Mihăiță Calimente (ALDE): Partidul nostru militează pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

Mihăiță Calimente (ALDE): Partidul nostru militează pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

Mihăiță Calimente (ALDE): Partidul nostru militează pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

by December 6, 2016 0 comments

Violenţa a ajuns ca o răceală, un fapt comun, banal, care există şi o acceptăm! Face parte din viaţa noastră! O întâlnim oriunde: acasă, pe stradă, la televizor, în ziare, în grădiniţe, în şcoli, în magazine!
Găsim peste tot şi motivele omului de a fi violent: lipsa educaţiei, comunicare defectuoasă, imagine de sine scăzută, modele parentale, putere, control, religie. Găsim scuze pentru om ca el să fie violent!
Există atâtea tipuri de violenţă asupra femeilor, izolare, frică, manipularea prin intermediul copiilor, ameninţarea, violenţa emoţională, violenţa economică, violenţa sexuală, violenţa fizică, încât unele dintre ele le experimentăm, dar nu realizăm ce impact au asupra noastră ca oameni, asupra femeilor, asupra copiilor, asupra familiei, asupra comunităţii, aceste tipuri devenind ca un lanţ al slăbiciunilor din care nu se poate ieşi.
În România, 27% din cazurile de omor au avut loc în familii.
În România, 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei.
În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de către partenerul său de-a lungul vieții, 80% dintre femeile abuzate sexual sunt agresate de către bărbaţi pe care îi cunosc, mai mult de jumătate au loc în locuinţa proprie.
În România, În 50% dintre cazurile în care bărbaţii îşi abuzează partenerele, sunt agresaţi şi copii.
Consiliului Europei a demarat o campanie împotriva violenței asupra femeilor, subliniind că violența domestică omoară o femeie la fiecare 12 minute, 1 din 3 femei se va confrunta cu o formă de violență pe parcursul vieții, cel puțin 200 de milioane de fete și femei au fost supuse mutilării genitale.
Astăzi, 25 noiembrie este Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999.
În Constituţia României, există capitolul II – Drepturile şi libertăţile fundamentale, iar în articolul 22, Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, este specificat că „(1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate. (2) Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant.”, iar în articolul 26, Viaţa intimă, familială şi privată, „ (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată. (2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.”
În 2015, România s-a alăturat liderilor celor 193 state membre ale ONU la Summit-ul privind dezvoltarea din septembrie 2015, adoptând Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal şi care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu. Central Agendei 2030 se regăsesc obiective de dezvoltare durabilă în vederea eradicării combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei, precum sănătate şi bunăstare – asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă, educaţie de calitate – garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi, egalitate de gen – realizarea egalităţii de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor.
Guvernul României a aprobat, la 23 septembrie 2015, proiectul de lege privind ratificarea Convenției Consiliului Europei de la Istanbul pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
În România, prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, și implicit a violenței în familie, reprezintă o parte integrantă a politicii de stat pentru protecția familiei și de sănătate publică, fiind soluționată legislativ prin Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie modificată prin Legea nr.25/2012, care stipulează că „prevenirea și combaterea violenței în familie face parte din politica integrată de ocrotire și sprijinire a familiei, dezvoltarea și consolidarea solidarității familiale și reprezintă o importantă problemă de sănătate publică și constituie, totodată, un obiectiv de interes național”.
Da, este treaba noastră, a tuturor, de a respecta Constituţia României, de a ne respecta unii pe alţii, nevoile şi drepturile noastre!
ALDE nu tolerează actele de violență împotriva femeilor, ci le condamnă, iar cel mai important este efortul nostru de prevenire și încetare a violenței împotriva femeilor și fetelor, prin programe naţionale clare, concrete de educaţie şi legislaţie. Avem nevoie de moduri eficiente de a preveni şi de a putea schimba ceva, prin toate formele pozitive de educaţie formală, nonformală şi informală: furnizarea, analizarea şi dezbaterea de materiale didactice despre egalitate, rolurile de gen fără stereotipuri stereotipe, conflictele fără violenţe, promovarea beneficiilor educaţiei informale, specializări pentru părinţi, educatori, învăţători, profesori, promovarea de programe pentru a preda infractorilor să adopte comportament non-violente.
Avem nevoie să finanţăm în mod adecvat, să aplicăm şi să implemen tăm proiecte şi să monitorizăm proiecte pentru a sprijini dezrădăcinarea violenței împotriva femeilor și fetelor! Este nevoie de proiecte pe termen lung, de implicarea comunităţii, instiuţiilor, este nevoie de noi toţi! Este nevoie să ne implicăm mult mai activ pentru protecţia victimelor, să îmbunătăţim legislaţia, cu privire la victimă, cât şi la agresor, şi aplicarea de măsuri pentru o protecţie reală şi o integrare reală, să îmbunătăţim numărul serviciilor şi calitatea acestora şi să asigurăm accesul la servicii adecvate, este necesară o implicare în transformarea activă a atitudinilor populaţiei în general şi cele ale bărbaţilor în special, prin responsabilizarea acestora şi aplicarea de măsuri, implicarea în programe de integrare socială şi depăşirea stereotipurilor şi în activităţile ce ţin de prevenirea violenţei împotriva femeilor.
(Cod unic de identificare al mandatarului financiar atribuit de AEP: 11160008)

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.