
Centenarul Marii Uniri: cum rememoram momentele care au condus la nasterea Romaniei Mari la orele de meditatii la istorie?
by webeditor May 8, 2018 0 commentsIstoria este cunoscuta drept o disciplina ce lanseaza o serie infinita de provocari, atat pentru expertii din domeniu, cat mai cu seama pentru elevii de gimnaziu si de liceu. “Capcanele” istoriei nu sunt intotdeauna dezbatute cu lux de amanunte la orele de curs, motiv pentru care o parte insemnata dintre viitorii absolventi de liceu aleg sa aprofundeze materia pentru examen avand suportul unui cadru didactic cu experienta, cu prilejul meditatiilor la istorie.
Trecand peste acest aspect introductiv, se cuvinte a mentiona si faptul ca Centenarul Marii Uniri, eveniment comemorativ dedicat actiunilor de unificarea a tuturor provinciilor romanesti la “Patria Mama”, suscita o serie de dezbateri aprinse. Aceste dezbateri pot face, cu siguranta, obiectul discutiilor la orele organizate intr-un centru de meditatii istorie Bucuresti sau chiar la orele de pregatire tinute in particular de catre profesori.
Dar care este oare, firul evenimentelor, si care au fost, pe scurt, implicatiile infaptuirii acestui act al unitatii de neam si de stat al poporului roman?
Concret, se poate afirma cu buna stiinta ca Marea Unire de la 1918 a fost un proces complex, favorizat de un concurs de factori istorici, care a condus, in final, la alipirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei la Vechiul Regat. Dintre acesti factori, cei mai hotaratori in privinta soartei poporului roman la sfarsitul Primului Razboi Mondial au fost:
- actiunea politica decisiva a elitelor din Regatul Romaniei si din Austro-Ungaria in conjuctura favorabila de la finalul primei conflagratii mondiale;
- prabusirea marilor imperii, indeosebi a Imperiului Austro-Ungar si a Imperiului Tarist;
- afirmarea principiului autodeterminarii si a celui al nationalitatilor pe plan international, in contextul prezentei pe scara larga a sentimentului national in randul populatiei romanesti. Promovarea celor “14 puncte” ale presedintelui american Woodrow Wilson si aplicarea acestor principii s-a realizat diferentiat de la o provincie la alta in etape gandite realist si realizate treptat.
Marea Unire: un eveniment crucial pentru istoria patriei
Astfel, proiectul inceput in anul 1848 a culminat cu unirea de la 1 decembrie 1918, data la care a avut loc o adunare plebiscitara, cu character democratic, la Alba Iulia. Adunarea Nationala a decis, prin vocea arzatoare a celor 1228 de deputati desemnati, unirea Transilvaniei cu Romania, decizie ce a fost insotita si de un program de reformare ce a vizat dezvoltarea ulterioara a tarii. Anterior acestui eveniment, la data de 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Tarii a consfintit, “in numele poporului Basarabiei”, printr-o superba declaratie, care va ramane vesnic in mintea poporului roman, ca “Republica Democratica Moldoveneasca, in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum mai bine de o suta de ani din trupul vechii Moldovei, in puterea dreptului istoric si dreptului de Neam, pe baza principiului ca Noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu Mama sa Romania.” Apoi, la 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a hotarat “unirea neconditionata si pentru vecie a Bucovinei, in vechile ei hotare pana la Ceremus, Colacin si Nistru cu Regatul Romaniei.”
Evenimentul Marii Uniri, cat si pregatirea centenarului dedicat acestuia face obiectul stirilor aparute in mass-media, cat si dezbaterilor din literatura de specialitate sau in mediul virtual. Pagina dedicata meditatiilor la istorie in Bucuresti, meditatii-orice.ro, ofera suficiente date legate si de alte evenimente care au marcat fundamental istoria poporului roman.
Centenarul Marii Uniri in mentalul colectiv romanesc: rolul meditatiilor la istorie
Dezbaterile privind Centenarul Marii Uniri au avut un impact transant asupra mentalului colectiv romanesc. Isteria iscata s-a extins si pe teritoriul de pe malul stang al Prutului. Stirile recent aparute in presa romanesca confirma faptul ca nu mai putin de 34 de localitati din Republica Moldova au votat in consiliile locale unirea cu Romania. Se pare ca ne-am intors iarasi cu putin inainte de momentul 1918, atunci cand proiectul de unire prindea contur.
Istoria, ca disciplina, isi propune sa cultive patriotismul, dar si o relatie sanatoasa a tarii noastre cu celelalte state ale lumii. Pe langa rolul formal, in cursul orelor de meditatii la istorie, elevii au datoria de a cultiva aceste atitudini, valori fata de tara, fata de personalitatile care au marcat istoria neamului si fata de actele inaintasilor nostri.
Sursele istorice sunt instrumentul cel mai la indemana cu ajutorul caruia viitorii tineri si-ar putea construi un comportament demn de un cetatean informat si responsabil. Iar evenimentele, proiectele organizate cu prilejul Centenarului Marii Uniri pot trezi in mentalul colectiv sentimente demult apuse!
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.