Ce fac ciracii lui Falcă! Un parlamentar jignit, ca la ușa cortului, de șefii Companiei de Apă

Ce fac ciracii lui Falcă! Un parlamentar jignit, ca la ușa cortului, de șefii Companiei de Apă

Ce fac ciracii lui Falcă! Un parlamentar jignit, ca la ușa cortului, de șefii Companiei de Apă

by July 27, 2017 0 comments

Un caz revoltător este semnalat la Arad. O companie de stat, aflată în subordinea autorităților locale,  intră în jocul politic și aduce jigniri unui parlamentar. Este vorba despre Compania de Apă, o societate aflată în subordinea Consiliului Județean și a Consiliului Municipal Arad. Astfel, într-un comunicat oficial, conducerea companiei susține că ” a luat act cu stupoare de mesajul sau gândurile pe care le emite actualul deputat Florin Tripa. Faptul că un oarecare ajunge pentru o perioadă parlamentar, nu îl face nici mai frumos, nici mai deștept, nici nu câștigă experiență și abilitățile necesare pentru a se pronunța despre competența altor persoane”.

La robinet curge impertinența, nu apa

Compania de Apă a reprezentat întotodeauna  un subiect fierbinte pe agenda cetățeanului, în contextul politizării sale excesive.  Mai exact, de când la conducerea orașului se află Gheorghe Falcă. O societate căpușată de interesele unei clientele bine organizate în jurul primarului Aradului, președinte al PNL. Contractele încheiate de societatea locală au fost dirijate către firmele de partid, în timp ce conducerea a fost asigurată de oameni politici, cu carnet PNL, fideli primarului Falcă.

În acest context, oamenii politici din opoziția față de politica discreționară a regimului Falcă,  au reacționat dur.  În primul rând, ei au solicitat depolitizarea Companiei de Apă Arad, o societate aflată în slujba cetățenilor, nu a clicii din jurul PNL. În acest sens, deputatul PSD, Florin Tripa a avut numeroase intervenții, atât pe plan local cât și din Parlament.Trebuie precizat că acesta este rolul parlamentarilor, să reprezinte interesele cetățenilor și chiar este datoria lor să tragă de mânecă orice derapaj al instituțiilor plătite din bani publici. De aceea, jignirile aduse de conducerea liberală a Companiei de Apă sunt hilare. Șefii societății nu sunt oameni politici ( deși au fost numiți politic de PNL) și nu reprezintă interesele unui partid sau altul, ci doar al cetățenilor.

Florin Tripa reacționează

Deputatul Florin Tripa reacționează la jignirile aduse: ”Am luat la cunoștință, cu surprindere și indignare, de fapul că am ajuns obiect de jigniri și propagandă politică din partea unei companii cu capital de stat și dublă subordonare, față de Consiliul Județean Arad și Consiliul Local Municipal Arad, într-un comunicat de presă emis de această instituție. Compania de Apă Arad a ales cale atacului la persoană în locul informării arădenilor și mai ales, al respectului față de cetățenii din banii cărora este susținută activitatea și mai ales salariile substanțiale ale celor care conduc această companie publică. Unor aspecte punctuale, privind lipsa de interes și batjocură cu care sunt tratați cetățeni din unele comune din județ care au rămas în plină vară fără apă, li se răspunde prin atacuri la adresa unui parlamentar, fost consilier județean, ales de două ori de cetățenii Aradului să-i reprezinte, anul trecut, o dată în Consiliul județean și o dată în parlamentul României. Mă suprinde și mă indignează modul prin care directorul Companiei de Apă, domnul Bănățean ( pentru că în spatele unui comunicat revendicat  de instituție stă cu siguranșă șeful acesteia), plătit cu peste 36.000 de lei din banii arădenilor și portavocea acestuia, un jurnalist plătit, de asemenea, din bani publici pentru a face imagine instituției, deși nu prea calcă prin Compania de Apă, au găsit cu cale să aducă acuze și să afecteze imaginea unui ales al arădenilor a căui singură vină este aceea că a reacționat în sprijinul celor care l-au ales. Nu mă sperie acest gen de atacuri din partea domnului Bănățean și a trompetei sale. Îi asigur pe arădeni că voi rămâne alături de ei și voi scoate la lumină orice fel de nereguli legate de activitatea administrației județene, a instituțiilor subordonate sau a oricăror instituții publice care derapează de la misiunea lor, aceea de a deservi interesele arădenilor. Iar despre demersul domnului Bănățean, care a introdus atacuri politice într-un comunicat destinat informării populației, voi analiza modul în care voi reacționa pentru a împiedica acest gen de intervenții politice din partea unor instituții administrative, care au datoria să deservească cetățenii Aradului, nu un anumit grup de interese din sfera politică”.

Ce spune Compania de Apă

În comunicatul Companiei de Apă, conducerea instituției, după ce au aruncat cu invective la adresa deputatului Florin Tripa, a venit cu următoarele precizări:  „Compania de Apă Arad exploatează sistemele existente, publice, de apă canal, pe baza unor contracte de delegare a gestiunii și nu face investiții de extindere de capacități pe domeniul public. Sistemul Gurahonț-Almaș-Dieci are ca sursă de apă frontul de captare Gurahonț, unde există o capacitate limitată de captare în situația de secetă (10-20 de zile pe an) dar suficientă în restul anului, având în vedere că, în acest microzonal, există 4 rezervoare de 500 mc. Compania de Apă a luat măsura de a distribui apa în perioada de secetă după un program, astfel încât apa să ajungă la toată lumea în anumite intervale orare. Dacă se dorește o extindere de capacitate de captare trebuie ca administrația locală sau administrațiile locale să demareze un studiu hidrogeologic care va determina o nouă sursă de apă, va rezulta necesarul de tratare și după o proiectare adecvată, necesarul de fonduri pentru realizarea investitiei. Cu proiectarea astfel realizată, UAT-ul sau UAT-urile vor obține finanțarea (internă sau externă), se va realiza investiția și numai după aceea va putea fi luată în exploatare de către Compania de Apă Arad pe baza contractului de delegare a gestiunii.  Compania de Apă are în vedere includerea în proiectul POIM a unor investiții de extindere de capacități în această zonă, chiar dacă nu au fost cuprinse până acum, cu rezerva că acestea vor fi acceptate de București. Compania de Apă Arad cere scuze populației din zona microsistemului Gurahonț – Almaș – Brazii – Dieci pentru presiunea redusă a apei sau furnizarea pe intervale orare și totodată face un apel de a se raționaliza la maximum consumul de apă în perioada secetoasă, astfel încât toată lumea sa beneficieze de apă”.

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.