Nou dosar penal pentru Arhiepiscopul Tomisului: abuz in serviciu, marturie mincinoasa

Nou dosar penal pentru Arhiepiscopul Tomisului: abuz in serviciu, marturie mincinoasa

Nou dosar penal pentru Arhiepiscopul Tomisului: abuz in serviciu, marturie mincinoasa

by February 21, 2018 0 comments

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Constanta au inceput urmarirea penala fata de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, acuza de inducerea in eroare a organelor judiciare, marturie mincinoasa si abuz in serviciu in forma continuata.

In acest dosar, s-a mai inceput urmarirea penala fata de:

In acest dosar, s-a mai inceput urmarirea penala fata de:

  • Neculai Poalelungi, angajat la Arhiepiscopia Tomisului, acuzat si el de inducerea in eroare a organelor judiciare, marturie mincinoasa, fals intelectual si favorizarea faptuitorului
  • Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, acuzat de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata.

Care sunt acuzatiile procurorilor:

La data de 3 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, si alte persoane au fost trimise in judecata pentru comiterea unor infractiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu in dauna A.P.I.A. in valoare de 1.392.964 lei.

In acest context, la data de 10 octombrie 2017, in incercarea de a-si crea o situatie favorabila in cadrul procesului penal, Teodosie a depus la DNA Constanta un denunt prin care acuza trei persoane fizice (doua dintre ele fiind angajate in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) si doua juridice de fraudarea fondurilor europene, in anul 2016.

In aceasta sesizare, sustine DNA, Teodosie, “in mod nereal, a invederat faptul ca, fara stirea sa si cu incalcarea prevederilor legale, cei doi angajati ar fi cerut si primit fonduri europene pentru o suprafata de 350 ha apartinand Arhiepiscopiei Tomisului”. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate ca ar fi incheiat acte de dare in arenda catre terte societati si persoane, a unor suprafete de teren detinute de catre Arhiepiscopia Tomisului (in total 110 ha, situate in diferite locatii). In sustinerea celor de mai sus, arhiepiscopul Tomisului, ajutat de Neculai Poalelungi, a dat declaratii si a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi sustinut vinovatia persoanelor respective.

In perioada noiembrie – decembrie 2017, dupa sesizarea DNA cu privire la aspectele mentionate mai sus, prin doua decizii emise ca urmare a unui raport intocmit de Stoichin Ciprian, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, “cu rea-credinta si cu incalcarea dispozitiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajati din functiile detinute in cadrul Arhiepiscopiei si suspendarea drepturilor salariale conferite acestora”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.