.

Menționăm că nu întotdeauna relațiile dintre cei doi au fost foarte bune. Florin Stoian a mai ocupat funcția de șefă a inspectoratului școlar în vremea guvernării PDL, susținută de același lider, Cezar Preda, iar  Corcodel senior, era primar PNL la Nehoiu. Pe atunci, PDL și PNL erau la cuțite ( unii la putere, alții, în opoziție). În acea perioadă, Florina Stoian l-a acuzat pe primarul Cocodel de nereguli în reabilitarea liceului din Nehoiu, al cărui director era Corcodel fiul. S-a ajuns chiar ca primarul Corcodel să dea seama, în instant  pentru modul în care a cheltuit banii pentru modernizarea liceului.

Acum, situația s-a schimbat, vremurile bune s-au întors, PDL și PNL au fuzionat între timp, iar profesorul Corcodel se întoarce în fotoliul de director al licelui din Nehoiu, liceu care l-a pedepsit pentru modul în care trata elevii. Oare cum s-ar simți  copiii și părinții de la această unitate de învățământ, care văd că acest dascăl, nu numai că nu a pățit mai nimic,  în urma comportamentului deplasat în relația cu elevii săi, ci, chiar a fost promovat, în calitate de director.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.