Proiect al Ministerului Finanțelor Publice de reducere a impozitelor salariale și a celor pe venit

Proiect al Ministerului Finanțelor Publice de reducere a impozitelor salariale și a celor pe venit

Proiect al Ministerului Finanțelor Publice de reducere a impozitelor salariale și a celor pe venit

by April 11, 2017 0 comments

Reprezentanţii ministerului Finanţelor Publice au demarat în această săptămâna discuţiille cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cei din rândul consultanţilor fiscali cu privire la introducerea unui impozit pe gospodărie, dar şi în vederea eliminării cotei unice şi introducerea impozitului progresiv. Discuţiile sunt deocamdată în faza incipientă, pe masă fiind puse mai multe scenarii de lucru. 

Noul impozit ar urma să fie aplicat începând din 1 ianuarie anul viitor.

De altfel, şi programul de guvernare al PSD face referire la un impozit diferenţiat: “Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferenţiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declaraţie de venit global de către consultanţii fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declaraţie de IVG va avea ca bază de plecare declaraţia de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în aceleaşi condiţii precum declaraţia de venit global. Arondarea populaţiei la consultanţii fiscali precum şi funcţionarea acestora se va face prin Hotărâre de Guvern în urma dezbaterilor publice. Pe lângă rolul de a completa şi depune declaraţiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua şi sarcina de a plăti toate taxele şi impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliu său, către administraţiile şi instituţiile publice centrale şi locale. Această măsură va duce la eliminarea ghişeelor pentru persoane fizice din ţară, din cadrul tuturor instituţiilor publice din România. Selectarea şi pregătirea celor care doresc să devină coonsultanţi fiscali se va face etapizat, până cel târziu la 1 decembrie 2018, atunci când pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant”, se arată în programul de guvernare al PSD , la pagina 27.

De asemenea, potrivit surselor, tot de la întâi ianuarie s-ar putea renunţa la cota unică şi se va trece la un mecanism progresiv de impunere. Primele informaţii arată că veniturile sub 2000 de lei nu vor fi impozitate, cele peste 2000 de lei vor fi impozitate cu 10%, dar nu e clar cu cât vor fi impozitate veniturile cele mai mari.

Programul de Guvernare, luat în discuţii pentru a se aplica de la întâi ianuarie 2018, al PSD mai propune: 

– Atât pentru cei cu activităţi independente, cât şi pentru salariaţi şi pensionari, impozitul pe veniturile mai mici de 2.000 lei/ luna va fi zero. În acest fel, creşte clasa de jos spre clasa de mijloc, fără însă a împovăra firmele care plătesc salariile. Dimpotrivă, continuând pe linia reducerii contribuţiilor cu 5 puncte procentuale adoptată în 2014 de PSD, cu o nouă reducere de 4,25 puncte procentuale din 2018. Totodată, se vor elimina 4 din cele 6 contribuţii plătite astăzi.

– Cei cu activităţi independente, atât PFA cât şi alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, faţă de 16% în prezent, iar contribuţiile sociale şi de sănătate se vor plăti doar că persoană fizică şi nu pe activitatea desfăşurată.

CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai există obligaţia de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate. CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuţii (pensionari, persoane cu handicap, tineri, persoane aflate în întreţinere). (stiripesurse.ro)

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.