Ce faci când îți pierzi portofelul și actele într-o țară străină

Ce faci când îți pierzi portofelul și actele într-o țară străină

Ce faci când îți pierzi portofelul și actele într-o țară străină

by October 5, 2017 0 comments

Atunci când pleci într-o țară străină actele sunt cele mai de preț lucruri pe care le iei cu tine, deoarece fără ele nu poți face nicio mișcare. Banii pot fi mai ușor de găsit. De exemplu, poți lua un împrumut rapid în Letonia (ātrs aizdevums Latvijā) fără acte, deci vei putea face rost de o sumă care să te ajute să recuperezi ce ai pierdut. Actele, pe de altă parte, sunt mai greu de înlocuit și pentru că ești într-o țară străină va trebui să te identifici de câte ori părăsești orașul sau dacă vrei să te întorci acasă. Dar nu este imposibil să îți recuperezi actele.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când îți pierzi actele este să anunți autoritățile. După ce mergi la poliție să reclami furtul va trebui să mergi și la Consulat sau la Ambasadă pentru a primi un înlocuitor pentru buletin. Fiecare dintre acestea are o pagină online unde poți găsi informațiile cu procedura. De la poliție ti se va emite dovada că ai reclamat furtul, iar acu aceasta vei merge la Consulat care îți va elibera un titlu de călătorie. Pentru a primi acest titlu vei avea nevoie să depui un act cu fotografa și CNP-ul. Însă, în cazul în care buletinul a fost în portofel, vei da o declarație pe proprie răspundere că CNP-ul declarat este al tău.

Și compania de transport cu care intenționezi să te întorci acasă trebuie anunțată de pierderea actelor, în special dacă ai plătit deja pentru biletul de întoarcere. De cele mai multe ori, acest bilet poate fi reprintat. Iar dacă l-ai plătit online, atunci îți va fi mai ușor să recuperezi biletul, deoarece toate informațiile le vei avea pe mail. De altfel, indiferent de mijlocul de transport pe care îl vei folosi la întoarcere, va trebi să anunți compania prestatoare de servicii de pierderea actelor.

Și hotelul la care ești cazat va trebui anunțat de pierderea actelor deoarece la check-out de obicei îți cer buletinul. Însă la hotel titlul de călătorie va fi primit. Totuși, hotelierii știu procedurile pentru fiecare situație nefericită și te pot ajuta să te descurci mai ușor cu toate actele care trebuie să le faci pentru a pleca. Ceea ce înseamnă că te pot îndruma spre cea mai apropiată secție de poliție unde vei declara pierderea, spre consulat dar și cu informații despre ce ar trebui să faci în această situație. Pentru că lucrează că tot felul de clienți, ei întâlnesc foarte des acest tip de cazuri. Prin urmare, este indicat să urmezi sfaturile lor.

Toate aceste servicii îți cer o resursă financiară considerabilă. Pe lângă factura de la hotel, va mai trebui să plătești aproximativ 65 de euro la consulta și pentru reemiterea biletului de avion. Dacă ți-a fost furat portofelul cu bani, atunci poți apela la credx.lv de unde să iei un împrumut rapid.  Iar pentru a evita astfel de situații pe viitor, este indicat să îți faci copii la acte pe care să le ții în bagaj și să nu îți iei toți banii cu tine atunci când ieși în oraș.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.