Victor Ponta, sub control judiciar. Tony Blair, plătit cu banii unui candidat la parlamentare

Victor Ponta, sub control judiciar. Tony Blair, plătit cu banii unui candidat la parlamentare

Victor Ponta, sub control judiciar. Tony Blair, plătit cu banii unui candidat la parlamentare

by September 6, 2016 0 comments

Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub  control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de procurorii DNA de folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si de complicitate la infractiunea de spalare de bani. Reamintim ca Victor Ponta a fost marti dimineata la DNA Ploiesti, acolo unde e asteptat si Sebastian Ghita. Procurorii afirma intr-un comunicat ca Ponta si-a folosit autoritatea de lider al PSD pentru a plasa un om de afaceri pe un loc eligibil la alegerile parlamentare contra sponsorizarii cu 220.000 de euro a aducerii in Romania a lui Tony Blair pentru o intalnire cu Ponta.

In schimbul acestui favor, omul de afaceri, care nu este nominalizat de DNA, in comunicatul publicat marti, a platit 220.000 de euro pentru a aduce in Romania o “personalitate care beneficia de notorietate internationala”. Nici aici DNA nu face nici o nominalizare, dar, potrivit surselor HotNews.ro, e vorba despre Tony Blair.

Reamintim ca Victor Ponta si Sebastian Ghita au fost audiati marti dimineata la sediul DNA Ploiesti. Sebastian Ghita a afirmat ca in acest dosar este vehiculat si numele fostului premier britanic Tony Blair.

Potrivit comunicatului DNA, Victor Ponta a urmarit sa obtina “foloase ce nu i se cuveneau, constand in plata sumei de 220.000 euro, necesara organizarii unei vizite in Romania a unei personalitati politice straine”.

Scopul acestei vizite, afirma procurorii, era ca, “prin mediatizarea unor intalniri alaturi de personalitatea care beneficia de notorietate internationala, Ponta Victor Viorel sa castige capital electoral, in conditiile in care, in cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau sa aiba loc alegeri locale si parlamentare”.

Suma de 220.000 de euro ar fi fost obtinuta prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil.

Procurorii afirma ca, pentru a se crea aparenta ca vizita fostului lider strain in Romania nu are loc la initiativa partidului, s-a stabilit ca intreaga activitate sa fie organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit si apolitice, care sa induca ideea in randul opiniei publice ca intalnirea persoanei publice straine cu Ponta ar fi avut loc la initiativa celui dintai.

“In acest scop, Ponta Victor Viorel impreuna cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizatiei nonprofit sa gaseasca o modalitate prin care politicianul strain sa fie chemat in Romania fara sa fie cunoscut faptul ca initiativa ii apartinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionata de organizarea acestui eveniment sa fie suportata de omul de afaceri prin intermediul unei societati comerciale controlate prin persoane interpuse”.

In acest sens, pentru a disimula originea ilicita a sumei de 220.000 de euro, Ponta a acceptat, in intelegere cu omul de afaceri, incheierea succesiva a doua contracte.

“Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constand in plata sumei de 220.000 euro necesara obtinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel si pentru formatiunea politica reprezentata de catre acesta, conform intelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de catre presedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, in cadrul unui colegiu electoral din judetul Prahova”, se mai arata in comunicatul DNA.

Omul de afaceri a fost ales ulterior deputat in Parlament.

Procurorii arata, in acest comunicat, ca “in ultima perioada, in politica romaneasca a aparut o practica potrivit careia oamenii potent financiar pot accede cu usurinta in functii de demnitate publica alese, fiind promovati de conducerile partidelor politice cu scopul direct si nemijlocit de a asigura finantarea ilegala a partidelor in campaniile electorale”.

“In acest context, in conditiile in care legea partidelor politice si legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finantare a partidelor si a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natura a aduce grave prejudicii democratiei care presupune ab initio ca persoanele care acced in functii de demnitate publica sa fie alese de catre popor potrivit principiului reprezentativitatii pe criterii de competenta profesionala si probitate.

Practic orice plata facuta in aceste conditii constituie un folos necuvenit atata timp cat accederea pe listele de candidati intr-un colegiu care sa asigure obtinerea mandatului este conditionata de efectuarea acesteia”m, avertizeaza procurorii.

Ce obligatii are Victor Ponta:

  • sa se prezinte la sediul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti sau la sediile instantelor de judecata, ori de cate ori este chemat;
  • sa informeze de indata organele judiciare cu privire la schimbarea locuintei;
  • sa se prezinte la Directia Generala de Politie a Mun. Bucuresti – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat
  • sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului/judecatorului competent;
  • sa nu se apropie de alte persoane mentionate in ordonanta si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale;
  • sa nu faca declaratii in mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati in cauza
  • sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

In cazul in care incalca aceste obligatii, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.