Creștere economică record de după criza din 2008. Nu din producție, ci din consum

Creștere economică record de după criza din 2008. Nu din producție, ci din consum

Creștere economică record de după criza din 2008. Nu din producție, ci din consum

by August 12, 2016 0 comments

In primele 6 luni din acest an, economia a crescut cu 5,2%, pe seria bruta si cu 5,0% pe seria ajustata sezonier, a anuntat vineri Institutul National de Statistica. In trimestrul al doilea, cresterea economica a fost de 6% pe seria bruta si cu 5,9% pe seria ajustata sezonier (fata de acelasi trimestru din anul 2015), se mai arata in comunicatul INS. Asemenea ritmuri de crestere nu au mai fost intalnita in perioada de dupa criza din 2008, potrivit Hotnews.ro. 

Un asemenea ritm de crestere, generat mai mult ca sigur de consumul privat nu pare a fi sustenabil, dar trebuie sa tinem cont de majorarile salariale care au avut loc in acest an si care sugereaza ca tendinta ar putea continua si in perioada urmatoare.

Din pacate, consumul se duce in cea mai mare parte in importuri, intrucat economia romaneasca nu produce marfa suficienta si la un grad de sofisticare suficient cat sa multumeasca nevoile romanilor si mai alimenteaza astfel si deficitul balantei de plati care “apasa” tot mai greu pe cursul leului.

Am putea reduce dependenta de importuri prin investitii, dar acestea scad, din pacate.

Prin urmare, politicile populiste, relaxarea in zona de TVA, cresterile salariale si investitiile in contractie pot deveni o mica bomba in economie.

Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul II 2016, fiind revizuita fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 174 din 8 iulie 2016. In trimestrul II 2016, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,5%.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul II 2016 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2016, publicata in comunicatul de presa nr. 174 din 8 iulie 2016. Astfel :
–    rezultatele trimestrului III 2015, comparativ cu trimestrul II 2015, au fost revizuite de la 101,5% la 101,6% ;
–    rezultatele trimestrului IV 2015, comparativ cu trimestrul III 2015, au fost revizuite de la 101,1% la 101,2%.

Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.