Se pregateste vanzarea Transilvaniei. Vezi ce o sa primeasca ungurii in schimbul votului pe motiunea de cenzura

Se pregateste vanzarea Transilvaniei. Vezi ce o sa primeasca ungurii in schimbul votului pe motiunea de cenzura

Se pregateste vanzarea Transilvaniei. Vezi ce o sa primeasca ungurii in schimbul votului pe motiunea de cenzura

by June 20, 2017 0 comments

Negocierile purtate luni seara intre liderii PSD, ALDE si UDMR pentru sprijinul maghiarilor la motiunea de cenzura s-au incheiat fara un acord final, potrivit unor surse politice, citate de Hotnews.ro. Negocierile s-au suspendat pentru ca UDMR nu a acceptat cererea PSD ca din legile cerute de maghiari sa lipseasca sanctiunile. Exista trei mari seturi de cereri ale UDMR: modificari la Legea 215 a administratiei publice locale, impunerea unei Zile a maghiarilor si votarea unui statut al minoritatilor care ar garanta dreptul la autonomie culturala. In plus, PSD si ALDE au acceptat azi modificari esentiale la Legea Educatiei, printre care si Bacalaureat diferentiat pentru elevii maghiari.

UDMR ar fi renuntat in timpul negocierilor de luni la cererea privind posibilitatea legala ca autoritatile publice si entitatile sa poata adopta si folosi simboluri care sa exprime identitatea etnica, istorica, culturala si economica a cetatenilor apartinand minoritatii nationale, locuitori ai respectivei localitati. Steagul Tinutului Secuiesc e un astfel de simbol cerut de UDMR.

In schimb, UDMR nu a acceptat una dintre propunerile PSD: legile cerute de parlamentarii maghiari sa nu contina sanctiuni. Cu alte cuvinte, PSD ar fi vrut ca nici o incalcare a legilor cerute de UDMR sa nu poata fi pedepsita. Cererea PSD a fost considerata inacceptabila de UDMR, acesta fiind si momentul in care s-au oprit negocierile.

Pe langa cele trei mari cereri ale UDMR anuntate in timpul zilei (le puteti citi mai jos), astazi au mai fost trecute in tacere prin Parlament cateva initiative ale parlamentarilor maghiari. E vorba despre patru modificari la Legea Educatiei, puse pe ordinea de zi a comisiei de educatie din Senat:

1. Bacalaureat diferentiat pentru minoritati. Cu alte cuvinte, standarde diferite de invatare a limbii romane pentru romani si pentru minoritari.
2. Infiintarea de catre guvern, cu anihilarea autonomiei universitare, a unei sectii maghiare a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Practic, Dragnea accepta o masura luata de guvernul MRU in 2012 si pentru care PSD (alaturi de PNL si PC) l-a dat jos prin motiune de cenzura.
3. Finantarea de la bugetul de stat a institutelor teologice pentru confesiunile maghiarilor
4. Infiintarea de institute pedagogice pentru minoritati

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.