Corpul de Control al MAI la Academia de Politie. Se destructureaza fratia plagiatelor?

Corpul de Control al MAI la Academia de Politie. Se destructureaza fratia plagiatelor?

Corpul de Control al MAI la Academia de Politie. Se destructureaza fratia plagiatelor?

by April 25, 2017 0 comments

Ministerul de Interne a trimis Corpul de Control la Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza”, in urma publicarii de ziarul nostru a unei investigatii legate de mai multe cazuri de plagiat, in care sunt implicati profesori universitari, inclusiv fostul ministru de Interne, Petre Toba, dat afara din Guvern,  anul trecut, in urma unui verdict final de plagiat in lucrarea sa de doctorat. MAI ne-a comunicat ca va face public raportul, dupa finalizarea anchetei.

In urma unor discutii purtate cu rectorul Academiei de Politie, Daniel Torje, am aflat ca profesorul Claudiu Marin Tupulan si-a pierdut calitatea de vicepresedinte al Senatului Academiei(in urma dezvaluirilor noastre) si ca urmeaza a se face demersuri pentru a fi destituit din functia de profesor la aceasta institutie de invatamant. ( citeste AICI).

Ca urmare a dezvaluirilor noastre, am primit de la cititori bine informati, mai multe detalii legate de suspiciuni de plagiat in unele lucrari publicate de profesorii Claudiu Marin Tupulan si Cristian Stefan Eduard. Drept urmare, am sesizat Consiliul National de Etica pentru a cerceta aceste spete si a lua masurile necesare, daca se constatata, in mod oficial, plagiatul.

Va prezentam, in integralitate, scrisoare trimisa catre Consiliul National de Etica:

“Vă rugăm să analizați și să comunicați dacă următoarele articole științifice, punctate ca atare de profesorul Țupulan Marin Claudiu de la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, în grilele de autoevaluare, pe care le-a prezentat la concursurile pentru ocuparea unor posture didactice, respectiv la abilitarea pentru a conduce teze de doctorat, sunt plagiate sau nu:

  1. Dacă articolul „Dimensiunea globală a traficului de droguri”, semnat de dr. Țupulan Marin Claudiu, apărut înanul 2012, în Pro Patria Lex, revistă de studii și cerccetări juridice, vol. X, nr. 2(21), pag. 273-281, este plagiat din vol. „Organizația criminală a drogurilor”, publicat înanul 2008 la editura Sitech Craiova (pag. 58-72); Menţionăm că articolul menţionat a fost preluat integral de încă 2 autori şi publicat sub numele propriu al acestora şi a mai fost inserat integral într-o altă lucrare ştiinţifică finanţată printr-un grant al Academiei Române în anul 2008, lucrarea respectivă intitulându-se “Metodologie criminalistică – cercetarea activităţilor ilicite derulate de structurile infracţionale” Editura AIT Laboratories pag. 182 – 188.
  2. Dacă articolul „Analizatraficului de minori la nivel global”, publicat de Cătălin George Safta și Marin Claudiu Țupulan în revista Studii de securitate publică, nr. 4/2012, conține fragmente plagiate dintr-un studiu al Guvernului României și Organizației Internaționale a Muncii: „O decadă de cooperare pentru eliminarea exploatării prin muncă a copilului 2000-2009”/ Programul internațional pentru Eliminarea Muncii Copiulului, Biroul Internațional al Muncii – Geneva: ILO 2009;
  3. Dacă articolul „Către o nouă politică la nivel european în domeniul controlului noilor substanțe psihoactive”, publicat de Țupulan Marin Claudiu în revista Studii de securitate publică, nr. 4/2013, pag. 236-240, este plagiat dintr-un material al Comisiei Europene – CE (propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind noile substanțe psihoactive, Bruxelles, 17.09.2013).
  4. Dacă articolul „Aplicarea legislației Uniunii Europene referitoare la detenție în cadrul Justiției penale”, publicat de Țupulan Marin Claudiu în revista Studii de securitate publică, nr. 1/2014, pag. 184-186, este plagiat dintr-un material al ComisieiEuropene CARTE VERDE – CONSOLIDAREA ÎNCREDERII RECIPROCE ÎN SPAȚIUL JUDICIAR EUROPEAN – O CARTE VERDE PRIVIND APLICAREA LEGISLAȚIEI U.E. REFERITOARE LA DETENȚIE ÎN CADRUL JUSTIȚIEI PENALE, Bruxelles, 15.06.2011, COM (2011) 327 final;
  5. Dacă articolul „Comunicarea în managementul stărilor conflictuale” publicat de Țupulan Marin Claudiu în revista Studii de securitate publică nr. 2/2012, pag. 128-133, este plagiat după articolul „Considerații privind gestionarea comunicării stărilor conflictuale”, publicat de col. prof. univ. dr. Alexandru Baboșși lt. col. Alexandru Rizescu în Revista Academiei Forțelor Terestre nr. 3/ 2005, București, editura Academiei Forțelor Terestre, pag. 37-47;

Vă rugăm ca în măsura în care articolele sus-menționate, despre care s-a dovedit ș iîn mass-media că suntconstrucții de tip plagiatmasiv, vor fi declarate ca fiind plagiate din lucrările altor autori, în sensul pe care legea îl atribuie aceste inoțiuni, să solicitați Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și CNATDCU să dispună toate măsurile necesare pentru anularea, pe motiv de fraudă, a tuturor concursurilor la care profesorulȚupulan Marin Claudiu a punctat aceste articole în grilele de evaluare, ca fiind creații științifice proprii, precum și anularea abilitării acestuia de a conduce teze de doctorat.

În ceea ce-l privește pe profesorul Ștefan Cristian Eduard, vă rugăm să vă pronunțați asupra faptului că aproximativ 90 de pagini din lucrarea „Cooperarea internațională judiciară ș ipolițienească”, apărută la editura Sitech, Craiova 2008, având ca autori pe profesorul sus-menționat și Pintilie Ligia Teodora, au fost preluate „personal” și însușite pe nedrept de Ștefan Cristian Eduard, de la Petre Tobă, fără a indica acest lucru și fără a-l trece pe acesta în rândul coautorilor. Menționăm că respectivul bloc de text a fost utilizat și de PetreTobă, la redactarea propriei teze de doctorat, regăsindu-se de la pag.176 la pag. 249 a lucrării de doctorat a acestuia din urmă.

Precizăm că declarația prin care Ștefan Cristian Eduard recunoaște în mod oficial şi public că și-a însușit aproximativ 90 de pagini de creație științifică ce aparține altui (altor) autor (autori) ,apare la pct. 9 al raportului comun privind analiza tezei de doctorat elaborată de PetreTobă, intitulată „PolițiaRomănă – forță de stabilitate și securitate. Optimizarea managementului cooperării internaționale în vederea combaterii amenințărilor neconvenționale”.

Dacă lucrarea publicată în coautorat de cele 2 cadre didactice ale Academiei de Poliţie  se va dovedi plagiată, vă rugăm să dispuneți Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, luarea măsurilor necesare pentru anularea, pe motiv de fraudă, a tuturor concursurilor la care profesorii Ștefan Cristian Eduard și Pintilie Ligia Teodora au punctat această lucrare în grilele de evaluare, ca fiind creație științifică proprie și retragerea titlurilor didactice ale acestora.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.