Din găinăriile fostului edil al Buzăului. Bunurile Poliției Locale, la dispoziția lui Boșcodeală

Din găinăriile fostului edil al Buzăului. Bunurile Poliției Locale, la dispoziția lui Boșcodeală

Din găinăriile fostului edil al Buzăului. Bunurile Poliției Locale, la dispoziția lui Boșcodeală

by August 19, 2016 0 comments

Fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală, a trăit boierește pe banul statului. Ziarul nostru continuă seria dezvăluirilor legate de modul în care Boșcodeală a condus treburile obștei din acest municipiu. Fără să țină cont de cele mai elementare reguli  stabilite de legile țării, Boșcodeală s-a folosit de fondurile publice  pentru necesitățile sale persoanale. Documente oficiale, citate în exclusivitate, de  ziarul nostru, descoperă faptul că fostul edil a achiziționat bunuri din banii primăriei prin intermediul unei  instituții din subordine, ca apoi, să se folosească de acestea, în interes privat.

Asfel, potrivit documentelor citate, în anul 2013, Primăria Buzău a achiziționat o mașină Skoda cu numărul Bz-1-PBZ,  în valoare de 28.437 euro. Mașina de lux a fost trecută în folosința Direcției Poliția Locală, deși această instituție mai avea în utilizare, alte 10 autoturisme, depășind normativul din dotare , stabilit prin lege. Inspectorii de control au descoperit însă, că, limuzina Skoda nu a ajuns și în garajul polițiștilor locali, ci în utilizarea personală a primarului Boșcodeală.

”În baza contractului de furnizare nr.19701/29.11.2012, UATM Buzău a achiziționat în 2013,  un autoturism pentru transport persoane, marca Skoda, cu o capacitate de 198 cmc, în valoare de 124.474 lei ( 28.437 euro), prin derogare de la prevederile legale care interziceau achiziționarea de autoturisme care depășeau suma de 18.000 euro”, se arată în documentele citate.

Mai mult, ” din verificare, în perioada februarie 2013-2015, autoturismul achiziționat pentru necesitatea poliției locale nu a fost folosit potrivit destinației pentru care a fost cumpărat, respectiv, pentru funcționarea poliției locale, acesta fiind la dispoziția primarului Constantin Boșcodeală, așa cum rezultă documentele verificate și din explicațiile furnizate de persoane cu atribuții”.

Potrivit foii de parcurs a autoturismului Skoda, ”au fost efectuate deplasări în diferite orașe din țară, cum ar fi: București, Brașov, Ploiești, Târgoviște, Constanța, zone unde poliția locală nu are competențe teritoriale. Menționăm că aceste deplasări  nu sunt justificate cu ordine de deplasare semnate de ordonatorul de credite al UATM Buzău care să fie confirmate de instituția sau entitatea unde au fost efectuate deplasările, precum și scopul acestora”.

De asemenea, se arată în documentele citate, ” în 2015, Poliția Locală și Direcția Evidența Populației, au utilizat un număr de 17 autoturisme din care 10 folosite de poliția locală și alte 7, pentru alte activități, înclusiv autoturismul Skoda”.

”Prin depășirea normativului privind dotarea cu autoturisme și prin utilizarea mașinii Skoda cu nr. de înmatriculare Bz-10-PBZ pentru alte scopuri decât cele ale poliției locale, care fusese achiziționat prin excepție de la prevederile legale care interziceau achiziționarea de autoturisme, a fost produs un prejudiciu la bugetul local în sumă de 128.480 lei”, susțin anchetatorii.

Ce înseamnă acest prejudiciu: ”88.783 lei, ca urmare a utilizării autoturismului Skoda, reprezentând cheltuieli pentru întreținerea și funcționarea acestuia și 39.697, ca urmare a utilizării celui de-al 7 autoturism peste normativul legal privind dotarea cu automobile”.  Suma de 88.684, reprezentând cheltuielli pentru întreținerea și funcționarea mașinii Skoda, se adună astfel: 20.785 lei, reprezintă consumul de carburant, 15.167 lei, cheltuieli cu amortizarea autoturismului și 28.062 lei-cheltuieli de personal pentru Ioniță Gheorghe, polițist local, folosit ca șofer pe autoturismul Skoda.

Mai mult, anchetatorii au descoperit mari nereguli în modul în care administrația Boșcodeală a gestionat parcul de mașini din cadrul Direcției Poliția Locală,  adunând un prejudiciu adus bugetului local, pe acest palier, de 36.310 lei.

”UATM Buzău a fost prejudiciat prin gestionarea frauduloasă a autoturismelor din dotarea Direcției Poliția Locală. Au fost înregistrate furturi de componente la un autoturism Cielo, iar un autoturism Renault Trafic a fost avariat într-un accident rutier fără să fie luate măsuri de reparare a daunelor”, se mai spune în documentele citate.

Valoarea prejudiciului adus, stabilit de specialiștii din domeniu, pe această speță, este de 36.310 lei, reprezentând -9000 lei, furtul de componente auto și 27.310 lei, avariile aduse în urma accidentului, autoturismului Renault.

”În evidența Direcției Poliția Locală există 11 mașini. La verificarea efectuată la data de 01.07.2016, împreună cu Teodorescu Adrian, împuternicit în funcția de director al Direcției Poliția Locală, s-a constatat că un număr de 6 autoturisme nu sunt folosite, 5 dintre acestea fiind depozitate în incinta service-ului Skoda din Buzău, str. Transilvaniei nr.510, iar altul, din care a mai rămas doar un fragment din caroserie, este abandonat pe un teren aflat la intersecția str. Colonel Ion Brezoianu cuPompiliu Ștef. Din documentele prezentate a rezultat că la autoturismul Daewoo Cielo cu număr de înmatriculare Bz-10-CLM, au fost furate mai multe piese și componente de către polițistul local Oaie Florin și i s-a deschis dosar penal cu nr.2135/P/2014, clasat la data de 28.11.2014 ca urmare a înțelegerii părților, suma de 9000 de lei ar fi fost recuperată”, se mai menționează în documentele citate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.