Situatia de la Rosia Montana, departe de rezolvare. Conflict de interese la Institutul National de Patrimoniu

Situatia de la Rosia Montana, departe de rezolvare. Conflict de interese la Institutul National de Patrimoniu

Situatia de la Rosia Montana, departe de rezolvare. Conflict de interese la Institutul National de Patrimoniu

by August 29, 2017 0 comments

Deși există suspiciunea deturnării fondurilor publice către societăți proprii sau grupuri de interese la care este afiliat, Ștefan Bâlici , este în continuare susținut la conducerea Institutului National al Patrimoniului, scrie opiniatransilvana.ro.

Publicația online a început să prezinte o parte din încrengăturile unor afaceri controversate țesute în jurul Institutului Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii. Este vorba despre interese de grup create în cadrul unor ONG-uri, care au controlat Ministerul Culturii în perioada guvernării tehnocrate conduse de Dacian Cioloș. Acum, o parte din ei sunt parlamentari USR și, în continuare, activează ca o mișcare ong-istă, finanțată din surse dubioase, cu scopul direct de subminare a economiei naționale și sifonarea banului public.

Dacă în prima serie a dezvăluirilor făcute de redacția Opinia Transilvană se vorbeadespre lanțul de experţi care identifică valoarea de patrimoniu, naţional sau internaţional, a unor proprietăţi, cei care hotărăsc introducerea acestora sub protecţia Legilor naţionale specifice şi cei care implementează, de cele mai multe ori cu fonduri de stat sau nerambursabile, planurile de restaurare şi punere în valoare există legături atât de strânse, încât unele dintre aceste persoane devin… aceleaşi în toate cele trei etape ale procesului.

Astfel, în prima etapă acţionează o reţea de ONG-uri de patrimoniu, care duc campanii agresive, inclusiv prin litigii, pentru a „salva” respectiva proprietate de la orice alt proiect investiţional, urmează analiza organismelor tehnice ale Ministerelor de profil Mediu sau Cultură, care avizează „planurile de salvare” şi proiectele diverselor firme de casă specializate în restaurare ale aceloraşi experţi – activişti sau colegi ai acestora, pentru ca în final umbrela să fie pusă de USR.

În anul 2001, Ștefan Balici împreună cu Virgil Apostol au înfiinţat societatea de arhitectură S.C. Atelierul de Arhitectură OPUS prin intermediul căreia au furnizat servicii companiei miniere pe durata a 5 ani și pentru care au încasat onorarii de peste 150.000 USD. Ștefan Balici a făcut delimitarea zonelor protejate de pe cuprinsul comunei Roşia Montană din cadrul PUG-ul avizat de Consiliul Local şi de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice prin avizul nr. 61/14.01.2002. Deși Ștefan Balici (împreună cu asociatul său Virgil Apostol) a fost vreme de 5 ani principalul consultant pe zona de patrimoniu a companiei miniere Roşia Montana Gold corporation, prin implicarea Fundaţiei Soros în lupta împotriva Proiectului Minier şi recrutările făcute în acest scop, acesta a simţit oportunitatea dobândirii unor venituri mai mari prin prin afilierea la Reţeaua Soros împreună cu potenţialul de vizibilitate pe care l-ar fi dobândit în calitate de „salvator al Roşiei Montane”.

Implicarea și interesul lui Ștefan Balici în campania împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au fost determinate de o vizită în Statele Unite ale Americii (SUA) din 2006, când a fost racolat în reţeaua Soros.

La întoarcerea din SUA, Ștefan Balici a denunțat contractul pe care îl avea cu firma minieră, înfiinţând împreună cu Virgil Apostol şi Monica Margineanu Carstoiu (şi ea membra CNMI) ONG-ul Asociaţia ARA, vehicul prin care au beneficiat de finanțări în urma semnării protocolului de colaborare cu Fundaţia Soros, devenind în acest fel unul dintre principalii liderii de opinie ai campaniei „Salvaţi Roşia Montană”.

Cititi mai mult AICI

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.