Tăriceanu: Decizia CCR trebuie să ducă la demisia Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA

Tăriceanu: Decizia CCR trebuie să ducă la demisia Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA

Tăriceanu: Decizia CCR trebuie să ducă la demisia Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA

by February 28, 2017 0 comments

Presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu afirma intr-o postare pe Facebook, marti dimineata, ca decizia Curtii Constitutionale de luni trebuia urmata de demisia Laurei Codrutei Kovei de la sefia DNA, intrucat “schimbarea trebui sa inceapa cu o curatire a acestor institutii”.

Mesajul lui Tariceanu:

“In orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR, ar fi fost urmata de demisia sefului institutiei care a incalcat un principiu fundamental al democratiei: separatia puterilor in stat. Refuzul de a demisiona este inca o dovada a ceea ce as numi: coruptia de putere. Am spus si repet: puterea absoluta corupe absolut. Din pacate, DNA a actionat in logica institutiilor opresive din statul comunist, convinse ca au toata puterea si ca nimeni nu le poate sta in cale. Decizia CCR este una istorica si cred ca stopeaza ofensiva unor institutii nedemocratice de a prelua toata puterea in Romania. Ca presedinte al Senatului, camera superioara a forului democratic suprem, nu pot decat sa sper ca in institutiile nedemocratice mai sunt oameni care au suficienta responsabilitate pentru a intelege ca lucrurile trebuie sa se schimbe.

Schimbarea trebuie sa inceapa cu o curatire a acestor institutii. Opinia publica a aflat in ultimele saptamani informatii compromitatoare despre procurori care s-au comportat nedemn pentru functia lor: au actionat abuziv, in logica cuiva care stie ca are puterea absoluta. De asemenea, au iesit la suprafata informatii legate de protocoale dintre SRI si DNA care depasesc cu mult cadrul legal de relationare intre cele doua institutii. De la mic – la mare, de la cazuri individuale – la modalitati de actiune institutionale, se vede cum cancerul coruptiei de putere risca sa cuprinda intreg acest sistem. Deci, o curatire nu mai poate fi amanata.

In acelasi timp, decizia CCR trebuie sa aduca in prim-plan si incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Decizia nu este, propriu-zis despre aceste drepturi, dar incalcarea lor este un efect nedorit al betiei de putere. Am sperante ca eforturile mele, alaturi de reprezentantii asociatiilor de magistrati si o serie de voci din societatea civila, vor da roade. In Romania de astazi, drepturile si libertatile cetatenilor sunt incalcate, telefoanele cetatenilor sunt ascultate fara mandat, oameni nevinovati sunt haituiti de justitia care ar trebuie sa le faca dreptate, iar Romania pierde sute de milioane de euro la CEDO. Aceste lucruri trebuie schimbate si eu voi continua sa actionez pentru a le schimba.”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.