Companii străine primesc ajutor de stat, iar firmele românești sunt gâtuite. Cine e în spatele afacerii

Companii străine primesc ajutor de stat, iar firmele românești sunt gâtuite. Cine e în spatele afacerii

Companii străine primesc ajutor de stat, iar firmele românești sunt gâtuite. Cine e în spatele afacerii

by September 1, 2016 0 comments

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, la 29 august, că a selectat şase proiecte de investiţii, în valoare totală de 2,28 miliarde de lei, care intră în etapa finală de analiză pentru a beneficia de ajutor de stat, în baza schemei de stimulare a investiţilor cu impact major în economie, potrivit evz.ro. Cele şase firme ale căror cereri de ajutor de stat au fost selectate sunt Pirelli Tyres România SRL, Arctic SA, Clariant Products Ro SRL, Robert Bosch SRL, Safe Med International SRL şi Alu Menziken SRL.

Valoarea ajutorului de stat solicitat de aceste firme se ridică la 621,5 milioane de lei. “Din 36 de proiecte de investiţii, au fost selectate şase în valoare totală de 2,28 miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei. Urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele şase cereri de acord pentru finanţare şi anunţate rezultatele finale”, se menţionează în comunicatul ministerului de Finanţe.

Ziarul Financiar scrie că “selecţia a doar şase proiecte din 36 depuse la Ministerul de Finanţe pentru ajutor de stat a suscitat comentarii puternic negative din partea consultanţilor şi a companiilor ne­se­lectate”. Stiripesurse.ro afirmă, ciotând publicaţia Naţional, că şeful Cancelariei, Dragoş Tudorache, este cel care a luat această decizie controversată. “Poate șefului Cancelariei premierului, ca și ministrului Finanțelor și altor miniștri nu li s-a părut nimic neadecvat că, în proporție de sută la sută, ajutoarele de stat de 621 milioane lei oferite de la buget tocmai ce s-au dus în conturile a șase companii străine”, afirmă Naţional.

Un spital privat de oncologie (în Otopeni), despre care iniţiatorul proiectului, profesorul universitar Caius Traian Dragomir, fost candidat la preşedinţia României şi secretar de stat în guvernul Petre Roman, spune că va fi „foarte modern“, a primit aprobare iniţială pentru un ajutor de stat din partea Guvernului României în valoare de 72,8 mil. lei (18 mil.  euro), mai arată Ziarul Financiar, în ediţia de miercuri.

Proiectul a fost câştigat, însă, de o firmă, Safe Med Internaţional SRL, abia înfiinţată în 27 mai 2016, având ca acţionar pe Caius Traian Dra­gomir şi societatea Victoria Limited SRL.

Safe Med are un capital social de 550.000 lei, zero angajaţi şi zero venituri. La rândul său, Victoria Limited SRL, înfiinţată în 2005, are zero angajaţi şi zero cifră de afaceri, „în schimb“ are datorii de 82 mil. lei, la active de 71 mil. lei.

Presa a scris în repetate rânduri că Dragoş Tudorache, şeful cancelariei, este mâna dreaptă a premierului.

Judecător în Galați, în perioada 1997-2002, Dragoș Tudorache a lucrat ulterior pentru Organizația Națiunilor Unite în Kosovo, apoi la Comisia Europeană, în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne, în unitatea care se ocupă de Schengen.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.