Analiză politică pe Ialomița: PSD – penal, PNL-imoral, ALDE-conjunctural, PMP-de viitor

Analiză politică pe Ialomița: PSD – penal, PNL-imoral, ALDE-conjunctural, PMP-de viitor

Analiză politică pe Ialomița: PSD – penal, PNL-imoral, ALDE-conjunctural, PMP-de viitor

by November 16, 2016 0 comments

În județul Ialomița, patru partide au mari șanse să treacă pragul de 5 procente: PSD, PNL, PMP și ALDE. Din păcate, județul a răman unul ”roșu”, fiind un fief al PSD, mai ales, în contextul în care acest partid are un electorat disciplinat. Dar, cu cât prezența la urne este mai mare, cu atât scade procentul obținut de PSD, deoarece nehotărâții se orientează către partidele de dreapta.  PNL se plasează pe poziția a doua, însă, electoratul său nu este unul stabil, ci mai mult, contextual, o buna parte din rețea sa electorală fiind formată din vechea gardă a PDL.

PMP are șanse să crească vizibil, mai ales că în județul Ialomița, Traian Băsescu are o imagine foarte bune în anumite zone urbane și chiar rurale. PMP se bazează pe oameni politici noi, oameni de afaceri care au reușit prin propriile forțe, fără să fie dependenți de anumite  structuri ale administrației locale sau centrale. Acest lucru  dă posibilitatea PMP de a crește exponențial, dacă se merge pe o campanie electorală ”inteligentă”. ALDE are șanse să treacă pragul de 5 procente, deși a fost un centru al răzvrătiților împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. Dar, Tăriceanu reprezintă o locomotivă pentru partid și reprezintă o imagine bună pentru publicul de tip Antena 3.

La o primă caracterizare, am putea spune că la Ialomița, PSD este penal, PNL- imoral, ALDE – conjunctural, iar PMP-de viitor. În timp ce la PSD există un grup de interese, o gașcă care funționează unitar și pe baza unor structuri închegate prin trafic de influență, la PNL există interese personale, fiecare lider acționând potrivit propriilor obiective ( după expresia ”unul hăis și altul cea”), deoarece unificarea PNL-PDL nu s-a consumat încă. PMP are șanse mari să crească deoarece pe partea de ”dreapta” nu există coerență, nu există structuri ideologice bine conturate, nu există lideri de opinie,  charismatici, care să poată atrage electoratul ” de dreapta”, un electorat intelligent, de nivel mediu, cu educație, care pune accentul pe initiativa privată.

De aceea, PMP poate acoperi acest gol tocmai venind cu povești de succes a unor oameni întreprinzători, dornici să facă o politică ”de dreapta”. PMP Ialomița trebuie să meargă pe crezul lansat de Traian Băsescu, care, declara că, înainte de a fi politician, trebuie să fi un om de succes, cu o carieră profesională în spate, care a reușit  în viață. Un lider PMP trebuie să fie un model de om ”realizat”, pentru electoratul de dreapta. PMP trebuie să vină în fața alegătorilor cu modele de viață, care să știe să le reprezinte interesele în Parlamentul României.

Un exponent al politicilor promovate de PSD la Ialomița este fostul președinte al Consiliuli Județean, Silvian Ciupercă, care a stat în arest preventiv și este urmărit penal  pentru luare de mită și abuz în serviciu. În jurul său se crease o adevărată rețea de trafic de influență care a funcționat ani de zile și care controla întreaga structură politică și administrativă a județului. Deși Ciupercă a fost tras pe linie moartă, actorii din această grupare funcționeză în continuare și candidează la Parlament.  Nici Marian Neacșu, lider al PSD Ialomița și secretar general al PSD nu mai candidează pentru că a fost condamnat definitiv, dar el trage sforile, în continuare, în organizație.  

Pe liderul listei pentru Camera Deputaților, deputatul  Mihăiță Găină, îl găsim, potrivit stenogramelor din dosarul penal al lui Ciupercă, în rețea de trafic de influență a fostul șef al CJ. De asemenea, în fruntea listei pentru Senat, actualul senator, Marian  Pavel este descoperit, în același dosar penal,  în această structură bine organizată a PSD, constrută în jurul filialei județene Ialomița și care va acționa, în același mod și în viitor.  Deci, PSD oferă ialomițenilor continuitate…in ilegalități și fărădelegi.

La PNL situația este, oarecum diferită. Nu există un grup coerent , o gașcă ”de cartier”, ci doar ”lupi singuratici”, care candidează pe aceeași listă. Dar, fiecare pe cont propriu: Gheorghe Tinel la Camera Deputaților și Cristina Pocora, la Senat. Cei doi nu au nimic în comun, dar candidează sub aceeași siglă.

Gheorghe Tinel s-a remarcat în politică  printr-un simț  foarte dezvoltat de adaptare la situația ”de facto”, orientându-se permanent la mișcările de pe scena politică. Și-a început campania de imagine din poziția de funcționar la Ministerul Agriculturii care a criticat politica dusă de PDSR pe vremea guvernării Adrian Năstase, fiind apoi compensat cu poziția de șef al Corpului de Control în vremea guvernării Alianței DA, pentru ca astăzi să-și prezerveze poziția de director general adjunct la minister, unde ar putea să se întoarcă dacă nu va mai fi parlamentar. S-a orientat către PDL,  un mare aplaudac al lui Traian Băsescu, pentru ca apoi, din calitatea de deputat PNL, să critice luările de poziție ale  lui Băsescu, ca lider al PMP. Deși este bine cunoscut la Camera Deputaților, fiind, la un moment dat lider al deputaților PDL,Tinel  nu s-a făcut remarcat printr-o activitate parlamentară deosebită, el ocupându-se mai mult, să apară pe la diferite emisiunitv.  S-a făcut cunoscută  ca deputat după ce a venit cu ideea ca toți plopii de pe marginea drumurilor să fie tăiați pentru că ar reprezenta un pericol penntru șpferi, ca o reacție oportunistă după ce, un copac s-a răsturnat peste o mașină, în urma unei furtuni. Deci, un politician care se mișcă, după cum bate vântul!

Candidatul PNL pentru Senat, Cristina Pococa vine din structurile mai vechi ale PNL, ea fiind, ani de zile secretara lui Paul Păcuraru, fost senator liberal, fost președinte al PNL Galați. Ea s-a folosit foarte mult de relații din interiorul PNL pentru a se lansa în politica mare. Deși a stat în umbra lui Păcuraru ( îi organiza conferințele de presă la Senat), ea și-a văzut mereu interesul. Nu  are nicio treabă cu județul Ialomița, dar aici a găsit un debușeu, un loc călduț pentru a intra în Parlament. Nu este implicată în afaceri sau în fapte de corupție, dar nu stat departe de ”găinării”. Pocora a obținut un apartament în București de la ANL, pe motive sociale, deși mai avea și ale proprietăți, ( case în București și Focșani), ceea ce ce s-ar numi o ilegalitate. S-a orientat bine și pe plan personal, căsătorindu-se cu un cunoscut journalist de televiziune. Cristian Pocora este o femeie bine care stă bine în plan politic, care arew o imagine OK la TV, dar dincolo de poleială, este…tabula rasa. 

( Cod unic de identificare al mandatarului financiar atribuit AEP: 11160002)

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.