Remember! Un episod din ”opera” și cariera fulminantă a calului troian din PSD: Darius Vâlcov

Remember! Un episod din ”opera” și cariera fulminantă a calului troian din PSD: Darius Vâlcov

Remember! Un episod din ”opera” și cariera fulminantă a calului troian din PSD: Darius Vâlcov

by June 15, 2017 0 comments

Darius Vâlcov a fost pupilul de suflet al lui Traian Băsescu. El a fost descoperit și  crescut în pepiniera tineretului PDL de fostul președinte, dar preluat din mers de Liviu Dragnea, pe atunci, secretar general al PSD. De altfel, în contextul războiului de astăzi din PSD, Băsescu a amintit că cei doi provin din cadrele fostului PDL, care au trecut, apoi,  în barca celui mai mare partid din România: Dragnea în 2001 și Vâlcov în 2009.

Ca să ne aducem aminte, Vâlcov a ajuns primar al municipiului Slatina, în 2004, scopându-l din cărți pe fostul edil PSD, Gheorghe Păunescu. A fost o bătălie pe viață și pe moarte între PSD și PDL, Vâlcov reușind șă-l zdrobească pe pesedistul Păunescu, cel care fusese primar al Slatinei, timp de 12 ani. Acesta a reprezentat, la acea vreme, o mare speranță a tinerilor din Slatina, care l-au votat masiv, special pentru a scăpa orașul de PSD. Darius Vâlcov a fost primar al Slatinei două mandate, iar apoi, în 2009 a trecut în barca PSD, când a ajuns senator al acestui partid și apoi ministru al Finanțelor.

Prezentăm un caz interesant, prezentat în exclusivitate de Ancheteonline, în 2015,  legat de unele contracte dubioase încheiate de Vâlcov, din calitatea de primar PDL al Slatinei.

”O mare parte din ispravile lui Darius Valcov au fost savarsite in perioada cand acesta era pupilul “de suflet” al lui Traian Basescu. Atunci ( 2008-2012), mai toate afacerile sale au avut ca parteneri, clienti politici care roiau in jurul democrat-liberalilor, dar care si-au continuat activitatea si in perioada guvernarii PSD, datorita asocierii cu prietenii social-democrati.

Dupa ce DNA a luat mirosul intepator al aranjamentelor financiare cu banii statului, unul dintre apropiatii lui Valcov l-a dat in gat pe fostul ministru al Finantelor. Asa s-a ajuns la retinerea si punerea sub acuzare a Darius Valcov pentru luare de mita si trafic de influenta. Asa s-a descoperit comoara ascunsa prin cimitire, seifuri si pereti, care acoperea mita de multe .milioanbe de euro. Interesant este ca in aceasta retea de firme clientelare politic, o intalnim si pe sotia lui Valcov, realizarea de emisiuni la Realitatea TV, Lavinia Sandru, care a fost asociata cu varul fostului ministru al Finantelor.
Unul dintre oamenii de afaceri cheie din dosarul de coruptie al lui Darius Valcov este Andrei Ovidiu Ramba, potrivit evz.ro. Acesta este asociat cu fratele lui, Christian Ramba in firma Plus Confort SRL, cei doi fiind copiii fostului directorului general al RADET Bucuresti, Virgil Ramba.

Andrei Ovidiu Ramba este cel care a preluat SC Rupiah SRL in perioada in care Darius Valcov era primar al Slatinei, societate care a semnat unul dintre cele mai scandaloase contracte cu autoritatile locale din Slatina, aducand prejudicii enorme bugetului local.

Servicii concesionate pe 30 de ani

Astfel, primaria Slatina a incheiat cu firma SC Rupiah SRL, pe 25.08.2010 un contract privind “concesionarea serviciului public de administrare a domeniului public si privat avand ca obiect intretinerea, dezvoltarea si amenajarea parcurilor, a spatiilor verzi, a locurilor de joaca si a fantanilor arteziene”. Intelegerea a fost parafata pe 30 de ani (!?),( adica pana in 2040), fiind in valoare de 800 milioane de lei ( aproape 200 milioane de euro).

“Art.9, (1)Durata pentru care se concesioneaza serviciul public de administrare a domeniului public si privat, avand ca obiect intretinerea, dezvoltarea si amenajarea parcurilor, a spatiilor verzi, a locurilor de joaca si a fantanilor arteziene din municipiul Slatina, este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu cel mult 15 ani la solicitarea concesionarului, cu cel mult 60 de zile inaintea expirarii prezentului contract. Redeventa totala este de 1.530.000 lei, respectiv 51.000 lei/per an. (2). Pretul total al prestarii serviciilor, decontat de concedent pe toata perioada derularii contractului, nu va depasi suma de 800 milioane de lei”, se arata in contractul semnat de cele doua parti.

1 milion de lei pentru dat cu grebla

Un exemplu elocvent al hemoragiei financiare promovate bugetului local, in urma acestui contrarct , il reprezinta o serie de facturi eliberate de Primaria Slatina in cursul anilor 2010-2011. Astfel, numai in septembrie 2010, in buzunarele SC Rupiah SRL au intrat 1, 003 milioane lei, din bani publici pentru “taiat frunze la caini”.

Potrivit unei “situatii de lucrari”, semnate de viceprimarul Ana Anghel si directorul SC Rupiah SRL, Gianina Bobic, s-au incasat pentru “curatat teren de frunze, craci, gunoi cu grebla pe peluze”, 207.120 lei, “desfundare sol in teren mijlociu la o cazma”, 15.450 lei, pentru “maturat alei, trotuare si golit cosuri”, 58.476 lei, pentru “cosit manual pe taluze in teren neacoperit cu plantatii”, 76.176 lei, pentru “copilitul si indepartarea florilor trecute din rabate de flori”, 11.970 lei, pentru “udat arbori si arbusti manual cu cisterna pana la 20l”, 12.024 de lei, pentru “maturat alei, trotuare si golit cosuri”, 58.467 lei. In total, este vorba despre 28 de operatiuni de intretinere a domeniu public, cum ar fi udat, cosit, plivit, desfundare sol, pavat, pus borduri, tuns garduri vii, matutat alei – toate realizate intr-o singura luna. Valoare neta: 1 milion de lei!!!

Cainii comunitari, o afacere buna

Un alt contract extrem de controversat a fost incheiat de Primaria Slatina pe 21.04.2010, cu SC Olcon-Metal SRL, privind “concesionarea serviciului public de administrare a domeniului public si privat avand ca obiect activitatile de ecarisaj”. Firma apartine lui Laurentiu Serban, finul viceprimarului de atunci, Dan Balasescu. Acest contract a fost incheiat pe 10 ani, “cu posibilitatea prelungirii la solicitarea concesionarului”. In mod straniu nu apare valoarea prestarii lucrarilor, doar valoarea redeventei pe care trebuia sa o plateasca firma: 20 000lei /an.

Insa, potrivit unei facturi din 18.11.2010, pretul platit de Primaria Slatina a fost foarte mare: aproape 100 milioane lei pentru operatiuni de castrare, vaccinare antirabica, deparatizare interna si externa, capturare si intretinere caini, in numar de 317. Totul, pe o perioada de doar o luna -01.10-31.10.2010. Se pare ca aceste servicii au fost prestate doar pe hartie, deoarece populatia orasului a trimis, in acea perioada, numeroase plangeri la primarie privind pericolul pe care il reprezeinta cainii maidanezi.

Aceste firme care au obtinut contracte grase cu primaria Slatina in special in perioada in care Darius Valcov era primar, sunt prinse intr-o retea bine organizata de praduire a banului public. Potrivit procurorilor DNA, prin intermediul acestor societati, Valcov a incasat mita uriasa de la Theodor Berna, (omul de casa al lui Traian Basescu), unul regii asfaltului, aflat in arest preventive pentru fapte de coruptie.

O asociere castigatoare

Unul dintre afaceristii cheie in acest dosar este Andrei Ovidiu Ramba, un asociat al firmei SC Rupiah SRL, societate care a incheiat un contract pe 30 de ani cu Primaria Slatina. Acesta, impreuna cu fratele sau, Christian Virgil Ramba detine firma Plus Confort. Pentru o vreme, actionar la aceasta societate a fost varul lui Valcov, Bogdan Langa. Potrivit presei locale, Langa a fost asociat cu sotia lui Valcov, Lavinia Sandru, in mai multe societati.

SC Plus Confort a capusat la greu Primaria Slatina: numai in 2011, a incheiat contracte de 415 miliarde de lei pentru reabilitarea termica a orasului. De asemenea, in 2010, a primit lucrari in valoare de 30 milioane de euro pentru “proiectare si executie lucrari de constructii, finisare, reparatii, renovare si restaurare cladiri”.

Aceasta firma s-a asociat cu ACETI, o societate infiintata de primaria Slatina si care a fost vanduta pe “doi lei” lui SC Rupiah SRL, controlata de acelasi Andrei Ramba. SC Plus Confort, in parteneriat cu ACETI a obtinut numeroase contracte cu statul in perioada guvernarii PDL. De xemplu, cele doua firme, au castigat, in asociere, o licitatie pentru modernizarea retelei de apa la Rosiorii de Vede, cu suma de 3, 887 milioane lei. Asta s-a intamplat dupa ce firma cu cea mai buna oferta, la un pret la jumatate, de 1,9 milioane lei a fost descalificata.

O retea transpartinica

SC Plus Confort SRL a obtinut alte contracte banoase cu statul in asociere cu alta firma controversata, clientela de partid: SC Tecon SRL. Asociat unic la SC Tecon SRL este Bogdan Babici, sotul Georgiei Babici, fiica lui Petru Lificiu, fost ministru al Mediului. In parteneriat, SC Plus Confort SRL si Tecon au obtinut un contract in valoare de 1,5 milioane euro pentru constructia a doua Sali de sport la Turnu Magurele (Teleorman), cu bani de la Ministerul Dezvoltarii, in perioada in care ministru era Elena Udrea si sefa la Compania Nationala de Investitii, Ana Maria Topoliceanu ( amandoua implicate in dosarul de coruptie “Gala Bute”). Mai mult, Tecon SRL detine 10% din actiunile Electra Balistic SRL, la care actionari sunt fiii fostului judecator de la CCR, Toni Grebla – Octavian si Silviu Grebla.

Un adevarat impaienjenis de firme, ai caror actionari sunt bine implantati in mediul politic si implicati in numeroase fapte de coruptie. Oricum, aceasta retea este destructurata zilele acestea de procurorii DNA, care instrumenteaza mai multe dosare penale.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.