Orașul Timișoara a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2021

Orașul Timișoara a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2021

Orașul Timișoara a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2021

by September 16, 2016 0 comments

Timișoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană în 2021! În faza finală a competiţiei rămăseseră 4 oraşe – Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Bucureşti. Joi, echipele şi-au susţinut proiectele în faţa juriului internaţional, care a desemnat câştigătorul. In 2021, Romania va da Europei o capitala culturala, alaturi de Grecia. Orasul desemnat va primi zeci de milioane de euro.

„Sunt extrem de emotionat si fericit, la fel ca toti concitadinii mei. Vreau sa multumesc comunitatii timisorene pentru efortul depus, pentru priceperea in a elabora acest proiect si a-l sustine, pentru ca este o victorie de echipa, echipa fiind comunitatea timisoreana in ansamblul ei. Multumesc in mod special doamnei Simona Neumann, pentru ca a muncit enorm si competent.

Ei s-au dovedit cei mai buni cetateni ai timisoarei in aceasta perioada, cu daruirea cu care s-au implicat in acest proiect. Multumesc celor din aparatul administratiei locale, consilierilor locali, liderilor comunitatilor etnice din acest oras. Vrea sa multumesc liderilor tuturor bisericilor din Timisoara, au fost alaturi de noi, universitatilor. Noi suntem constienti ca greul de acum incepe.

Pe parcursul urmatorilor 5 ani vom face tot ce putem pentru a exercita cu onoare aceasta calitate de Capitala Europeana a Culturii. Noi am prevazut un buget de 48,5 mil euro, din care 20 de la bugetul local, 5 de la cj, 1,5 de la comisia europeana si contam pe diferenta de la bugetul central al Romaniei. Multumesc tuturor„, a declarat primarul Nicolae Robu, imediat dupa ce Timisoara a fost anuntata drept capitala culturala a Europei.

Capitala Culturală Europeană este un titlu conferit pentru un an. Programul se derulează din 1985. Începând cu 2007, titlul a fost oferit pentru două oraşe. În anul 2007, Capitale europene ale culturii au fost Sibiu și Luxemburg.

Numărul oraşelor care au deţinut titlul de Capitală europeană a culturii va ajunge la 60 în 2019. Până în 2001, titlul era Oraşul european al culturii. Acţiunea este deseori considerată iniţiativa culturală emblematică a Uniunii Europene.

Bucureştiul promitea 10 mii de evenimente culturale cu investiţii de 75 de milioane de euro. “Oraşul invizibil” este tema propusă de echipa capitalei. Proiectul recreează o legătură emoţională între locuitori şi oraş. Astfel, memoria Capitalei devine memorie colectivă, iar cartierele marginaşe renasc prin cultură.

Timişoara vrea să promoveze culturile tuturor etniilor, cu mesajul “Luminează oraşul prin tine!”. Organizatorii au structurat programul cultural sub forma unei călătorii de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni, locuri.

Cluj-Napoca se baza pe Festivalul Internaţional de Film Transilvania, pe artele vizuale şi şcoala de pictură. Un punct forte al proiectului îl constituie festivalul UNTOLD şi evenimentul Jazz in the Park sau spectacolele impresionante în aer liber ale Operei. Mesajul propus este “Cultura Conectează”.

Baia Mare miza pe moştenirea arhaică, folclor, arhitectura în lemn şi talentul comunităţii. Motto-ul este “Cultura Ospitalitătii”. Propunerile au în vedere activităţi editoriale, arhitecturale, fotografie, IT&C, anunță TVR.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.