Un apropiat al lui Viktor Orban a achiționat Hotelul Dacia din Satu Mare. Statul român, indiferent față de acest imobil de patrimoniu

Un apropiat al lui Viktor Orban a achiționat Hotelul Dacia din Satu Mare. Statul român, indiferent față de acest imobil de patrimoniu

Un apropiat al lui Viktor Orban a achiționat Hotelul Dacia din Satu Mare. Statul român, indiferent față de acest imobil de patrimoniu

by January 14, 2018 0 comments

Presa locală din Satu Mare atrage atenția că cel mai important imobil de patrimoniu național din oraș, Hotelul Dacia, aflat în stare avansată de deteriorare, a fost achiziționat de o firmă a unui om de afaceri ungur, finanțator al premierului Viktor Orban. Această clădire etalon a municipiului Satu Mare a ajuns, în anii 90, pe căi ilegale în mâna controversatului Vasile Tânțaș, care nu a investiti niciun leu pentru recondiționarea imobilului, aflat pe lista monumentelor protejate. Mai mult, Țânțaș a fost condamnat la un an de pușcărie pentru distrugerea Hotelului Dacia( citește mai mult AICI ). Problema este că nici statul român nu s-a arătat interesat să preia imobilul, potrivit dreptului de preemțiune, astfel că ungurii s-au arătat mai interesați să pună mâna pe această proprietate.

Reporterii PresaSM.ro au aflat în exclusivitate cele mai noi informații despre soarta Hotelului Dacia din Satu Mare, imobil de patrimoniu național. Astfel, după ce imobilul a fost achiziționat de către o firmă din Ungaria, s-a început deja procedura de reautorizare în vederea reluării lucrărilor de reabilitare și de reînființare a Hotelului. Surse avizate susțin că investitorul și-ar fi exprimat dorința de a începe cât mai curând.

De altfel, potrivit legislației în vigoare, destinația imobilului (monument istoric de clasa A) nu poate fi schimbată. Concret, aici va urma să funcționeze un hotel. Cât despre valoarea tranzacției, sumele par să fie destul de confidențiale. Dar mulțumitoare pentru familia Țânțaș, care au acceptat condițiile tranzacției.

Reamintim că după ce a fost eliberat din Penitenciarul Satu Mare, Vasile Țânțaș a ales să vândă către maghiari. Din câte se pare, au fost și alți potențiali cumpărători, printre care reprezentanții Bisericii Penticostale din Chicago.

Reamintim faptul că PresaSM.ro a anunțat în premieră că Hotelul Dacia va fi vândut. Din câte se pare, firma din Ungaria a cumpărat firma deținătoare a Hotelului Dacia – SC Dacia SA – și, implicit, fostul Hotel Dacia. Concret, au cumpărat și ACTIVUL și PASIVUL. Mai exact, și datoriile și ”activele imobilizate”, adică clădirea.

Tranzacția s-a putut efectua fiindcă statul român, prin instituțiile sale, nu și-au manifestat interesul de a achizționa clădirea. Adică, nu și-au exercitat acel drept de preemțiune, cu toate că fostul director al Direcției Județene de Cultură, Mircea Drăgan, le-a transmis mai multe adrese. Se pare că lipsa banilor – circa opt milioane de euro ar costa achiziționarea și reabilitarea imobilului – ar fi fost motivul autorităților.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<