Mihăiță Calimente (ALDE): Constituția României este legea fundamentală. Să nu uităm niciodată (P)

Mihăiță Calimente (ALDE): Constituția României este legea fundamentală. Să nu uităm niciodată (P)

Mihăiță Calimente (ALDE): Constituția României este legea fundamentală. Să nu uităm niciodată (P)

by December 8, 2016 0 comments

Constituția României este legea fundamentală a statului român care reglementează, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor și autoritățile publice fundamentale. Aceste drepturi nu au apărut brusc, ci sunt eforturile, speranţele şi conflictele românilor, care au murit luptând pentru recunoașterea lor.
În ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 a fost adoptată actuala Constituție a României și a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul național din 8 decembrie 1991, cu o majoritate semnificativă: din numărul de 10.948.468 de participanți, 77,3% au răspuns afirmativ, 20,49% negativ, voturile nule reprezentând 2,3%. Elaborarea, dezbaterea și adoptarea Constituției au durat un an și jumătate.

După patru ani de la adoptarea Constituției României, la 13 noiembrie 1995, deputații au adoptat, în cadrul ședinței Camerei Deputaților, propunerea legislativă privind proclamarea Zilei Constituției României, pentru data de 8 decembrie. Plenul Senatului a aprobat, la 5 decembrie 1995, inițiativa legislativă a Camerei privind proclamarea Zilei Constituției României (Legea nr. 120/8 decembrie 1995).

Constituția adoptată în 1991 a fost modificată și completată prin Legea de revizuire a Constituției României nr. 429/2003. Aceasta a fost aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003 și a intrat în vigoare la 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Curții Constituționale nr. 3 din 22 octombrie 2003, pentru confirmarea rezultatului referendumului național din 18-19 octombrie 2003, privind Legea de revizuire a Constituției României.

Constituția este de o importanță hotărâtoare pentru fiecare persoană, român, deoarece protejează libertatea individuală, iar principiile sale fundamentale guvernează România, toate acestea cu scopul de a asigura siguranța și fericirea oamenilor. Constituția plasează puterea guvernului în mâinile cetățenilor. Aceasta limitează puterea guvernului și stabilește un sistem de control și de echilibru.

Constituția noastră garantează drepturile noastre cele mai de bază, dreptul nostru la viață, libertate, proprietate și de a participa liber la sistemul nostru democratic. Aceasta consacră principiul că guvernul există pentru a proteja drepturile tuturor cetățenilor, și nu are nici o putere legitimă de a priva orice cetățean sau clasă de cetățean al drepturilor lor, fără un proces de drept.

Un singur lucru ne leagă împreună legal şi pentru totdeauna – Constituţia României. Noi avem o istorie foarte extinsă ca popor, cu multe încercări, dar cu finalitatea că indivizi din diferite grupuri etnice și religioase pot trăi împreună în pace.

ART. 1 Statul român
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.
(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.
(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.
(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
ART. 2 Suveranitatea
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
ART. 4 Unitatea poporului şi egalitatea între cetăţeni
(1) Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi.
(2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.
„Patria nu este numai pământul din care scoatem rente. Patria o face şi limba şi istoria, şi religia şi tradiţiile. A da cu piciorul în toate acestea, este a se lepăda cineva de patria sa. Precum un părinte nu are dreptul a-şi lăsa copilul fără instrucţie, cu mai mare cuvânt el nu are dreptul de a-i da o educaţie antinaţională, care face dintr-însul un element înstrăinat de ţară.” – Spiru Haret
(Cod unic de identificare al mandatarului financiar atribuit de AEP: 11160008)

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.