Presa străină: Traficanții de arme din România vând automate AK-47 teroriștilor

Presa străină: Traficanții de arme din România vând automate AK-47 teroriștilor

Presa străină: Traficanții de arme din România vând automate AK-47 teroriștilor

by August 7, 2016 0 comments

Traficanti de arme din Romania le vand arme obtinute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroristilor, arata o ancheta realizata de Sky News.

Analistii de securitate spun ca celule islamiste si atacatorii considera in prezent armele automate drept cel mai bun mod de a semana teroarea in Occident, iar granitele deschise ale UE inseamna ca arme precum AK-47 pot fi trimise cu usurinta cumparatorilor din vestul Europei, scrie Sky News in material, citat de News.ro.

AK-47 este in prezent cel mai cautat tip de arma – o arma rar folosita de infractorii de rand, potrivit traficantilor, care spun ca cererea a explodat in ultimii doi ani.

Din muntii din Balcani pana in zonele enorme impadurite din estul Europei, bande de traficanti au acces la milioane de arme ascunse in perioada comunista sau disponibile in zonele invecinate regiunilor de conflict, precum Ucraina.

Dupa luni de negocieri cu o banda din Romania, echipa Sky News a fost trimisa intr-o zona izolata a tarii, pentru a se intalni cu reprezentanti ai traficantilor, care sa arate ce pot oferi.

“Nu exista nici un subterfugiu. Stiau ca suntem o organizatie de presa care vrea sa ilustreze ca obtinerea unei arme este relatic usoara si credeau ca le vom cumpara (…). Ideea este ca nu le pasa cine suntem, atat timp cat eram dispusi sa platim. Pe parcursul intalnirii, au spus clar ca vor vinde oricui: spargator de banci, criminal in masa sau terorist, nu facea nicio distinctie”, scrie Sky News.

Jurnalistii s-au intalnit cu traficantii pe o sosea, dupa care i-au urmat intr-o padure unde nu era semnal de la telefon, inainte de a opri pe o pajiste.

Doi barbati le-au cerut apoi jurnalistilor sa coboare, i-au perchezitionat, le-au verificat echipamentele si le-au incuiat telefoanele mobile in masina, luandu-le cheia.

Au deschis apoi portbagajul lor, aratandu-le ce tipuri de arme au de vanzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurari reporterilor ca pot oferi mii de astfel de arme, dar si munitie pentru ele.

“Le aducem din Ucraina cu munitie, oricata vreti”, a spus unul dintre ei.

Traficantii au spus ca armele sunt aduse mai intai in Romania, de unde o alta banda le preia si le trimite in vestul Europei si in Orientul Mijlociu. Destinatia principala este, insa, Occidentul.

Printre armele disponibile se aflau o pusca cu luneta, in valoare de 3.000 de euro, o pusca de arma austriaca Steyr, pusti semiautomate, pusti de vanatoare si pistoale.

La loc de cinste statea un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vanduta in Europa, in special in ultimii doi ani, au explicat traficantii.

Barbatii au spus ca se ocupa numai de arme de foc, dar au legaturi stranse cu o alta banda care se ocupe de armament greu. Grenade, grenade propulsate de rachete si mine.

Cand au aflat, insa, ca jurnalistii nu vor cumpara, traficantii au decis sa plece. Au cerut echipei Sky News sa mai astepte 20 de minute inainte de a pleca, la randul sau. “Daca mai veniti, trebuie sa cumparati”, a spus unul dintre traficanti la plecare.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.