Frăția plagiatorilor de la Academia de Poliție. Care e rolul lui Petre Tobă

Frăția plagiatorilor de la Academia de Poliție. Care e rolul lui Petre Tobă

Frăția plagiatorilor de la Academia de Poliție. Care e rolul lui Petre Tobă

by March 20, 2017 0 comments

Surse din zona Ministerului de Interne ne-au trimis un material referitor la situația de la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, care tinde să devină explozivă, dacă nu va fi soluționată rapid de conducerea MAI.

În material se  atrage atenția asupra unor relații nepotrivite între cei mare manageriază această instituție de învățământ, aflată în subordinea Poliției Române. Mai mult, se constată constituirea unei  coaliții  între personaje dubioase , acuzate de plagiat,  care conduc destinele acestei școli de elită.  Sursele noastre se întreabă câtă credibilitate pot avea, în fața elevilor, profesori care au primit verdict de plagiat sau există suspiciuni că au ajuns doctori în științe, prin copiat.

Gașca lui Tobă

 Această gașcă pare să fie coordonată de fostul ministru de Interne, Petre Tobă, care a fost nevoit să-și dea demisia, anul trecut, în timpul Guvernării tehnocrate, pentru un verdict de plagiat. Din această clică mai fac parte, rectorul Academiei de Poliție, Torje Daniel Costel, fost actor, fost profesor de sport, ajuns coordonator de lucrări de doctorate, deși  există numeroase suspiciuni legate de modul în care a fost întocmită lucrarea sa de doctorat;  Țupulan Marin Claudiu,  șef de catedră și vicepreședinte al Senatului, cel care l-a ”spălat” de plagiat pe Petre Tobă, acuzat, la rândul său de plagiat în serie;Ștefan Cristian Eduard, decan al Facultății de Poliție, acuzat de fals și uz de fals.

Gașca plagiatorilor de la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” s-ar fi constituit în perioada Guvernării Cioloș, după ce Petre Tobă a ajuns ministru de Interne. În 2016, rector al Academiei a fost numit Țupulan Marin Claudiu, iar Ștefan Cristian Eduard, decan al Facultății de Poliție.

Petre Tobă a pierdut titlul de doctor, anul trecut, în urma verdictului dat de  CNATDCU. În urma acestei decizii oficiale , Tobă a fost nevoit să-și dea demisia din funcția de ministru.

Însă, la conducerea Academiei de Poliție au rămas prietenii lui de plagiat. Este vorba despre Țupulan Marin Claudiu, șef de catedră și vicepreședinte al Senatului Academiei, cel care a încercat să-l spele de păcate pe Tobă, din calitatea sa de coordornator de doctorate.

Țupulan, plagiat în formă agravantă

Presa și profesori universitari l-au acuzat pe Țupulan de plagiat în formă agravantă. Cinci articole publicate în perioada 2012-2014 de profesorul universitar Marin Claudiu Ţupulan de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti sunt suspecte de plagiat, scrie Centrul Român de Jurnalism de Investigație(CRJI).

 „Plagiatul la profesorul Marin-Claudiu Ţupulan este, în esenţă, unul masiv şi intenţionat, ca şi în cazul Petre Tobă pe care, culmea ironiei, a ajuns să îl apere şi absolve de plagiat”, a declarat, pentru CRJI, profesorul universitar Dumitru Sandu.

De exemplu, articolul „Dimensiunea globală a traficului de droguri”, semnat de profesorul universitar Claudiu Marin Ţupulan, apărut în 2012, în Pro Patria Lex, Revistă de Studii şi Cercetări, este suspect de a fi plagiat, copy-paste, potrivit CRJI.  Periodic al Academiei de Poliţie, revista este indexată în trei baze de date internaţionale, iar Ţupulan, care la acel moment era lector universitar, apărea în Colegiul de Redacţie, cu funcţia de redactor.

Cele nouă pagini ale lucrării lui Ţupulan seamănă ca două picături de apă cu 15 pagini (de la 58 la 72) din volumul „Organizaţia criminală a drogurilor”, publicat, în 2008, la Editura Sitech din Craiova şi coordonat de Ioan Dascălu.

Ţupulan este unul dintre cei trei experţi care au hotărât, la începutul lunii septembrie, că fostul ministru de Interne, Petru Tobă, nu a plagiat în lucrarea de doctorat şi au recomandat ca acesta să-şi păstreze titlul. Decizia a fost infirmată de plenul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Un comediant, rector la Academia de Poliție

Un alt personaj din ”frăția plagiatelor” este rectorul Academiei de Poliție, Torje Daniel Costel, numit în această funcție în timpul mandatului de ministru a lui Petre Tobă. Acesta a fost profesor de sport, actor și peste noapte, doctor în științe și coordonator de lucrări de doctorat. În CV-ul său, postat pe site-ul Academiei, acesta se recomandă ca fiind şi „un actor amator cu roluri episodice”, în câteva seriale de comedie sau în piesa de teatru Stăpânul ciolanului, pusă în scenă de Grupul umoristic Vouă, şi organizator de baluri Miss Boboc.

 În calitate de rector a ”clasificat” tezele de doctorat din această instituție de educație. Potrivit legii, fiecare univesitate este obligată să publice tezele de doctorat , locul susținerii lucrării, membrii comisiei și titlul ei. Însă, la Academia de Poliție, nu există o listă cu lucrările de doctorat. Chiar lucrarea de doctorat a lui Torje Daniel este de negăsit. Acesta a fost abilitat, anul trecut, să conducă doctorate în ordine publică și siguranță națională.  Nimeni nu știe care sunt criteriile care au stat la baza emiterii atestatului dobândit de domnul Torje.

Rectorul Academiei de Poliţie, fost profesor de sport ajuns doctor în Ştiinţele educaţiei, a fost abilitat, recent, să conducă doctorate în ordine publică şi siguranţă naţională. Criteriile care au stat la baza emiterii atestatului nu pot fi, însă, studiate. Academia de Poliţie nu face publice astfel de informaţii, deşi ar trebui. Nici chiar lucrarea de doctorat a rectorului Academiei nu este publică.

Din CV-ul d-lui Torje nu rezultă articolele pe care le are în publicaţii recunoscute pe plan ştiinţific internaţional, nici cărţile sau tratatele publicate la edituri cu prestigiu ştiinţific recunoscut în domeniul Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică sau în domenii conexe.

Întrebări către ministrul de Interne

Sursele noastre au ținut să trimită o serie de întrebări ministrului de Interne, prin intermediul Ancheteonline.ro,  pentru a clarifica situația de la Academia de Poliție:

 1. Cum e posibil ca o persoană acuzată și dovedită public de plagiat multiplu, referindu-ne aici la cazul de acum celebrului prof. Țupulan Marin Claudiu, să mai ocupe o funcție de conducere-șef de catedră și una de reprezentare – vicepreședinte al Senatului Academiei de Poliție? Care pot fi motivele pentru care rectorul Academiei de Poliție, prof. Torje Daniel Costel l-a lăudat public, în mai multe rânduri, în ședințele pe care le-a ținut cu toate cadrele Ascademiei de Poliție, repetând obsesiv că domnul Țupulan nu și-a spus ultimul cuvânt? Este normal ca un cadru didactic, dovedit public de plagiat, să se mai afle la catedră în fața studenților la jumătate de an după acel moment?
 2. Ce măsuri a luat Comisia de Etică în situația prof. Țupulan Marin Claudiu, acuzat și dovedit public de plagiat multiplu? Am dori să ni se spună și nouă la dispoziție, în copie, hotărârea Comisiei de Etică a Academiei de Poliție în acest caz.
 3. Vă rugăm, doamnă ministru, să ne sprijiniți prin a ne comunica rezultatele verificărilor antiplagiat, desfășurate asupra tuturor tezelor de doctorat susținute în Academia de Poliție, proces demarat de domnul rector, prof. Torje Daniel Costel, la începutul lunii august 2016. Ce s-a întâmplat cu tezele în care s-au identificat circumstanțe de plagiat? A luat Comisia de Etică vreo măsură pentru retragerea titulului de doctor în situația tezelor plagiate descoperite ca urmare a acestor verificări?
 4. Este adevărat că domnul Ștefan Cristian Eduard, cel care a declarat în fals că ar fi preluat 90 de pagini de text cencepute de Petre Tobă și l-ar fi inserat într-o lucrare publicată în 2008, cu 3 ani înainte ca Petre Tobă să introducă și el respectivul fragment în propria teză de dcotorat, a fost numit decanul Facltății de Poliție? Și dacă da, ni se pot comunica și nouă motivele reale care au stat la baza acestei numiri?
 5. Cum comentați, doamnă, ministru, faptul că în ultimul an calendaristic, Facultatea de Poliție a avut nu mai puțin de 5 decani?
 6. Este adevărat că decanul Facultății de Jandarmi a fost numit în această funcție după doar 12 zile de carieră didactică, pe un post de lector în cadrul Facultații de Poliție?
 7. Cum apreciați că a fost posibilă reorganizarea Academiei de Poliție prin desființarea a două departamente și înființarea unuia nou, fără respectarea cerințelor impuse de Legea Educației naționale nr. 1/2011 și prin inducerea în eroare a Senatului Academiei de Poliție, căruia i s-a comunicat că votează doar o ”reașezare în statul de funcții”? Dacă în realitate a avut loc doar o reașezare în statul de funcții, de ce a fost nevoie de un nou regulament de organizare și funcționare?
 8. Vă rugăm să ne comunicați dacă Țupulan Marin Claudiu a avut scoase la concurs locuri pentru admiterea unor doctoranzi la studiile de doctorat din sesiunea septembrie-octombrie 2016? Ne puteți comunica numărul total de studenți doctoranzi pe care prof. Țupulan Marin Claudiu îi are în coordonare la programul de studii doctorale în domeniul ordine publică și siguranță națională?
 9. Este adevărat faptul că nu a fost informată, imediat, conducerea ministerului în legătură cu un grav accident de muncă petrecut în ianuarie 2017, când un student i-a căzut în cap o copertină cu tot cu un schelet metalic, punându-i acestuia viața în pericol?
 10. Ne puteți comnica criteriile care au stat la baza încheierii contractelor pentru activități didactice în regim de plata cu ora pentru anumiți profesori pensionari din Academia de Poliție, în timp ce alții au fost refuzați?
 11. Este adevărat că în bilanțul pe anul 2016, prezentat de rectorul Academiei de Poliție sunt introduse 2 dezinformări? Una ar fi cea referitoare la punerea în plată a sporului de doctorat pentru toate cadrele instituției care au fost private de acesta, ca urmare a tăierilor salariale din 2010. Iar cealaltă ar fi legată de acordarea gradațiilor de merit tuturor cadrelor didactice, proces care încă nici nu a demarat.
 12. Vă rugăm să ne comunicați, doamnă ministru, care sunt disciplinele pe care rectorul Academiei de Poliție le-a predat studenților de-a lungul carierei didactice ți care îl calificau pentru a fi abilitat conducător de doctorate în domeniul ordine publică și siguranță națională?
 13. Dacă actuala conducere a Ministerului de Interne are cunoștință despre eventuale încălcări ale dispozițiilor legale în cadrul procedurilor de propunere în anul 2016, a mai multor ofițeri la gradul de chestor de poliție, mulți ditre aceștia fiind din structuri neoperative.
 14. Dacă între ofițerii propuși pentru a fi avansați la gradul profesional de chestor de poliție este și domnul comisar șef de poliție Simion Marcel, director în IGPR, iar în caz afirmativ, care anume este oportunitatea promovării unei astfel de propuneri.
 15. Care este justificarea prezenței domnului ex-ministru Petre Tobă, după încetarea raporturilor de serviciu cu Ministerul de Interne, la ce date și între ce ore s-a aflat în clădire și dacă a avut acces în spații în care sunt păstrate informații clasificate.

 

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.